• Nyomtatóbarát változat
  • Oldal küldése ismerősnek

Csökkentsük a kiadásainkat: kockás füzet vagy szoftver?

2015.05.24. /

 A háztartási kiadások vezetésére már egész számítógépes iparág települt, de a jól bevált kockás füzetes háztartási naplót is egyre többen használják.

Amennyiben biztosak akarunk lenni benne, hogy az otthoni kiadásokkal nem lépjük túl havi pénzügyi keretünket, érdemes háztartási naplót vezetni. A lényeg, hogy rendszeresen és pontosan elkönyveljünk minden kiadást és bevételt. Érdemes például a boltból kapott összes blokkot eltenni, vagy mindjárt a vásárlás napján felírni a kiadásokat. A legfőbb kérdés, amit érdemes átgondolnunk, hogy melyek a rendszeres fix költségeink (rezsi, kaja, iskoláztatás, törlesztő részletek stb.) vagyis, a kötelező kiadások után mennyi pénzzel gazdálkodhatunk? Mire van valóban szükségünk, miről mondhatunk le, min tudunk spórolni?

A kiadások követésére ma már számos módszer áll rendelkezésre. Vezetheted kockás füzetben, nyomtatványon, elkülönítheted az az adott költségkereteket dobozban, vagy vezetheted szoftver segítségével is.

 

Szoftverek

Az internetről ma már több ingyenes szoftvert is letölthetünk, amelyek segítségünkre lehetnek a kalkulációban, a költségek rendszerezésében. Ezeknek a lényege, hogy előre megadott, de egyénileg is megadható kategóriákba rendezik a kiadásainkat, bevételeinket. Azt is megadhatjuk, hogy ezek milyen gyakorisággal ismétlődnek - hetente, havonta, félévente stb. - vagyis így előre automatikusan megjelennek a táblázatban.

A bevitt adatokról különböző kimutatásokat kérhetünk. Megtudhatjuk, hogy az egyes tételek mekkora részét teszik ki a kiadásainknak, vagyis mennyit visz el a rezsi, a kaja, a bankhitel stb. A heti, havi vagy éves összehasonlító táblázatok/ábrák jelzik, hogy mikor, milyen költség szaladt meg, vagy hol sikerült pénzt megtakarítani.

Ilyen magyar nyelvű szoftver például a contoroll is, ami egy ingyenes családi költségkövető alkalmazás. A programban egyszerre több családtag kiadásait is tudjuk követni, a számlatörténeteket importálja a rendszer, van lehetőség automatikus kategorizálásra is. Grafikonok, táblázatok és naptár segíti a költségvetésünk nyilvántartását. Az applikációt letöltheted a telefonodra, és így pár mező kitöltésével akár sorbanállás közben is rögzítheted a kiadásaid.

Hasonló, de talán egy picit egyszerűbb rendszer a Royal Cashflow is, mely szintén elérhető magyarul, és egy ingyenes regisztráció után könnyen használható. Ez a rendszer is családokra szabott és különböző devizanemek és pénztárolók kezelhetők a segítségével.

Egyszerűen kezelhető, letölthető angol nyelvű háztartási napló a vertex42, vagy a német nyelvű  Web-Budgetplanner

 

Kockás füzet

Ha füzetben szeretnéd vezetni a táblázatot, kerüljenek a jobb oldalára a kiadások, bal oldalra a bevételek. A jobb szélére célszerű egy egyenlegoszlopot tenni. Abból tudod, hogy az adott bejegyzés után mekkora összeg áll rendelkezésedre. Érdemes a bevételeidet és a kiadásaidat több oszlopba, jellegük szerint csoportosítanod, így később nagyon fontos adatokhoz jutsz költekezési szokásaidról, bevételeid összetételéről. Fontos, hogy havonta, vagy a legjelentősebb rendszeres bevételed előtt számítsd ki az egyenleget.

 

Excel táblázat

Ha szeretnéd magadnak kialakítani a rendszered egy Excel táblázatban is követheted a pénzügyeidet.  Urban Eve cikke segítséget nyújthat az induláshoz, és több sablont le is tölthetsz az oldalról.

 

Terjed a dobozolás

Sokan már a háztartási naplót is továbbfejlesztették, és elkezdtek „dobozolni". Eszerint minden költségfajta kap egy dobozt, így például a rezsi, az élelmiszer, az utazási költség, vagy éppen a fodrász és a lottó. Ha már egy ideje vezetjük a naplót, akkor akár a hónap elején beletehetjük minden dobozba az előre erre a célra elkölteni kívánt összeget, ilyenkor már csak arra kell figyelni, hogy ne lépjük túl ezt.

Amennyiben megtehetjük, érdemes előre is gondolkodni, így például a „rezsis dobozba" mindig egy-két ezer forinttal többet tenni. Ez a pénz jól jöhet, amikor emelkednek a számlaösszegek, de akkor is, ha váratlanul kell valamilyen kiadáshoz pénzt szerezni, mivel idővel jelentős többlet halmozódhat fel.

Bizonyos fix kiadásaidat akár egész évre előre is megtervezheted. Érdemes átgondolni, hogy mennyit költesz születésnapra, névnapra, karácsonyra, nyaralásra, bulira. Ha az adott hónap során előre számolsz ezekkel, elkerülhető, hogy utolsó percben váratlan költségként jelentkezzenek. 

 

Ezeket gondold át nagyobb kiadások előtt

  • Feltétlenül szükséges pl. új autót, fűnyírót, elektromos berendezést venni részletre? Lehet, hogy a használt is megteszi. Vagy ha csak ritkán van rá szükségünk, akár kölcsönzőben is hozzájuthatunk, vagy elkérhetjük a szomszédtól.

  • Ha magas a fűtésszámla, nézzük meg, hogy hol szökik az energia. Ha csak egy kicsit lejjebb tekerjük a fűtést, vagy nyílászáró- és falszigetelést végzünk, jelentősen csökkenthető a kiadás. Ugyanezt átgondolhatjuk a villany- vagy vízszámla kapcsán is.

  • Ugyancsak érdemes a napi vásárlás előtt átgondolni és felírni, hogy mit is akarunk venni, és előre számolni az elköltendő összeget. Ezzel csökkenthetjük az impulzusvásárlás mértékét.

  • Ha van kiskertünk, a megvásárolt élelmiszer egy részét kiválthatjuk saját termesztésűvel. Ezzel a heti mozgásigényünket is letudhatjuk.

  • Ruhából sem kell mindig újat venni. A használtruha boltokban kedvező áron juthatunk hozzá jó állapotban lévő, egyedi darabokhoz.

 

Kép: Dreamstime

Tetszett a cikk, szeretnél még több akciót? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 3000 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

 

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

  Nemzeti Fejlesztési Minisztérium – a fogyasztók érdekében. A cikk a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium FV-I-15. 15-2015-00014 jelű pályázat keretében frissült 2016-ban.  

 

 


Szívesen olvasnál még a témában? Tegyél érte Te is! Válaszd a Neked megfelelő formát.

Támogasd a TVE munkáját adománnyal!

Fizess elő egy terméktesztünkre!

Legyél a TVE Támogató tagja vagy Szupertagja!

Ehhez még egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is adunk, amellyel több mint 70 jófej helyen vásárolhatsz kedvezményesen! 

  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében