fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

A banán méltánytalansággal kikövezett útja az európai fogyasztókig

| Tudatos Vásárló

Megjelent a Méltányos gyümölcsöt! kampány legújabb jelentése, amely azt elemzi, hogy az európai szupermarketláncok növekvő piaci koncentrációja, és az ehhez köthető tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok (Unfair Trading Practices, UTP), hogyan hatnak a banánt termelő kisgazdaságokra és az ültevényeken dolgozókra. Méltányos gyümölcsöt! kampány magyarországi partnere a Tudatos Vásárlók Egyesülete. 

A banán az egyik legnépszerűbb gyümölcs Európában. Magyarországon az alma után a banánt választják legszívesebben a gyümölcsfogyasztók, amely nyugat-európai országokon keresztül fejlődő országokból, leginkább Ecuadorból, Kamerunból, Kolumbiából és az Elefántcsont partról érkezik hazánkba.

A brit Banana Link és a nemzetközi hátterű Fair Trade Advocacy Office (FTAO) november 10-én megjelent jelentése, melynek címeBanana value chains in Europe and the consequences of Unfair Trading Practices”, rámutat arra, hogy a fejlődő országokban banánt termelő kisebb gazdálkodók és munkásaik a szegénységi küszöb környékén lévő béren tengődnek és félelemben élnek, egészségüket folyamatosan károsítják a különböző agrárvegyszerek. A beszámoló kiemeli, hogy a szupermarketek tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatai hátráltatják e helyzet javítását.

 

A Méltányos gyümölcsöt! (Make Fruit Fair) kampány egy európai központú nemzetközi együttműködés, melynek 19 tagja van, köztük a Tudatos Vásárlók Egyesülete Magyarországról, illetve a termelő országokat képviselő szervezetek Kamerunból, Kolumbiából, Ecuadorból és a Szélfelőli-szigetekről. A kampányt az Oxfam Németország koordinálja. 

A profit 40%-át a szupermarketek teszik zsebre

A banán ellátási lánca a globális kereskedelem igazságtalanságainak szemléletes példája. „A banánon képződő profit 40%-át a kereskedő rakja zsebre, amíg a munkásoknak körülbelül 0,7-1%-nyi rész jut. Ez épphogy elég a dolgozók és családjaik szükségleteinek kielégítésére. A kifizetett bérek nem elegendőek a munkások létfenntartási költségeinek fedezésére, munkájuk pedig biztosan nem nevezhető a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) szerinti tisztességes munkának. – állítja Iris Munguia, a COLSIBA (Latin-Amerikai Banán- és Mezőgazdasági Szakszervezetek Szövetsége) hálózat koordinátora.

„A banán ellátási láncban tapasztalható kiegyensúlyozatlan erőviszonyok és a tisztességtelen forgalmazói magatartás számos komoly társadalmi és környezeti probléma kialakulásához és növekedéséhez járul hozzá a termelő országokban, úgy mint az alapvető emberi jogok lábbal tiprása, a nők hátrányos megkülönböztetése, az extrém hosszú munkaidő vagy a létfenntartást épphogy biztosító bérezés” – emeli ki a kutatás eredményeit Jacqui Mackay, a Bananlink nevű szervezet munkatársa, a Méltányos gyümölcsöt! kampány brit koordinátora.

 

Az EU is elismerte, hogy valóban súlyos problémáról van szó

Az Európai Bizottság az elmúlt években többször elismerte, hogy a tisztességtelen forgalmazói magatartás (UTP) létező és fontos probléma. Az idei év végén pedig minden valószínűség szerint döntés születik arról, hogy a jelenleginél szigorúbb szabályozásra van-e szükség európai szinten. Magyarország a téma szabályozásában jelenleg a többi tagország előtt jár.

Hatvanezernél is több európai fejezte ki szolidaritását a gyümölcs-termelőkkel, köztük közel 1200 magyar. Ők egy pán-eruópai petíció keretében arra kérték Elżbieta Bieńkowskát, az Európai Unió belső piacért felelős biztosát, tegyen lépéseket azért, hogy az EU szigorú és hathatós szabályokat hozzon a tisztességtelen forgalmazói magatartás visszaszorítására. A téma fontos az állampolgárok számára – ezt az EU-nak el kell ismernie” – emelte ki Gulyás Emese, a Tudatos Vásárlók Egyesületének munkatársa. A TVE álláspontja szerint a fogyasztóknak is részt kell vállalnia abban, hogy az általuk fogyasztott termékek méltányos körülmények között készüljenek. Ezt tehetik úgy, hogy a méltányos kereskedelemből származó gyümölcsöket választják, vagy úgy is, hogy aktív állampolgárként kérik a döntéshozókat a méltó termelési körülmények megteremtésére.

A jelentés elkészültéhez a banánüzlet 60 szereplőjével beszéltek a szerzők több Latin-Amerikai országban, illetve terepi tanulmányokat folytattak Costa Ricában 2015-ben. A dokumentum, amellett, hogy bemutatja az európai piaci erőviszonyokat és a tisztességtelen forgalmazói magatartás legfontosabb eseteit, kitér a következő fogyasztó országokba irányuló banán ellátási láncokban tapasztalható jelenségekre: Ausztria, Csehország, Franciaország, Lengyelország, Lettország, Magyarország, Nagy-Britannia, Németország, Málta, Olaszország, Portugália és Románia. 

 

Kép: Gulyás Emese

Tetszett a cikk, szeretnél még több akciót? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

 
   

 

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 2500 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

 

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

 

 

Ezt a projektet az Európai Unió finanszírozza 

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Ne dőlj be a zöldre festési praktikáknak és a hangzatos marketing szövegeknek! Összegyűjtöttünk néhány tipikus ál-zöld állítást, amik mögött a leggyakrabban nem áll valós fenntarthatósági törekvés. Pörgesd végig, kerüld el őket Te is. Nem igazán tiszta számodra, mit tekinthetünk zöldre festésnek? Itt leírtuk, mi az a greenwashing, a zöldre festés, és mi a baj vele?, itt […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok