fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Amerikában az alma a legszennyezettebb

| Tudatos Vásárló

Nálunk a fejes saláta, Amerikában az alma az első a növényvédő szerekkel leginkább szennyezett gyümölcsök és zöldségek között. A legszomorúbb, hogy a tengerentúlon és hazánkban is találtak vegyszermaradványokat a bébiételekben is.

Az alma került az első helyre a washingtoni Enviromental Working Group (EWG) által összeállított „Piszkos tizenkettő”, a spárga a „Tiszta tizenöt” néven publikált listán. A legfrissebb adatokból kiderül, melyek a növényvédő szerekkel leginkább és legkevésbé szennyezett, kereskedelmi forgalomban kapható zöldségek és gyümölcsök Amerikában.

A legszennyezettebbek között az alma mellett listavezető az eper, a szőlő, és a szárzeller. Az EWG elemzője szerint egyre többen keresik az organikus élelmiszereket és használják ehhez az útmutatót, mert segít, hogy növényvédőszerektől, peszticidektől mentes étrendet állíthassanak össze.

2008-ban az amerikai hatóságok által végzett vizsgálatok során, a káposztafélékben, valamint a cukkini- és tökfélék 20%-ában szerves foszfát vegyületeket találtak, amelyek idegméregként a gyermekek agyi fejlődését és IQ-ját károsítják, már egész kis mennyiségben is.

Ezekből válassz inkább biót
A legszennyezettebb termékek a következők voltak:
*fejes saláta,
*paprika,
*paradicsom,
*uborka,
*retek,
*eper, szamóca,
*általában a bogyósok, valamint
*a citrom és grapefruit héja.

 Az elmúlt évtizedben a szerves foszfátokat többnyire kivonták a mezőgazdasági termesztésből, mivel nemcsak a mezőgazdasági kártevőkre, de minden élő szervezetre, így az emberekre is veszélyesek.

Bizonyos termények esetében azonban még használják, illetve a korábbi széleskörű használat következtében a szennyezett talajokban is megtalálható.

Hazánkban is végeznek a fentiekhez hasonló vizsgálatokat, nem eredménytelenül. A legutóbbi, (2012-ben közzétett) 2009-2011-es vizsgálatok során 54 esetben találtak határérték feletti szennyezettséget vagy tiltott szermaradékot – ahogyan erről már korábbi cikkünkben is beszámoltunk. Az 54 termékből 29 volt külföldi, ebből 22 EU-n kívüli és 24 volt hazai (egy termék származása nem ismert). Leginkább uborkapaprikafejes salátaretekköszméte és szőlő mintákban mutattak ki határérték feletti szennyezettséget, ami nagy átfedést mutat a korábbi adatokkal. Emellett a paradicsomból is érdemes biót vásárolni.

Méreg a bébiételben

Az EWG néhány Amerikában kapható bébiételben is vizsgálta a növényvédő szerek jelenlétét. A bébiételekben használt zöldbabban ötféle peszticidet, köztük toxikus szerves foszfátokat találtak, a körtét tartalmazó termékek 11%-ában pedig olyan karcinogén vegyszert, amely a körtetermesztésben már nem engedélyezett.

A helyzet hazánkban sem rózsásabb. A fentebb említett vizsgálat során több bébiételben is találtak jelentős mennyiségben egy (a rákkeltő listákon szereplő) kaptán nevű gombaölőszert.

A Nestlé Egerben forgalmazott alma bébiitalában két alkalommal (2010 májusában és júniusában), a határértéket 11-14-szeresen meghaladó mértékben találtak kaptánt.

Az Univer bébiételében pedig 2009 novemberében mértek szintén kaptánt a határérték 29-46-szorosában. Korábban 2010 áprilisában ugyancsak kaptánt találtak egy szlovák származású almás-málnás bébiételben.

A legszennyezettebb zöldségek és gyümölcsök – Miből vegyünk biót? c. anyagunkból kiderül, hogy az EU-n kívülről jövő termékek a legszennyezettebbek, amelyek ráadásul sokszor tartalmaznak az EU-ban már betiltott vegyszermaradékokat is. Az üvegházi termékek kiemelten szennyezettek voltak, így kockázatosabbak az egészségünkre. 

Az EU 2009-ben elfogadta, hogy ki kell zárni a mezőgazdaságból a rákkeltő, mutagén azaz génkárosító, a szaporodási képességeket valamint a hormenrendszert károsító anyagokat. Ám a hatóanyagok jórészének kivonása csak 2014 után kötelező. Így még sok évig lehetnek a nem bio termékekben olyan anyagok, amelyeket jó szívvel biztos nem ajánlhatunk senkinek – még határérték alatt sem. A hormonrendszert károsító növényvédőszerek már egészen kis mennyiségben is károsak lehetnek egy csecsemő vagy egy magzat fejlődésére.

Sajnos a jogszabályok szempontjából a határérték alatti eredmények sem adnak okot a nyugalomra. Ugyanis, ha mondjuk, hat-hétféle vegyszermaradék van egy növényben a határérték 99,9%-ban, az még hivatalosan tiszta, egészséges terméknek számít.

Ezzel szemben több kutatás is bizonyította, hogy a különböző növényvédők hatása összeadódhat és fel is erősíthetik egymást – írja Simon Gergely, a Greenpeace munkatársa az említett cikkben.

Az eredmények azt mutatják, hogy az érzékeny termékekben még mindig könnyen lehet magasan a határértékek feletti szennyezettséget mérni, de a határérték alatti szennyezettség esetén sem lehetünk biztosak abban, hogy az adott termék nem károsítja az egészségünket. Ezekben az esetekben érdemesebb a biót választani.

 

 Forrás: EWG

Kép: dreamstime

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Egészséges ősgabonák a tányérunkon

Egészséges ősgabonák a tányérunkon

2023. február 18-án tartottuk a Közösségi Mezőgazdálkodás Családi napot. Aki eljött, személyesen is megismerkedhetett 11 hazai közösségi gazdával, valamint a témába vágó beszélgetéseket, előadásokat hallgathattak meg. Ha érdekelnek a gabonák és az egészséges táplálkozás, nézd meg a beszélgetést a Családi napról az ősgabonákról Dr. Szira Fruzsinával az ÖMKI vezető kutatójával, Fülöp Ádámmal a Pipacs Pékség […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok