fbpx

| Tudatos Vásárló

Mi fán terem? Paprika

A burgonyafélék családjába tartozó paprika nyersen, sütve-főzve, szárítva és porrá őrölve egyaránt népszerű. Szabadföldön termesztve június közepétől ősz végéig, szárítva egész évben kapható.

Az Amerikai földrész trópusi éghajlati vidékein több mint hétezer éve termesztik a Capsicum nemzetség fűszerként, zöldségként és gyógyszerként egyaránt használatos tagjait.

Európa Kolumbusz Kristóf felfedezőútjai révén ismerte meg a paprikát. Az ajándékba hozott növény eleinte a főúri kertek különleges dísze volt. A XVI-XVII. században kereskedőkkel érkezett Törökországba, majd onnan hazánkba az akkoriban „törökbors”-ként emlegetett erősen csípős fűszerpaprika.

Magyarországi termesztése Szegeden kezdődött. A zölden is fogyasztható nem csípős paprikát Bulgáriából érkező kertészek honosították meg Kalocsa környékén. Népszerűségét részben annak is köszönheti, hogy Szent-Györgyi Albert hazánkban termett paprikával végzett kísérletei nyomán kapta meg a C-vitamin előállításáért járó Nobel-díjat.

 

A paprika élettani hatásai

A paprika igen sok A-vitamint és egyes B-vitaminokat tartalmaz. C-vitamin tartalma közismerten magas. Ez elsősorban nyersen érvényesül, bár viszonylag kevés vitamin vész el a héjában, olajban hirtelen kisütött paprikából. Azonos tömegű termés esetén a paprikában kilencszer annyi C-vitamin található, mint a paradicsomban.

A szárítás módozatai közül a napon szárítással őrizhetjük meg leginkább a vitamintartalmat.

Az ásványi anyagok közül elsősorban a magnézium, valamint a kálium és a vas jelentős. A paprika remek béta karotin-forrás.

Fertőtlenítő hatása egyenes arányban áll csípősségével: a bakteriális és állati eredetű kórokozókkal terheltebb trópusokon a legerősebb, és itt is fogyasztják a legnagyobb mértékben.

Szabályozza a vérnyomást, javítja a keringést, az anyagcserét, csökkenti a vér koleszterin szintjét. Serkenti az emésztőrendszer működését, a nyál és a gyomorsavak kiválasztását. Az agyban az ún. örömhormonok termelődését fokozza. Ez lehet a magyarázata annak, hogy sokan szinte rabjaivá válnak az egyre csípősebb ételek fogyasztásának.

Kivonatát sikerrel alkalmazzák reumatikus eredetű ízületi gyulladások kezelésére.

A paprika erősíti az immunrendszert; bioflavon és likopin tartalma révén fontos szerepe van a rákbetegség megelőzésében.

 

Hű, de csíp!

A nemzetség legtöbb tagjában megtalálható a kapszaicin, amely erős, égető érzést okoz a szájban, és nem megfelelő emésztés esetén a végbélben is. Ez az érzet csak az emlősállatokban alakul ki, a madarak számára a vegyület közömbös ízű.

A kapszaicint 1978-ban Hőgyes Endre izolálta. Kísérleteivel kimutatta a nyálkahártyára gyakorolt izgató hatását; valamint azt is igazolta, hogy a paprikafélékben található jellegzetes vegyület serkenti a gyomornedv termelődését.

 

A paprika vásárlása és tárolása

A friss zöldpaprika vízben gazdag; tapintásra kemény, húsa ránctalan. Vitamintartalma és állaga alkalmassá teszi salátába, töltésre és wokban sütésre. A régóta leszedett paprika a tárolás során megfonnyad. Lecsóba és sütéshez ez a minőség is megfelelő.

A száraz foltok napsütéstől vagy apróbb kártevők szívogatásától származhatnak, az ízt és az élvezetet nem tudják igazán befolyásolni. A szürkés, puhás, esetleg folyós foltok gombabetegség jelei, az ilyen paprikát inkább ne vegyük meg.

Hazaérve tegyük árnyékos, hűvös helyre. A hűtőszekrény enyhén hűtött rekeszében papírzacskóban 3-4 napig is eláll.

Fűszerpaprikát csak megbízható helyről érdemes beszerezni. Fénytől védett, száraz, légmentes körülmények között tároljuk, pl. szekrénybe helyezett csavaros kupakú befőttesüvegben.

 

Mire jó még a paprika?

A zöldpaprikát fogyaszthatjuk nyersen szeletekre vágva, feldarabolás után salátába keverve, esetleg levesben pürésítve. Sült ételekkel együttsütve kiválóan társul gombával, hagymával, fokhagymával, padlizsánnal és paradicsommal.

Változatos színével és egyedi ízével gazdagítja a wokban készült ételeket, illetve a gabona alapú kásákat.

Bizonyos fajtái töltésre alkalmasak. A rizzsel, esetleg kölessel, illetve hússal és sajttal töltött paprikát mártással leöntve, majd sütőben megsütve kellemes nyáresti vacsorát állíthatunk össze.

A fűszerpaprikát szárítással, a zöldpaprikát savanyítással is tartósíthatjuk. A marinált paprikasaláta rántott húsok vagy zöldségek kíséreteként szerepelhet étlapunkon.

 

Receptek

Zöldséges rizs paprikával

  • 1 Ek olaj
  • 1 vöröshagyma, karikára szeletelve
  • 3 gerezd fokhagyma, összezúzva
  • 1-1 piros és zöld színű paprika, apró csíkokra vágva
  • 300g barnarizs
  • 2db paradicsom, negyedekre vágva
  • 900ml víz
  • 2 vöröshagyma, kockára vágva
  • 2 kisebb zeller, felkockázva
  • 130g csemegekukorica
  • só, borsikafű, petrezselyemlevél

Az olajban megdinszteljük a hagymát és a fokhagymát. Beletesszük a paprikát. Sűrű kevergetés mellett megpirítjuk. Hozzáadjuk a rizst és a paradicsomot. Öt percig tartó gyakori kevergetés után felöntjük a vízzel, majd hozzáadjuk a többi zöldséget és ízesítőt is. Ha szükséges, pótoljuk az elpárolgott vizet. Petrezselyemlevéllel megszórva tálaljuk.

 

Gazpacho

  • 1-1 piros és sárga húsú paprika
  • 1 cs újhagyma
  • 1 salátauborka
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 400g paradicsom
  • 2 Ek olaj
  • 2 Ek zsemlemorzsa
  • só, bors

A zöldségeket viszonylag kicsire szeleteljük. Ízlés szerint ízesítjük, majd hozzáadjuk a zsemlemorzsát. Rúdmixerrel összedolgozzuk. Hűtőszekrényben állni hagyjuk. Főtt tojás szeletekkel és petrezselyem apróra vágott zöldjével tálaljuk.

 

Termesztési tanácsok

Gyenge csírázási képessége miatt a paprika magról szaporítása nehéz. Érdemesebb május első harmadában erőteljes, zömök palántát vásárolni, majd azt kiültetni.

A paprika rendkívül meleg- és vízigényes növény. Napsütötte, tápanyagban gazdag, komposzttal dúsított helyre ültessük. Társaságot nem igényel: önmagában, más növényektől távolabb helyezzük el.

A tápanyagellátás zavartalansága érdekében a nyár során többször is adagolhatunk komposztot a talajra. Ne feledkezzünk meg a gyakori és bőséges öntözésről sem.

Legfontosabb kártevője a zöld őszibarack levéltetű. A megelőzés módszere az olyan kiskert, ahol a levéltetvek természetes ellenségei is megtelepedhetnek: változatos, főként őshonos növényeket tartalmazó növényvilággal. Kiemelendő a csalán és a bodza fontossága.

 

Kép [cc] reidab

 

***
Tetszik a TudatosVásárló.hu, és szívesen olvasod a cikkeinket? Ez egy nonprofit oldal, a Tudatos Vásárlók Egyesülete tartja fenn. Minimális forrásaink vannak a működtetésre. Kérjük, hogy te is támogass bennünket, hogy több hasznos cikket publikálhassunk!
 
Oszd meg a cikket a facebookon! Klikkelj a cikk címe mellett!

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás