fbpx

| Tudatos Vásárló

Mi fán terem? Retek

A keresztesvirágúak családjába tartozó retek sokféle lehet. Tavasz idénynövényünk gumója elsősorban B1- és C-vitamin forrás, leveleinek pedig vas, elő-A-vitamin és folsav tartalma kimagasló. Ismerjük meg közelebbről a retket! Mitől egészséges? Hogyan vásároljuk? Mit főzzünk belőle? Új 5 elemes recepttel!

SZJA adó 1% 2022Történelem

Termesztése évezredekkel ezelőtt Kelet-Ázsiában kezdődött. Az első, retket említő recept kínai nyelvű. A görögök is ismerték, akik egyenesen Apolló isten eledelének tartották és a súlyának megfelelő arany értékével mérték. Hérodotosz, a görög történetíró szerint a piramisépítő munkások egyik fontos tápláléka volt.

A fekete retek a hagyományos táplálkozásban a téli hónapok jellegzetes C-vitamin forrása volt.

A gyógyító retek

A retek jótékony hatásait illetően tudományosan hiteles információk a fekete retekről állnak rendelkezésre, ez számít gyógynövények, a többiről nem sok adat, ismeret van.

✓ Illóolajai bővelkednek kéntartalmú vegyületekben, csípős ízét és gyógyhatásának jelentős részét is kén-tartalmú mustárolaj-glikozidjainak, ill. kén-tartalmú illóolajának köszönheti. Az epetermelés serkentése révén elősegíti és szabályozza az emésztést és ezáltal az anyagcserét, segíti a zsírok lebontását, kiváló étvágyjavító, s mivel megszűnteti az epepangást, segíti az epebetegségek, így az epekő megelőzését is (már kialakult epekő esetén azonban nem tanácsolt alkalmazása).

✓ A népgyógyászat felsőlégúti megbetegedések megelőzésére és kezelésére is alkalmazza. Bár nyálkaoldó és antibakteriális hatást is szokás tulajdonítani neki, ezen állítások tudományos szempontból nem kellően megalapozotottak.

✓ A retekgyökér elsősorban B1- és C-vitamin forrás, leveleinek pedig vas, elő-A-vitamin és folsav tartalma kimagasló, ezért ezeket is érdemes fogyasztani.

A fekete retek reggel méreg?

A közismert mondás szerint a retek „reggel méreg, délben étek, este orvosság”. Mindez a kéntartalmú vegyületekben, ill. illóolajban gazdagabb téli retekre utal. Reggel ugyanis, amikor (elvileg) üres a gyomrunk, az emésztést elősegítő anyagok irritálhatják a gyomornyálkahártyát, az arra érzékeny egyéneknél esetleg görcsös fájdalmakat okozva.

Idénynövény adatbázis

A retek vásárlása és tárolása

  • Válasszunk élénk színű, tömör, nem fonnyadt levélzetű, kemény tapintású fényes gumókat. Ne vegyük meg a felrepedt, elszíneződött, nyomásra puha retket.
  • A megbízható helyről származó retek leveleit is vigyük haza, és otthon szedjük le, mert a levelétől el nem választva hamar fonnyad. A fiatal (a gumó közepe táján növekvő) leveleket megehetjük nyersen, a többit pedig levesbe főzhetjük.
  • A fekete retek a téli hónapokban a pincében is tárolható, a többi retket a hűtőszekrényben nedves konyharuhába tekerve 4-5 napig tárolhatjuk.

5 elemes recept

Párolt újhagmya retekkel recept

Párolt újhagyma retekkel

  • 2-4 személyre
  • Előkészítés: 5 perc, főzés: 10 perc
  • főzés, nyers
  • vegán, mentes

Meglepően hangozhat, hogy megpároljuk a retket, de aki egyszer kipróbálja, biztosan visszatér hozzá. A retek így roppanós marad, de enyhén édeskés íze is kidomborodik. Érdemes kipróbálni.

 Hozzávalók

  • 10 szál újhagyma
  • 1 csokor retek
  • 2 evőkanál vaj
  • 4 cikk fokhagyma, megtisztítva és vékony szeletekre vágva
  • 2 ág kakukkfű, levelei leszedegetve
  • 0,5 dl zöldségalaplé / víz
  • 1 bio citrom frissen facsart leve és frissen reszelt héja

A pesztóhoz

  • 1 dl olívaolaj
  • 5 dkg dió / fenyőmag
  • reteklevél, megmosva és felaprítva

Párolt újhagyma retekkel recept

Elkészítés

  1. Melegítsd elő a sütőt 220°C légkeverésre.
  2. Mosd meg az újhagymát, vágd le a zöldjének az 1/3-át, és tedd félre mindkettőt.
  3. A retket mosd meg, vágd le a zöldjét, tedd félre. A retkeket vágd négyfelé.
  4. A vajat olvaszd fel egy vastag falú serpenyőben, tedd bele az újhagymákat – így egyben –, és tedd mellé a retket.
  5. Tedd mellé a fokhagymát és a kakukkfüvet, sózd meg, és öntsd fel alaplével / vízzel.
  6. Tedd a sütőbe 15 percre.
  7. Közben a reteklevélből készíts pesztót: keverd össze a hozzávalókat, és botmixerrel vagy konyhai robotgépben pürésítsd simára.
  8. A párolt újhagymákat szedd egy tálra, és kínálj mellé pesztót.

Molnár Klára 5 elemes étrend szezinális helyi élelmiszer receptekMolnár Klára a Hagyományos Kínai Gyógyítás táplálkozási szakértőjeként az étkezési irányzatok útvesztőjében kalauzolja el mindazokat, akik egészségük megőrzésére, gyógyulásra, jó emésztésre, megújulásra vágynak.

Az 5 Elemes Étrend oldalon recepteket, életmódtanácsokat oszt meg férjével. Az irányelveket a kínai orvoslás adja, a receptek, alapanyagok és az étrend szezonális és helyi alapanyagokból áll össze – érdekesen, izgalmasan, színesen.

További receptek

A retek kéntartalmú illóolajai gyakran eltávoznak a növény darabolása közben, ezért célszerű feldolgozás nélkül fogyasztani. A daikon retek kivételével (melyet savanyítani és pirítani is lehet) fogyasszuk nyersen, egyben, szeletekre, vagy díszformákra vágva. Főzés közben a csípősség elillan, az édeskés íz megmarad. Íze jól érvényesül csirkemájjal, metélőhagymával, salátával, enyhébb ízű halakkal, borjúhússal.

Burgonyakrémleves reteklevéllel (2 adag)

Hozzávalók

  • 6 db közepes burgonya, megtisztítva, kockára vágva
  • 1 csomó reteklevél, feldarabolva
  • 2 Ek olaj
  • só, bors

Elkészítés

  1. Az olajon megfuttatjuk a burgonyakockákat.
  2. Felöntjük kevés vízzel, és 20 perc alatt puhára főzzük.
  3. Ekkor beletesszük a reteklevelet és további 5 percig főzzük.
  4. Eztán ízesítjük és leturmixoljuk.

Tálalhatjuk vékonyra szeletelt sült csirkemájjal, vagy zsemlekockával.

Sült daikonretek

A retket lehetőleg ne hámozzuk, elég ha megmossuk és leszárítjuk. Süthetjük wokban, vagy nyárson is. Társíthatunk mellé uborkát, paradicsomot, füstölt szalonnát és/vagy kecskesajtot.

A reteklevelet turmixba, smoothie-ba is keverheted, magja csíráztatásra remekül alkalmas.

Termesztési tanácsok

A különböző retkek hőmérsékleti igénye eltérő. A hónapos retket kora tavasszal kell elvetni; nyáron, a hosszú nappali megvilágítás, illetve a meleg hatására magszárba megy, gumót nem képez. Ezt mindig vegyük figyelembe, a többi retek esetében is.

A gumóképződés miatt a retek a laza szerkezetű, tápanyagban gazdag talajt kedveli. A gyors kifejlődés miatt szerves trágyát csak az előző évben kaphat a terület.

Vízigénye magas, a rendszeres öntözés hiányában a gumók csípősek, üregesek lesznek.

A levelet lyuggatja a földibolha, mely ellen a mulcsozás, a talajfelszín borítása és nedvesen tartása segít.

A gumóba járatokat rágó kis fehér lárva a káposztalégy nyüve. Megelőző lépésként a lehető legkorábbi vetésidőt, az erős illatú növényekkel (pl. paradicsom, kerti zsázsa, sárgarépa) való vegyes vetést (ültetést); illetve mulcsozást javasoljuk.

Hónapos reteknek a február-márciusban (hajtatásban), illetve április-májusban (szabadföldön) megjelenő, élénkpiros, kisgumójú növényt nevezzük. Tavasszal már igen várt, fontos vitaminforrás.

A valamivel nagyobb gumójú piros nyári retek hosszabb ideig friss marad, jobban tárolható. Az őszi-téli retkek pedig lehetnek gömbölyűek, kissé hosszúkásak, piros, fekete és fehér, vagy vegyes színűek.

Jégcsapreteknek azt a fehér színű retket nevezzük, melynek teste kifejezetten répa alakú. Ázsiai fajtája a daikon (másnéven kínai, vagy japán-) retek. Egész évben kapható, de télen a legízletesebb.

Képek: Képek: 5 Elemes Étrend / freepik.com

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás