fbpx

KOCKÁZAT

E 968 – Eritrit

Egyéb elnevezések Eritriol Leírás Az eritrit édesítőereje 60-80%-a a kristálycukorénak. Édes ízhatása mellet kissé „hűvös” ízérzetet okoz, amivel egyes termékeknek friss érzetet kölcsönöz. Előállítás Az eritritet élesztők – például Moniliella pollinis vagy Trichosporonoides megachilensis – segítségével cukrok erjesztésével állítják elő. Genetikailag módosított szervezetek alkalmazása előfordulhat. Használat Az eritrit használata mennyiségi korlátozás nélkül (quantum satis), az […]

E 462 – Etil-cellulóz

Egyéb elnevezések Cellulóz-etil-éter Leírás A kémiailag a cellulózéterekhez tartozó etilcellulóz a cellulóz (E-460) származéka. A cellulózzal ellentétben vízben jól oldódik. A folyadékoknak sűrű állományt kölcsönöz, melegítéskor erős zselét képez. Előállítás Az etil-cellulózt fa pép, vagy gyapot lúgos kezelésével, éterezetésével állítják elő. Használat Az  etilcellulóz az élelmiszerekben mennyiségi korlátozás nélkül (quantum satis) általánosan engedélyezett. Ez alól […]

E 427- Kassziagumi

Leírás A kassziagumi a Cassia tora és Cassia obtusifoli (Leguminosae) magvak tisztított őrleménye. Elsősorban nagy molekulatömegű, poliszacharidok (mannózok galaktózok) alkotják. Előállítás A Kasszia a magvakat hántolják és hőkezeléssel csírátlanítják, majd megőrlik és átszitálják. Az őrölt magot propán-2-olos extrakcióval tovább tisztítják. Használat A kassziagumi meghatározott élelmiszerekben használható az előírt maximális adagolási szintek betartásával. A leginkább a […]

E 319 – terc-Butil-hidrokinon

Egyéb elnevezések TBHQ Előállítás A fenolból  kémiai reakcióval állítják elő.  Használat A használatára  ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint a propilgallátokra (E 310, E 312), gyakran azokkal együttesen használják Biztonság A terc-Butil-hidrokinon túlzott mértékű fogyasztása számos káros egészségügyi hatást gyakorolhat ( hányás, rosszullét,).    Elfogadható napi beviteli mennyiség (ADI) 0.7 mg/kg

E 339 – Nátrium-foszfát

Egyéb elnevezések foszfátok Leírás A nátrium-foszfátok a foszforsav (E 338) származékai. Természetes körülmények között az ásványvizekben fordulnak elő. Attól függően, hogy hány nátriummolekula található benne, háromféle változatát különböztetjük meg: mononátrium-foszfát, dinátrium-foszfát és trinátrium-foszfát. Különleges kémiai tulajdonságaik miatt a foszfátokat az élelmiszeriparban nagyon különböző területeken alkalmazzák: stabilizálják az élelmiszerek savfokát, és a kálcium-, magnézium-, vas- és […]

E 967 – Xilit

Egyéb elnevezések xilitol, xylit Leírás A szénhidrát-anyagcsere köztes termékeként a xilit az élő sejtek természetes alkotóeleme. Az inzulintól függetlenül energiává hasznosul, ezért ez a kémiailag az alkoholokhoz tartozó vegyület jól használható a diabetikus élelmiszerekben. A xilit a cukornál kissé kevésbé édesít, és energiatartalma is csupán 2,4 kcal/g. A xilit az egyetlen olyan cukorhelyettesítő, amely anyagcsere-zavarok […]

E 954 – Szaharin és nátrium-, kálium-, kálciumsói

Egyéb elnevezések benzoesav-szulfimid, sacharin Leírás Az 1878-ban felfedezett szaharin az első kémiailag szintetizált édesítőszer volt.  A cukornál (szaharóz) 450-550-szer édesebb, de keserű-fémes mellékíze van. A szaharint az emberi szervezet nem tudja hasznosítani, ezért nem biztosít energiát. Az élelmiszeriparban elsősorban vízben jól oldódó nátriumsóját (E 954 ii) alkalmazzák. Mivel a szaharin erősíti a cukorhelyettesítők és más […]

E 962 – Aszpartám-aceszulfámsó

Leírás Az aszpartám-aceszulfámsó az aszpartám (E 951) és az aceszulfám (E 950) kémiai vegyülete. Ez a só mintegy 350-szer jobban édesít, mint a kristálycukor, azaz édesebb, mint a két édesítőszer egyszerű keveréke. Az édesítőszer a szervezetben alkotóelemeire bomlik. Míg az aceszulfám változatlan formában kiürül a szervezetből, az aszpartám aminosavakra, aszparaginsavra és fenil-alaninra bomlik. Az aszpartám-aceszulfámsó […]

E 965 – Maltit

Egyéb elnevezések maltitol Leírás A keményítőből előállított maltit kémiailag a cukoralkoholokhoz tartozik. Tisztán édes ízű, édessége a cukor édességének 60-90%-a. Energiatartalma is kissé alacsonyabb a cukorénál, kb. 2,4 kcal/g. A tiszta maltit (E 965 i) hasznosításához az emberi anyagcsere nem igényel inzulint, fehér kristályai ezért diabetikus készítményekhez is használhatók. Ezzel szemben a maltit-szirup (E 965 […]

E 966 – Laktit

Egyéb elnevezések laktitol Leírás A keményítőből előállított laktit kémiailag a cukoralkoholokhoz tartozik, édessége a cukor édességének 30-40%-a. Energiatartalma is kissé alacsonyabb a cukorénál, kb. 2,4 kcal/g. A cukorhelyettesítő hasznosításához az emberi anyagcsere nem igényel inzulint, fehér kristályai ezért diabetikus készítményekhez is használhatók. A vízben oldódó laktitnak tisztán édes íze van, a nyelven hűsítő érzetet kelt. […]

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok