fbpx

KOCKÁZAT

E 174 – Ezüst

Leírás A fényes szürke nemesfém az élelmiszereket is fénylő ezüstösre színezi. Ellentétben a folyadékokban oldódó színezékekkel az ezüst nem oldódik; finom részecskéi anélkül oszlanak szét a közegben, hogy kémiai összetétele változna. Mivel nagyon drága, élelmiszerben csak ritkán használják.  Előállítás Az ezüstöt elektrolízissel állítják elő ezüstércből.  Használat Az ezüst kizárólag a következő felhasználásokra engedélyezett: • Édességek […]

E 161g – Kantaxantin

Leírás A kantaxantin a xantofill csoportba tarozik, amely színezékek a karotinoidokhoz tartoznak (lásd E 160a). A természetben rókagombában, rákokban, lazacban valamint flamingótollakban fordul elő. Az élelmiszert sárgára-narancssárgára festi, zsírban oldódik, hővel és fénnyel szemben érzékeny. A kantaxantinból nem alakulhat ki A-vitamin. Előállítás A kantaxantint többlépcsős kémiai reakcióval mesterségesen állítják elő. Használat A kantaxantint kizárólag egy […]

E 129 – Alluravörös AC

Leírás Az alluravörös az azoszínezékek közé tartozik. Előállítás Az alluravöröst az úgynevezett azokapcsolás során kémiailag szintetizálják. Ennek során két nitrogénatomból létrejönnek az azoszínezékekre jellemző azocsoportok. Az alluravörös elnevezésen általában ennek a csoportnak a nátriumsóját értik. Az alluravörös kálcium- és káliumsói, valamint alumíniumlakkja is engedélyezett. Használat Az alluravörös meghatározott élelmiszerekben, változó adagolás mellett használható. A színezék […]

E 124 – Neokokcin

Egyéb elnevezések Ponszó 4 R, Ponceau 4R, Cochineal Red A Leírás A neokokcin mesterséges színezék, az élelmiszereket pirosra festi. Az azoszínezékek közé tartozik, és közeli rokonságben van az amaranttal (E 123). A neokocin jól oldódik vízben és alkoholban. Hővel és savval szemben ellenálló, bázikus oldatokban azonban színe barnás árnyalatúvá válik. Előállítás A neokokcint az úgynevezett […]

E 127 – Eritrozin

Leírás A jódtartalmú eritrozin a xanténszínezékek csoportjába tartozik, az élelmiszert rózsaszínűre illetve pirosra festi. Vízoldható, és magas hőmérsékleten valamint lúgos közegben is stabil. Az eritrozin nem színtartó.  Savas közegben eritrozinsavat képez, amely alig oldódik. Ezért az eritrozin az egyetlen színezék, amelynek segítségével a gyümölcssalátához való cseresznyét úgy lehet színezni, hogy a lé ne festődjön meg. […]

E 102 – Tartrazin

Leírás A meterséges tartrazin színezék citomsárgára festi az élelmiszereket. Az azoszínezékek csoportjába tartozik, vízoldható, és savanyú közegben, valamint magas hőmérsékleten is megtartja a színét. Előállítás A tartrazint többlépcsős eljárással, az úgynevezett azokapcsolás során kémiailag szintetizálják. Ennek során két nitrogénatomból létrejönnek az azoszínezékekre jellemző azocsoportok. Tartrazinként általában ennek a csoportnak a nátriumsóját jelölik. Az anyag kálcium- […]

E 104 – Kinolinsárga

Egyéb elnevezések Quinoline Yellow Leírás A kinolinsárga különféle sárga árnyalatokat hoz létre.  A kék színű színezékekkel együtt alkalmazva zöld szín hozható létre az élelmiszerekben. A kinolinsárga vízoldható, zsírban azonban nem oldódik. Savakban és magas hőmérsékleten is stabil marad. Előállítás A kinolinsárgát kémiai kondenzációval két kiindulási anyagból, kinolinból és ftálsavanhidritből nyerik. Használat A kinolinsárgát  csak meghatározott […]

E 110 – Narancssárga FCF

Egyéb elnevezések CI Food Yellow 3, Orange Yellows, Sunset Yellow FCF Leírás A narancssárga FCF mesterséges színezék: narancssárgára festi az élelmiszereket. Az azoszínezékek csoportjába tartozik, vízoldható, és savanyú közegben valamint magas hőmérsékleten is megtartja színét. Az aszkorbinsav (C-vitamin) azonban elszínteleníti. Előállítás A narancssárgát többlépcsős eljárással, úgynevezett azokapcsolás során kémiailag szintetizálják. Ennek során két nitrogénatomból létrejönnek az […]

E 122 – Azorubin

Egyéb elnevezések karmoizin Leírás Az azorubin mesterséges színezék, az élelmiszereket pirosra festi.  Az azoszínezékek csoportjába tartozik, kémiailag szoros rokonságban van az amaranttal (E 123). Ez a vízoldható színezék nagyon ellenálló a fénnyel, a hővel és a gyümölcssavakkal szemben. Előállítás Az azorubint többlépcsős eljárással, az úgynevezett azokapcsolás során kémiailag szintetizálják. Ennek során két nitrogénatomból létrejönnek az […]

E 343 – Magnézium-foszfát

Egyéb elnevezések foszfátok Leírás A magnézium-foszfátok a foszforsav (E 338) származékai. Attól függően, hogy hány magnéziumatom van kötésben a molekulán, három változatot különböztetnek meg: monomagnézium-foszfát (E 334 i), dimagnézium-foszfát (E 334 ii) és trimagnézium-foszfát (E 334 iii). Különleges kémiai tulajdonságaik miatt a foszfátokat az élelmiszeriparban nagyon különböző területeken alkalmazzák (lásd nátrium-foszfát E 339). A poralakú […]

    Iratkozz fel híreinkre!

    Tippek, tesztek, programok

    Megszakítás