E 400 – Alginsav
Egyéb elnevezések algin Leírás Az alginsav bizonyos barna algák sejtfalának alkotórésze. Ez a hosszú láncú, D-mannuronsavból és L-guluronsavból álló, vízoldható szénhidrát a töltelékeknek és a krémes élelmiszereknek kemény gélszerű állagot kölcsönöz. Előállítás Az alginsavat lúgok segítségével különféle barna algákból nyerik. Használat Az alginsav az élelmiszerekben általánosan engedélyezett. Kivételt csupán a kezeletlen élelmiszerek, valamint azok […]
E 401 – Nátrium-alginát
Egyéb elnevezések Algin Leírás A nátrium-alginát az alginsav (E 400) nátriumsója. Az alginsavhoz hasonlóan egyes barna algák sejtfalának alkotóeleme. Vízoldató, hőre és savakra azonban érzékeny. Kálciumionokkal főzés-, fagyasztás- és sütésálló gélt képez. A nátrium-alginát ezért különösen jól alkalmazható bevonóanyagként; leheletvékony filmet alkotva védi az élelmiszert a kiszáradástól, és stabilitást biztosít fagyasztáskor és felengedtetéskor. Előállítás A […]
E 252 – Kálium-nitrát
Egyéb elnevezések nitrát Leírás A kálium-nitrát a nátrium-nitráthoz (E 251) hasonlóan a talaj természetes összetevője, ezért – változó mennyiségben – minden növényi élelmiszerben előfordul. Előállítás A kálium-nitrátot nitrogén-oxidokból kémiai szintézissel nyerik. Használat A kálium-nitrát mint a pác-só összetevője az alábbi termékekben engedélyezett: • Pácolt húskészítmények • Pácolt szalonna • Libamáj A nátrium-nitrát ezen kívül tartósítószerként […]
E 249 – Kálium-nitrit
Leírás A kálium-nitrit a salétromossav káliumsója. A többi nitrithez hasonlóan a nitrátok átalakulása nyomán jön létre, amelyek a természetben az ásványvizekben, valamint gyümölcsökben, zöldségekben és salátafélékben is megtalálhatók. A nitritek különféle baktériumokat pusztítanak el, többek között a Clostridium botulinumot, amely az igen veszélyes botulizmus-toxin termeléséért felelős. A kálium-nitritet a nátrium-nitrittel együtt kizárólag a nitrites pác-sóban, […]
E 250 – Nátrium-nitrit
Leírás A nátrium-nitrit a salétromsav nátriumsója. A kálium-nitrithez (E 249) hasonlóan kizárólag nitries pác-sóban használható. Előállítás A nátrium-nitrit kémiai reakcióval nátrium-nitrátból keletkezik. Használat A nátrium-nitrit használatára ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint a kálium-nitritre (E 249). Biztonság A nitritek vérnyomáscsökkentő és értágító hatásúak. Megváltoztatják a vörös színű hemoglobint, amely így nem képes oxigén szállítására. Kb. 0,5 […]
E 251 – Nátrium-nitrát
Egyéb elnevezések nitrát Leírás A nátrium-nitrát a talaj természetes összetevője, ezért változó mennyiségben minden növényi élelmiszerben előfordul. Élelmiszeradalékként a baktériumok, különösen a botulizmust előidéző Clostridium botulinum ellen alkalmazzák. A hatóanyag azonban nem a nitrát, hanem a nitrit, amely a nitrát mikrobiológiai átalakulása nyomán képződik. Ez a folyamat ellenőrizhetetlenül zajlik le, ezért a nátrium-nitrátos pác-sót csak száraz […]
E 227 – Kálcium-hidrogén-szulfit
Egyéb elnevezések kálcium-biszulfit, kálcium-szulfit Leírás Az élelmiszeriparban a kén-dioxidot (E 220) vízben oldott formában (kénessav) használják. Ezenkívül alkalmazzák a kénessav sóit, a szulfitokat, ezek közé tartozik a kálcium-hidrogén-szulfit is. Előállítás A kálcium-szulfitok a kálciumlúg és a kénessav összekeverésekor lejátszódó reakció során keletkeznek. Az így keletkező oldatból szárítással vagy bepárlással készítenek kristályos halmazállapotú anyagot. Használat […]
E 228 – Kálium-hidrogén-szulfit
Egyéb elnevezések kálium-biszulfit, kálium-szulfit Leírás Az élelmiszeriparban a kén-dioxidot (E 220) vízben oldott formában (kénessav) használják. Ezenkívül alkalmazzák a kénessav sóit, a szulfitokat, ezek közé tartozik a kálium-hidrogén-szulfit is. Előállítás A kálium-szulfitok a kálilúg és a kénessav összekeverésekor lejátszódó reakció során keletkeznek. Az így keletkező oldatból szárítással vagy bepárlással készítenek kristályos halmazállapotú anyagot. Használat […]
E 235 – Natamicin
Egyéb elnevezések pimaricin Leírás A natamicin penészgombák által termelt antibiotikus hatóanyag. Hat az élesztőkre és a penészekre, a baktériumokkal szemben azonban hatástalan. Ez a tartósítószer főként azon élelmiszereknél hatásos, amelyek az előállításuk végén érlelésen mennek keresztül. Előállítás A natamicint biotechnológiai úton Streptomyces fajú penészből nyerik. Genetikailag módosított kultúrák alkalmazása is lehetséges. Használat A natamicin kizárólag a […]
E 221 – Nátrium-szulfit
Leírás Az élelmiszeriparban a kén-dioxidot (E 220) vízben oldott formában (kénessav) használják. Ezenkívül alkalmazzák a kénessav sóit, a szulfitokat is, ezek közé tartozik a nátrium-szulfit is. Előállítás A nátrium-szulfitok a nátronlúg és a kénessav összekeverésekor lejátszódó reakció során keletkeznek. Az így keletkező oldatból szárítással vagy bepárlással készítenek kristályos halmazállapotú anyagot. Használat A nátrium-szulfitok használatára ugyanazok […]