fbpx

E 966 – Laktit

Egyéb elnevezések

laktitol

Leírás

A keményítőből előállított laktit kémiailag a cukoralkoholokhoz tartozik, édessége a cukor édességének 30-40%-a. Energiatartalma is kissé alacsonyabb a cukorénál, kb. 2,4 kcal/g.

A cukorhelyettesítő hasznosításához az emberi anyagcsere nem igényel inzulint, fehér kristályai ezért diabetikus készítményekhez is használhatók.

A vízben oldódó laktitnak tisztán édes íze van, a nyelven hűsítő érzetet kelt. Jól harmonizál más cukorhelyettesítőkkel és édesítőszerekkel. Mivel a levegőből magához vonzza a vizet, különösen jól alkalmazható olyan élelmiszereknél, amelyeket szárazon kell tartani, így például a poroknál és a péksüteményeknél. Édes volta ellenére ez a cukorhelyettesítő nem okoz fogszuvasodást.

Előállítás

A laktitot kémiai reakcióval egyszerű cukorból, laktózból nyerik.

Használat

A laktit mennyiségi korlátozás nélkül, meghatározott élelmiszerekben engedélyezett. Ezek közé tartoznak többek között:
• Csökkentett energiatartalmú ill. cukormentes desszert, fagylalt
• Csökkentett energiatartalmú ill. cukormentes édesség és rágógumi
• Csökkentett energiatartalmú ill. cukormentes sütemény és kekszek
• Szószok
• Mustár
• Táplálékkiegészítők

A laktitot ezen kívül hordozóanyagként édesítőszer-tablettákhoz is használják, emellett fogkrémekben is alkalmazzák.

Biztonság

A laktit veszélytelennek számít.

Nagy mennyiségben fogyasztva hasmenést, hasfájást és puffadást okozhat, ezért azokat az élelmiszereket, amelyekben a cukorhelyettesítő anyagok aránya meghaladja a tíz százalékot, a „nagyobb mennyiség fogyasztása hashajtó hatású” figyelmeztetéssel kell ellátni.

Ezekbe a típusokba tartozik

Figyelem!