E 1200 – Polidextróz
Leírás A polidextróz glükózból, szorbitból (E 420) és citromsavból (E 330) álló szintetikus vegyület. Alig édes ízű kristályai a cukorhoz hasonlóan viselkednek, a szervezetben azonban az inzulintól függetlenül hasznosulnak és grammonként csupán 1 – 2 kcal energiát tartalmaznak. Az élelmiszeriparban a polidextrózt töltőanyagként arra használják, hogy az élelmiszereknek alacsony energiatartalom mellett tartást és szerkezetet adjanak. […]
E 541 – Savanyú nátrium-alumínium-foszfát
Egyéb elnevezések nátriumalumíniumfoszfát, foszfát Leírás A savanyú nátrium-alumínium-foszfát a foszforsav (E 338) származéka. Sütőporokban alkalmazzák savhordozóként. Előállítás A nátrium-alumínium-foszfátot kémiai reakcióval foszforsavból nyerik. Használat A nátrium-alumínium-foszfát kizárólag a piskótában és az angol scones-ban (max. 1 g/kg) engedélyezett. Biztonság Az alumíniumot a szervezet csak csekély mértékben veszi fel. Más kelátképzők hatására azonban az alumíniumfelvétel jelentősen növekedhet. […]
E 522 – Alumínium-kálium-szulfát
Leírás Az alumínium-kálium-szulfát a kénsav (E 513) és a kálium alumíniumsója. Az alumínium-szulfáttal (E 520) megegyező módon alkalmazzák. Előállítás Az alumínium-kálium-szulfátokat kénsav segítségével kémiai úton, alumíniumtartalmú anyagokból nyerik. Használat Az alumínium-kálium-szulfát használatára ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint az alumínium-szulfátra (E 520). Biztonság Az alumínium-szulfátok élelmiszer-adalékanyagként használva veszélytelennek számítanak. Az alumíniumot a szervezet csak csekély mértékben […]
E 523 – Alumínium-ammónium-szulfát
Leírás Az alumínium-ammónium-szulfát a kénsav (E 513) és az ammónium alumíniumsója. Az alumínium-szulfáttal (E 520) megegyező módon alkalmazzák. Előállítás Az alumínium-ammónium-szulfátot kénsav segítségével, kémiai úton alumíniumtartalmú anyagokból nyerik. Használat Az alumínium-ammónium-szulfát használatára ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint az alumínium-szulfátra (E 520). Biztonság Az alumínium-szulfátok élelmiszer-adalékanyagként használva veszélytelennek számítanak. Az alumíniumot a szervezet csak csekély mértékben […]
E 520 – Alumínium-szulfát
Leírás A kénsav (E 513) alumíniumsója fehérjékkel és más szerves anyagokkal erős kötéseket hoz létre, ezért bizonyos anyagok célzott elválasztásához (kicsapásához) használják. Ivóvíz-kezelés során például segítségével eltávolítható a szennyeződés és más nemkívánatos lebegő részecske. Az alumínium-szulfátok a gyümölcsök és zöldségek sejtfalában található pektinnel (E 440) vízben oldhatatlan kötést hoznak létre, így az alumíniumkötések a zöldség- […]
E 521 – Alumínium-nátrium-szulfát
Leírás Az alumínium-nátrium-szulfát a kénsav (E 513) és a nátrium alumíniumsója. Az alumínium-szulfáttal (E 520) megegyező módon alkalmazzák. Előállítás Az alumínium-nátrium-szulfátot kénsav segítségével kémiai úton, alumíniumtartalmú anyagokból nyerik. Használat Az alumínium-nátrium-szulfát kizárólag a következő élelmiszerekhez használható (a megengedett legmagasabb adagolási szint az alumíniumra vonatkozik): • Tojásfehérje (max. 30 mg/kg) • Fényezett, kandírozott vagy kristályos mázzal […]
E 512 – Ón-II-klorid
Leírás Az ón-II-klorid a sósav (E 507) ónsója. A fehér, kristályos vegyületnek erős redukáló hatása van. Előállítás Az ón-II-kloridot kémiai reakcióval nyerik. Használat Az ón-II-klorid kizárólag az üveges ill. dobozos spárgakonzervben engedélyezett. A meghatározott legmagasabb adagolási mennyiség 25 mg/kg, amely a végtermékben levő ón mennyiségére vonatkozik. Biztonság Az ón-II-klorid élelmiszer-adalékanyagként veszélytelennek számít. Nagy mennyiségben fogyasztva […]
E 514 – Nátrium-szulfátok
Egyéb elnevezések glaubersó Leírás A kénsav (E 513) nátriumsói közé tartozik a nátrium-szulfát (E 514 i) és a nátrium-hidrogén-szulfát (E 514 ii). Mindkét vegyület természetes alkotóelemként is előfordul az élelmiszerekben. Előállítás A nátrium-szulfát melléktermékként keletkezik a konyhasó (nátrium-klorid) előállítása során. Használat A nátrium-szulfát az élelmiszerekben mennyiségi korlátozás nélkül, általánosan engedélyezett. Ez alól csupán a kezeletlen és […]
E 476 – Poliglicerin-poliricinoleát
Egyéb elnevezések PGPR Leírás A poliglicerin és a poliricinsav által alkotott vegyület erős emulgáló hatással rendelkezik, és nagyon alkalmas vízoldható anyagok olajban való finom eloszlatására. Javítja a lecitin (E 322) hatását, csökkenti a csokoládémasszák viszkozitását, és javítja folyékonyságukat. A poliglicerin-poliricinoleát segíti a vékony és tartós csokoládébevonatok elkészítését. Technológiai segédanyagként az élelmiszeriparban segíti a süteményeknek a […]
E 468 – Keresztkötésű karboxi-metil-cellulóz
Egyéb elnevezések módosított karboxi-metil-cellulóz, módosított cellulózgumi Leírás A kémiailag a karboxi-metiléterekhez tartozó keresztkötésű karboxi-metil-cellulóz a cellulóz (E 460) származéka, a karboxi-metil-cellulóztól (E 466) a molekulán belüli kötései különböztetik meg. Vízben nem oldható, ennek ellenére duzzad, anélkül, hogy nedves vagy ragadós tapintásúvá válna. Előállítás A keresztkötésű karboxi-metil-cellulózt a cellulóz (E 460) kémiai klórecetsavas módosításával állítják […]