E 574 – Glükonsav
Leírás Glükonsav a szénhidrátok oxigén hatására bekövetkező bomlásakor keletkezik. A glükóz-anyagcsere részeként minden élő sejt alkotóeleme; a bor, az érett gyümölcsök és a méz is tartalmazzák. A glükonsavat a szervezet a szénhidrát-anyagcsere segítségével lebontja, és teljes mértékben hasznosítja. A glükonsav enyhe sav. Kálcium- és vasionokkal erős komplexet képez, ezért segíti az antioxidánsok valamint a zselésítő- […]
E 541 – Savanyú nátrium-alumínium-foszfát
Egyéb elnevezések nátriumalumíniumfoszfát, foszfát Leírás A savanyú nátrium-alumínium-foszfát a foszforsav (E 338) származéka. Sütőporokban alkalmazzák savhordozóként. Előállítás A nátrium-alumínium-foszfátot kémiai reakcióval foszforsavból nyerik. Használat A nátrium-alumínium-foszfát kizárólag a piskótában és az angol scones-ban (max. 1 g/kg) engedélyezett. Biztonság Az alumíniumot a szervezet csak csekély mértékben veszi fel. Más kelátképzők hatására azonban az alumíniumfelvétel jelentősen növekedhet. […]
E 522 – Alumínium-kálium-szulfát
Leírás Az alumínium-kálium-szulfát a kénsav (E 513) és a kálium alumíniumsója. Az alumínium-szulfáttal (E 520) megegyező módon alkalmazzák. Előállítás Az alumínium-kálium-szulfátokat kénsav segítségével kémiai úton, alumíniumtartalmú anyagokból nyerik. Használat Az alumínium-kálium-szulfát használatára ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint az alumínium-szulfátra (E 520). Biztonság Az alumínium-szulfátok élelmiszer-adalékanyagként használva veszélytelennek számítanak. Az alumíniumot a szervezet csak csekély mértékben […]
E 523 – Alumínium-ammónium-szulfát
Leírás Az alumínium-ammónium-szulfát a kénsav (E 513) és az ammónium alumíniumsója. Az alumínium-szulfáttal (E 520) megegyező módon alkalmazzák. Előállítás Az alumínium-ammónium-szulfátot kénsav segítségével, kémiai úton alumíniumtartalmú anyagokból nyerik. Használat Az alumínium-ammónium-szulfát használatára ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint az alumínium-szulfátra (E 520). Biztonság Az alumínium-szulfátok élelmiszer-adalékanyagként használva veszélytelennek számítanak. Az alumíniumot a szervezet csak csekély mértékben […]
E 520 – Alumínium-szulfát
Leírás A kénsav (E 513) alumíniumsója fehérjékkel és más szerves anyagokkal erős kötéseket hoz létre, ezért bizonyos anyagok célzott elválasztásához (kicsapásához) használják. Ivóvíz-kezelés során például segítségével eltávolítható a szennyeződés és más nemkívánatos lebegő részecske. Az alumínium-szulfátok a gyümölcsök és zöldségek sejtfalában található pektinnel (E 440) vízben oldhatatlan kötést hoznak létre, így az alumíniumkötések a zöldség- […]
E 521 – Alumínium-nátrium-szulfát
Leírás Az alumínium-nátrium-szulfát a kénsav (E 513) és a nátrium alumíniumsója. Az alumínium-szulfáttal (E 520) megegyező módon alkalmazzák. Előállítás Az alumínium-nátrium-szulfátot kénsav segítségével kémiai úton, alumíniumtartalmú anyagokból nyerik. Használat Az alumínium-nátrium-szulfát kizárólag a következő élelmiszerekhez használható (a megengedett legmagasabb adagolási szint az alumíniumra vonatkozik): • Tojásfehérje (max. 30 mg/kg) • Fényezett, kandírozott vagy kristályos mázzal […]
E 512 – Ón-II-klorid
Leírás Az ón-II-klorid a sósav (E 507) ónsója. A fehér, kristályos vegyületnek erős redukáló hatása van. Előállítás Az ón-II-kloridot kémiai reakcióval nyerik. Használat Az ón-II-klorid kizárólag az üveges ill. dobozos spárgakonzervben engedélyezett. A meghatározott legmagasabb adagolási mennyiség 25 mg/kg, amely a végtermékben levő ón mennyiségére vonatkozik. Biztonság Az ón-II-klorid élelmiszer-adalékanyagként veszélytelennek számít. Nagy mennyiségben fogyasztva […]
E 514 – Nátrium-szulfátok
Egyéb elnevezések glaubersó Leírás A kénsav (E 513) nátriumsói közé tartozik a nátrium-szulfát (E 514 i) és a nátrium-hidrogén-szulfát (E 514 ii). Mindkét vegyület természetes alkotóelemként is előfordul az élelmiszerekben. Előállítás A nátrium-szulfát melléktermékként keletkezik a konyhasó (nátrium-klorid) előállítása során. Használat A nátrium-szulfát az élelmiszerekben mennyiségi korlátozás nélkül, általánosan engedélyezett. Ez alól csupán a kezeletlen és […]
E 476 – Poliglicerin-poliricinoleát
Egyéb elnevezések PGPR Leírás A poliglicerin és a poliricinsav által alkotott vegyület erős emulgáló hatással rendelkezik, és nagyon alkalmas vízoldható anyagok olajban való finom eloszlatására. Javítja a lecitin (E 322) hatását, csökkenti a csokoládémasszák viszkozitását, és javítja folyékonyságukat. A poliglicerin-poliricinoleát segíti a vékony és tartós csokoládébevonatok elkészítését. Technológiai segédanyagként az élelmiszeriparban segíti a süteményeknek a […]
E 466 – Nátrium-karboxi-metil-cellulóz
Egyéb elnevezések karboximetilcellulóz, cellulózgumi Leírás A kémiailag a karboxi-metiléterekhez tartozó nátrium-karboxi-metil-cellulóz a cellulóz (E 460) származéka. Molekulaméretétől függően különbözőképpen sűríti a folyadékokat. A cellulózzal (E 460) együtt képes zselét képezni. A vegyület erősíti az emulgátorok hatását, és gátolja az anyagok ellenőrizetlen összecsomósodását. Mivel nagyon stabil, sima filmet képez, bevonóanyagként is használják. Az egyéb cellulóz-származékoktól eltérően […]