fbpx

KOCKÁZAT

E 420 – Szorbit

Egyéb elnevezések szorbitol Leírás A szénhidrát-anyagcsere köztes termékeként a szorbit a természetben sok gyümölcsben, de főként a szilvában található meg. A kémiailag az alkoholokhoz tartozó vegyület körülbelül fele olyan édes, mint a kristálycukor. 2,4 kcal/kg energiatartalma is  valamivel alacsonyabb, mint a cukoré. A cukorral ellentétben az emberi szervezetben való lebontásához nem szükséges az inzulin, a […]

E 421 – Mannit

Leírás A mannit kémiailag a cukoralkoholokhoz tartozó vegyület, a szénhidrát-anyagcsere köztes termékeként a természetben sok gyümölcsben és algában megtalálható. Körülbelül fele olyan édes mint a kristálycukor, és vele ellentétben az emberi szervezetben való lebontásához nem szükséges inzulin, ezért diabetikus készítményekhez alkalmazható. 2,4 kcal/kg energiatartalma csak kevéssel alacsonyabb, mint a cukoré. Cukorhelyettesítőként nem idéz elő fogszuvasodást. […]

E 425 – Konjak

Egyéb elnevezések konjakgumi (E 425 i), konjak-glükomannán (E 425 ii) Leírás A hosszú szénhidrátláncból álló konjak az Ázsiában honos ördögnyelv (Amorphophallus konjac) gyökeréből származik, és a Távol-Keleten már évszázadok óta használják élelmiszerekben. Glükózból és mannózból épül fel, jellegzetes módon. Vízben lassan duzzad, és nagyon kemény zseléket képez, amelyek igen magas nyomás- és szakítószilárdsággal rendelkeznek. A konjak […]

E 412 – Guármagliszt

Egyéb elnevezések guár, guárliszt Leírás A guárnövény magjának endospermiumnak nevezett része főképp hosszú szénláncú szénhidrátokat tartalmaz, amelyek jellegzetes módon mannózból és galaktózból állnak. Ennek a résznek az őrleménye a guármagliszt. Hosszú láncú szénhidrogénjei nagyon nagy mennyiségű vizet tudnak felvenni; már kis mennyiség elegendő a folyadékok besűrítéséhez. Más anyagokkal együtt a guármagliszt alkalmas gélek kialakítására is. […]

E 413 – Tragantmézga

Leírás A tragant növényi nedv, az Ázsiában honos Astragalus nemzetségbe tartozó cserjék ágaiból és törzséből származik. A nedv két igen komplex szénhidrátot tartalmaz, amelyek hatalmas vízkötő képességgel rendelkeznek. A tragant már igen csekély mennyiségben sűrűvé teszi a folyadékokat. Ez a viszkozitás erős savak és hő hatására is stabil marad. A tragantot mindenekelőtt savanyú élelmiszerekhez használják, […]

E 402 – Kálium-alginát

Egyéb elnevezések algin Leírás A kálium-alginát az alginsav (E 400) káliumsója. Az alginsavhoz hasonlóan egyes barna algák sejtfalának alkotóeleme. Vízoldató, hőre és savakra azonban érzékeny. Kálciumionokkal főzés-, fagyasztás- és sütésálló gélt képez. A kálium-alginát ezért különösen jól alkalmazható bevonóanyagként; leheletvékony filmet alkotva védi az élelmiszert a kiszáradástól, és stabilitást biztosít fagyasztáskor és felengedtetéskor. Előállítás A […]

E 403 – Ammónium-alginát

Leírás A ammónium-alginát az alginsav (E 400) ammóniumsója. Az alginsavhoz hasonlóan egyes barna algák sejtfalának alkotóeleme. Vízoldató, hőre és savakra azonban érzékeny. Kálciumionokkal főzés-, fagyasztás- és sütésálló gélt képez. Az ammónium-alginát ezért különösen jól alkalmazható bevonóanyagként; leheletvékony filmet alkotva védi az élelmiszert a kiszáradástól, és stabilitást biztosít fagyasztáskor és felengedtetéskor. Előállítás Az ammónium-alginátot lúgok segítségével […]

E 404 – Kálcium-alginát

Egyéb elnevezések algin Leírás A kálcium-alginát az alginsav (E 400) kálciumsója. Bizonyos barna algák sejtfalának alkotója. Vízben nem oldódik. Előállítás A kálcium-alginátot lúgok segítségével különféle barna algákból nyerik. Használat A kálcium-alginát használatára ugyanazok a szabályok vonatkoznak mint az alginsavra (E 400). Biztonság Az alginátok veszélytelennek számítanak. A szervezet nem veszi fel. Nagyobb mennyiségben gátolja a […]

E 405 – Propilén-glikol-alginát

Egyéb elnevezések algin Leírás A propilén-glikol-alginát az alginsav (E 400) származéka. Vízoldató, és kevésbé érzékeny savakkal és a kálciummal szemben mint a többi alginát. Előállítás A propilénglikol-alginátot az alginsav észterezésével állítják elő. Használat A propilén-glikol-alginát csak meghatározott élelmiszerekhez engedélyezett. Ide tartoznak többek között: • Sör (max. 100 mg/l) • Vízalapú jégkrém (max. 3 g/kg) • […]

E 401 – Nátrium-alginát

Egyéb elnevezések Algin Leírás A nátrium-alginát az alginsav (E 400) nátriumsója. Az alginsavhoz hasonlóan egyes barna algák sejtfalának alkotóeleme. Vízoldató, hőre és savakra azonban érzékeny. Kálciumionokkal főzés-, fagyasztás- és sütésálló gélt képez. A nátrium-alginát ezért különösen jól alkalmazható bevonóanyagként; leheletvékony filmet alkotva védi az élelmiszert a kiszáradástól, és stabilitást biztosít fagyasztáskor és felengedtetéskor. Előállítás A […]

    Iratkozz fel híreinkre!

    Tippek, tesztek, programok

    Megszakítás