fbpx

E 412 – Guármagliszt

Egyéb elnevezések

guár, guárliszt


Leírás

A guárnövény magjának endospermiumnak nevezett része főképp hosszú szénláncú szénhidrátokat tartalmaz, amelyek jellegzetes módon mannózból és galaktózból állnak. Ennek a résznek az őrleménye a guármagliszt.

Hosszú láncú szénhidrogénjei nagyon nagy mennyiségű vizet tudnak felvenni; már kis mennyiség elegendő a folyadékok besűrítéséhez. Más anyagokkal együtt a guármagliszt alkalmas gélek kialakítására is. Erős mechanikai behatásra, például rázásra vagy keverésre, az anyag átmenetileg híggá válik.  A cukor tartósan csökkenti sűrűségét. A guármagliszt más növényi sűrítőanyagok hatását is jelentősen erősíti; gyakran használják szentjánoskenyérmag-liszttel (E 410) együtt is.

Fagylaltgyártás során a guármagliszt csökkenti a jégkistályok képződését, és javítja az olvadékonyságot. Emellett a sűrítőanyagot gyakran használják energiaszegény élelmiszerekben, ahol alacsony kalóriaérték mellett kell krémes, tejszínes állományt kialakítani.

Előállítás

A guármaglisztet a guárfa magjából állítják elő. A magból elkülönítik a csíra körül található tápanyagszövetet (endospermium), majd ezt az endospermiumot őrlik és hőkezelik.

Használat

A guármagliszt az élelmiszerekben általánosan engedélyezett. Kivételt csupán a kezeletlen élelmiszerek jelentenek, amelyek a törvényalkotó szándéka szerint adalékanyagokkal nem módosíthatók. Nem alkalmazható továbbá szárított élelmiszerekben sem, amelyek elfogyasztáskor megduzzadnak.

Egyebek mellett a következő termékekben engedélyezett:
• Péksütemény (mennyiségi korlátozás nélkül)
• Levesek és szószok (mennyiségi korlátozás nélkül)
• Dzsem, lekvár és zselé (max. 10 g/kg)
• Gyümölcs- és zöldségkonzervek (mennyiségi korlátozás nélkül)
• Fagylalt, desszertek és tejitalok (mennyiségi korlátozás nélkül)

Biztonság

A gyanúk szerint a  guármagliszt elősegíti az allergia kialakulását, és maga is képes allergiás reakciót kiváltani. Vannak jelzések arra vonatkozóan, hogy a szójaallergiában szenvedőknél a guármaglisztre keresztallergia alakulhat ki.

Nagy mennyiségben fogyasztva gyomorgörcsöt és felfúvódást okozhat.

Ezekbe a típusokba tartozik

Figyelem!

Támogass minket, hogy több hasznos tartalmat tudjunk mutatni neked a jövőben is!
Kapcsolódó cikkek
Még több cikk
Legfrissebb cikkek
Még több cikk
Legfrissebb videók

Segítünk a tudatos vásárlói döntésben!

Termék tesztek

Képezd magad a webinárjainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás