
E 420 – Szorbit
Egyéb elnevezések
szorbitol
Leírás
A szénhidrát-anyagcsere köztes termékeként a szorbit a természetben sok gyümölcsben, de főként a szilvában található meg. A kémiailag az alkoholokhoz tartozó vegyület körülbelül fele olyan édes, mint a kristálycukor. 2,4 kcal/kg energiatartalma is valamivel alacsonyabb, mint a cukoré. A cukorral ellentétben az emberi szervezetben való lebontásához nem szükséges az inzulin, a tiszta szorbitot (E 420 i) ezért cukorbetegek is fogyaszthatják. A szorbitszirup (E 420 ii) azonban a szorbit mellett tartalmaz mannitot és más rövidláncú cukrokat is (oligoszaharidok). Mivel az oligoszaharidok emésztéséhez szükséges inzulin, az E 420 (ii) nem alkalmazható a cukorbetegeknek szánt élelmiszerekben.
A szorbit enyhén vízoldható, hővel és savval szemben stabil. Mivel a levegőből megköti a vizet, gátolja az élelmiszer kiszáradását. Ezen kívül a szorbitot használják különféle termékek puhán tartásához is. A nyelven enyhén hűsítő érzetet kelt. Cukorhelyettesítőként nem idéz elő fogszuvasodást.
Előállítás
A szorbitot enzimek segítségével glükózból állítják elő. Genetikailag módosított anyagok alkalmazása is lehetséges.
Használat
A szorbit bizonyos élelmiszerekben mennyiségi korlátozás nélkül engedélyezett.
Ezek közé tartoznak többek között:
• Csökkentett energiatartalmú ill. cukormentes desszertek, fagylalt
• Csökkentett energiatartalmú ill. cukormentes édességek és rágógumi
• Szószok
• Mustár
• Táplálékkiegészítők
A szorbitot ezenkívül aromák és vitaminok hordozóanyagaként is alkalmazzák, valamint használják gyógyszerekben és kozmetikumokban is.
Biztonság
A szorbit veszélytelennek számít.
Nagy mennyiségben fogyasztva hasmenést, gyomorgörcsöt, hányást okozhat. Ezért azokon az élelmiszereken, amelyek 10%-nál több cukorhelyettesítőt tartalmaznak, a „túlzott mennyiségű fogyasztása hashajtó hatású” figyelmeztetést kell feltüntetni.