
E 416 – Karayagumi
Egyéb elnevezések
karagumi
Leírás
A karayagumi az Indiában honos Sterculia növényi nedve. Hosszú, elágazó láncú szénhidrátokból áll, amelyek két egyszerű cukor és organikus savak sajátos összekapcsolódásából állnak.
A karayagumit gyakran alkalmazzák a drága tragant (E 413) helyett. Kitűnő duzzadóképességének köszönhetően a traganthoz hasonlóan a karayagumi is sűrű masszává alakítja a folyadékokat; a karayagumi azonban savakkal szemben kevésbé stabil és nem ízsemleges. Mivel tejfehérje jelenlétében jobban zselésít, leginkább tejtermékek esetében alkalmazzák.
Előállítás
Ha a Sterculia fajtába tartozó fák, különösen a Sterculia urens törzsét megkarcolják, gyantás cseppekben karayagumi tör elő. A cseppeket összegyűjtik, ledarálják, majd forró víz segítségével, szűréssel, majd szárítással élelmiszer minőségűvé dolgozzák fel.
Használat
A karayagumi csak meghatározott élelmiszerekhez engedélyezett. Ide tartoznak többek között:
• Burgonya- vagy gabonaalapú snack-ek (max. 5 g/kg)
• Sütemények, kekszek és levelestészták tölteléke és bevonata (max. 5 g/kg)
• Desszertek (max. 6 g/kg)
• Tojáslikőr (max. 10 g/l)
• Táplálékkiegészítők (mennyiségi korlátozás nélkül)
A karayagumit ezen kívül hashajtónak használják, valamint a kozmetikaiparban is alkalmazzák.
Biztonság
A karayagumi veszélytelennek számít.
Az emészthetetlen vegyület az emberi szervezetben vízkötő ballasztanyagként működik. A karayagumi enyhén hashajtó hatással rendelkezik, ezért nagy mennyiségben fogyasztva emésztési zavarokat okozhat. A karayagumit belélegző vagy hashajtóként alkalmazó embereknél allergiás reakciókat figyeltek meg.