fbpx
klimabarat konyhakaland eredmenyek

A szezonális alapanyagokat jobban bírja a család, mint a húsmentességet – ilyen a klímabarát koszt

Legutóbbi kihívásunkban arra bátorítottunk Titeket, kalandozzatok egy hónapig heti háromszor a klímabarát táplálkozás világában. Egyaránt cél volt, hogy jókat egyetek, és az is, hogy csökkenjen a táplálkozásunk ökológiai lábnyoma. 98 kalandor osztotta meg velünk felfedezéseit. Szerinted dobozolni, húsmentesen enni, vagy helyben helyit vásárolni egyszerűbb az őszi-téli szezonban?

Soha még ennyien korábban, összesen 343-an kezdtetek bele #kihívásunkba november közepén. Nem csoda, heti három klímabarát étkezés kimondottan vonzó vállalásnak tűnik. Hisz enni kell, legfeljebb most új ízeket, recepteket, helyeket kell kipróbálni.

Közösségi mezőgazdálkodás és ÖkoKörök családi nap február 13-án 

A hétköznapi rutin

Mint kiderült, a kihívásra regisztrálók szűk többsége hetente többször vásárol (52%), azaz feltételezhetően 1-3 étkezésre tervez egy bevásárlás alkalmával. A többiek hetente (42%), vagy ennél is ritkábban vásárolnak (7%), vagyis vagy a heti menüt kellett alaposabban megtervezniük, vagy a környékbeli kifőzdéket, menzákat, éttermeket kellett gyakrabban látogatniuk.

A többség hetente többször főz (71%), az alapanyagokért legtöbbször szupermarketekbe megy (79%). Közel felük szívesen vásárol helyi kisboltban, zöldségesnél (43%), vagy közvetlenül a termelőtől egy piacon (40%). Örömmel láttuk, hogy 31-en (9%) egy közösségi gazdaság tagjaként kalandoztak.

klimabarat konyhakaland eredmenyek kihívás

Csak hagyd el néha a húst!

A kihívást teljesítők között egyaránt népszerű volt a szezonális táplálkozás (37 fő), és a vega kalandozás is (36 fő).

Mindkét esetben csupán heti három főétkezésre szólt a vállalás, akár egy közeli kifőzdéből beszerezve a megfelelő fogást, ám a beszámolók alapján sokan jóval túlszárnyalták ezt – volt aki még a reggeli felvágottat is el tudta hagyni a hónapban.

A változatos vega menüvel a többség otthon kísérletezett. Volt, aki fűszeres indiai fogásokkal feledtette a hús hiányát, míg a gyakorlottabbak megszokott ételeikben cserélték ki az állati eredetű alapanyagokat. A rutintalanabb vega-kalandorok a húsevő családtagokkal és saját reggeli, vagy épp ünnepi rutinjukkal küzdöttek leginkább a kihívás alatt.

klimabarat konyhakaland eredmenyek kihívás

Unalmas lett a természetes?

A szezonális étkezésre vállalkozóknak (37 fő) a változatos menü összeállítása és a rendszeres főzés okozta a legnagyobb fejtörést – utóbbi az idő hiánya miatt. Az élelmiszerhulladék csökkentése érdekében sokan próbáltak ki maradékmentő tippeket és csomagolásmentes boltokat is, de olyanok is akadtak, akik a környékbeli zöldségesek, kisboltok csomagolásmentes kínálatára leltek rá a hónapban.

klimabarat konyhakaland eredmenyek kihívás

A hazai téli kínálat ugyan sokak számára ismerős, abban a rutinosabb, és kezdő résztvevők is egyetértettek, hogy a siker titka a menütervezés. A szupermarketek végtelen kínálatában ugyanis lemondásnak tűnhet kihagyni a napjainkra egész évben elérhető, jól ismert alapanyagokat – főleg, ha a boltban szeretnénk eldönteni, mit együnk aznap.

Dacára minden nehézségnek, a vállalás megtartását mindkét csoport könnyűnek érezte, ám

az új szezonális alapanyagokból készült fogásokat szemmel láthatóan jobban tolerálta a résztvevők környezete és családja, mint a húsmentes fogásokat.

klimabarat konyhakaland eredmenyek kihívás

A profi dobozoló mindig felkészült!

A három vállalás közül valamivel nehezebbnek bizonyult a dobozolás. Nem csoda, hiszen a dobozolás akkor válik igazán élvezetessé a hétköznapokban, ha a dobozokat előre elkészített finomságokkal megpakolva visszük magunkkal.

A „batch főzés”, azt jelenti a kigondolt menü alapanyagait előkészítve tároljuk el a hűtőben, (fagyasztóban), így lényegesen gyorsabban készíthetünk belőlük friss fogásokat. A módszert alkalmazva nem csak a finom ételek, de a kevesebb élelmiszerhulladék és a hűtő rendezettebb látványa is lendületet adott az egyhónapos kihívás teljesítéséhez.

klimabarat konyhakaland eredmenyek kihívás

Persze a dobozok sem főznek maguktól, így a hónap végére többen kikötöttek a jól ismert „Mit főzzek ma?” kérdésnél, míg másoknak a dobozokban rejlő maradékok elfogyasztása jelentett nagyobb kihívást.

klimabarat konyhakaland eredmenyek kihívás

Zugló is elindult az úton

A Klímabarát konyha-kalandba 25 lelkes zuglói is regisztrált, 6-an számoltak be élményeikről a kihívás végén. Hárman a szezonális alapanyagokkal kísérleteztek, 2 ember választotta a dobozolást és egyikőjük a vega menüt próbálgatta. Örömmel láttuk, hogy alaposabban felfedezték a környékbeli piacok kínálatát, sőt, a dobozolók között olyan is akadt, aki az otthoni kenyérsütésre állt át.


Klímabarát konyha kaland! A Tudatos Vásárlók Egyesülete és a Zuglói Önkormányzat kezdeményezése az ENES-CE projekt keretében. A nemzetközi együttműködési projektet az Interreg CENTRAL EUROPE Programból, az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatja. A magyar partner részvétele a projektben a Magyar Állam társfinanszírozásával valósul meg.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás