fbpx

Közösségi mezőgazdálkodás és ÖkoKörök családi nap február 13-án 

Február 13-án újra családi napot tartunk! Megtudhatod, miért klassz dolog a közösségi mezőgazdálkodás, és mitől életre szóló élmény, ha velünk tartasz ÖkoKöreinkben. Emellett lesz közösségi gazdaságok bemutatkozása, magcsere, ÖkoKörös eredmények ünneplése, előadások és rengeteg gyerekprogram. Velünk lesz Tóth Andi Háztartásom hulladék nélkül, Nagy Réka Ökoanyu, dr. Lengyel Boglárka gyermekorvos, Molnár Klára 5 elemes étrend, Karalyos Gábor Vegán Hegylakó és a gazdák. Egy nap, amikor végre együtt lehetünk!

Egy igazán színes kavalkáddal várunk február közepén, ahol a Tudatos Vásárlók két népszerű programja, a Közösségi mezőgazdálkodás és az ÖkoKörök mutatkoznak majd be. Rengeteg érdekes témáról beszélünk majd, velünk lesz Lengyel Zoltán, a Táncoskert közösségi gazdaság vezetője, Tóth Andi (Háztartásom hulladék nélkül), Nagy Réka (Ökoanyu), dr. Lengyel Boglárka gyermekorvos, Molnár Klára 5 elemes étrend tanácsadó, Karalyos Gábor Vegán Hegylakó.

Téged is várnak a közösségi gazdaságok!

Észak-Amerikától Ázsiáig februárban végén tartják a közösségi mezőgazdálkodás nemzetközi napját. Idén a Tudatos Vásárlóknál egy családi napon mutatjuk be azokat a gazdaságokat, akik idén is várják az új tagokat. Azoknak pedig, akik már tagok valamelyik gazdaságban, lehetőségük lesz a tapasztalatcserére, a találkozásra, a többi gazdaság megismerésére.

Közösségi gazdaságtól a tányérig: egy tájfajta óriás útja képekben

Együtt találjuk meg a választ

Mind máshol tartunk háztartásunk zöldítésében, és sokat segít, ha érezzük, hogy nem egyedül csináljuk. Az ÖkoKör egy zöldülő csapat inspiráló találkozásainak sorozata. Hiszed, hogy, kevesebb tisztítószerrel és csomagolási hulladékkal is lehet ragyogó a lakásod? Akkor a Tiszta otthon ÖkoKörben a helyed! Ha inkább az egészséges és klímabarát étkezésben szeretnél fejlődni, akkor Téged vár az ÖkoKör Kamra.

Hallgasd meg, mit értünk el együtt, milyen egy Ökokör, ki miért szereti!

Ilyen az ÖkoKör

MIKOR? 

2022. február 13-án vasárnap, 10:00 és 17:00 óra között

HOL? 

TIT Stúdió székháza 1113 Budapest, Zsombolyai u. 6.

A helyszín a Kosztolányi Dezső tértől 5 perc séta. Kérjük, ha teheted, gyere tömegközlekedéssel. Ha még is autóval jönnél, a környéken vasárnap nem kell fizetni a parkolásért. 

FONTOS 

A rendezvényen a jelenleg érvényes előírások szerint csak védettségi igazolvánnyal tudsz részt venni. Mindenkit arra kérünk majd, hogy maszkot hordjon! Kérjük, ennek tudatában regisztrálj.

A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött, itt tudsz regisztrálni. 

családi nap közösségi gazdaságok lehet csatlakozni finomságok

PROGRAM 

A programok több helyszínen futnak majd párhuzamosan az alábbiak szerint: 

Közösségi tér 

Előadó

10.00-11.50: Előadások a közösségi mezőgazdálkodásról 

 • 10:00 – 10:15 Megnyitó: Közösségi mezőgazdálkodás Magyarországon – Perényi Zsófia, Tudatos Vásárlók Egyesülete 
 • 10.20-11.05: Mit ad nekem a közösségi mezőgazdálkodás? Egy modell három szemszögből Kerekasztal beszélgetés egy közösségi gazda, szervező és tag részvételével. Akikkel beszélgetünk: Lengyel Zoltán a Táncoskerttől, Magyari Ildikó a Kertvárosi Kamrától, és Kistamás László a Biokert Szigetmonostor tagja. A beszélgetést vezeti: Haraszti Anikó, Tudatos Vásárlók Egyesülete
 • 11:05 – 11:50 Közösségépítés a Dunaszigeti Zöldségközösségnél Akikkel beszélgetünk: Payr Anna gazdálkodó, Garai Andrea a közösség elkötelezett tagja és Perényi Zsófia a Tudatos Vásárlóktól. A beszélgetést vezeti: Gulyás Emese, Tudatos Vásárlók Egyesülete

11.50-12.30 Szünet

12.30-14.30: A Tudatos Vásárlók és az ÖkoKörök

 • 12.30-12.55: Mit csinál a Tudatos Vásárlók Egyesülete? Gulyás Emese, Tudatos Vásárlók Egyesülete
 • 12.55-13.20: Hogyan találjuk meg az igazán környezetbarát tisztítószereket? Gulyás Emese, Tudatos Vásárlók Egyesülete
 • 13.20-13.50: Tényleg fertőtlenít az ecet? Hogyan hatnak a háztartási tisztítószerek – Dénes Júlia, Tudatos Vásárlók Egyesülete
 • 13.50-14.10: ÖkoKör-eredmények bemutatása – Andacs Noémi, Tudatos Vásárlók Egyesülete
 • 14.10-14.30: Oklevelek átadása Tiszta Otthon ÖkoKör és ÖkoKör Kamra csoportvezetőknek – Andacs Noémi, Tudatos Vásárlók Egyesülete

14:30-15:00 Szünet

15.00 -16:35: Ismeretterjesztő előadások 

 • 15:00-15.45 Mitől működik az ÖkoKör? Miért könnyebb ÖkoKörben zöldülni, mint egyénileg?  Kerekasztal beszélgetés lelkes ÖkoKör csoportvezetőkkel és tagokkal. Ludvai-Földes Kata (csoportvezető Ajka), Bagó Natália (Bajnai Zöldtündérek), Tóth Andi (Háztartásom hulladék nélkül), Nagy Réka (Ökoanyu). A beszélgetést vezeti: Andacs Noémi, Tudatos Vásárlók Egyesülete
 • 15:50 –16:35: Táplálkozás tudatosan Kerekasztal beszélgetés arról, hogyan lehet táplálkozásunk egyszerre egészséges és környezettudatos is. Akikkel beszélgetünk: Dr. Lengyel Boglárka, gyermekorvos, Molnár Klára 5 elemes étrend és Karalyos Gábor, a Vegán Hegylakó A beszélgetést vezeti: Perényi Zsófia, Tudatos Vásárlók Egyesülete

16.45-17.00: Tombola

Egész nap játékos, kreatív foglalkozások gyerekeknek

Emeleti nagyterem:

10.00-16.30: Huzián Zsófi a Meseszín műhelytől a kisebbeket beltéri “tipegő” játékkal, babzsák célba dobással és sógyurmázással várja. Sőt, bunki és nyugisarok is építhető! A nagyobbak pamutcsíkból fonhatnak karkötőt és nyakláncot, függő kaspót készíthetnek és kipróbálhatják a Textil-Táj-Tervező játékot, amely során textildarabokkal kartonra “tájat terveznek”.

Zsófi vezetésével idén is lesz vászonzsák és szatyorfestés! Ehhez hozhattok saját zsákokat, pólókat.

10.00-13.00: A Cargonomia csapatának vezetésével a nagyobbak bicikli belsőgumiból készíthetnek ékszereket.

13.00-16.30: A Messzelátó Egyesület csapata kicsiket és nagyobbakat egyaránt vár majd. A gyerekek maglabdát készíthetnek, a papírhulladékból készült kikelő “érmékből” képeslap is készül majd. Emellett friss és szárított zöldségekből, fűszerekből készülő öko-akvarell festékekkel is lehet majd dekorálni.

Emeleti kisterem:

11.00-13.30: A Bajnai Zöld Tündérek várják a kicsiket és a nagyokat. A kicsik a Varázslatos Aranyalmafa kincsének útvonalán játékos próbákat állnak majd ki, ami az érzékszervek bevonását igényli. A próba végén ajándékok várják őket. A nagyok ügyességi és logikai játékokat próbálhatnak ki.

13.30-16.30: Az INspirál cirkuszközpont két zsonglőr okatója várja a gyerekeket. Az eszközök: diaboló, tányér, labda és buzogány

A programokon a gyerekfelügyeletet nem tudjuk vállalni.

Étkezés

A rendezvényre szendicsebéddel, rágcsálnivalóval, gyümölccsel és teával, kávéval készülünk. A hulladékmentesség jegyében kérjük, hozz magaddal bögrét és tányért is! Ha egész napra jössz, azért készülj némi elemózsiával, mert ez nem helyettesíti a kiadós ebédet.

A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött, itt tudsz regisztrálni. 

Ha kérdésed lenne a rendezvénnyel kapcsolatban, írj nekünk a tve@tve.hu címre.


LIFE ITM logoökokör háztartászöldítés ofofA rendezvény a Nemzeti Kulturális Alap – www.nka.hu, az Európai Unió pénzügyi támogatásával, az  #OurFood.OurFuture  és a Green&Safe LIFE-styles projekt keretében valósul meg. A Green&Safe LIFE-styles projektet az Európai Unió LIFE alapja támogatja, az Agrárminisztérium társfinanszírozza. ENV GIE HU000622 Green&Safe LIFE-styles

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás