Indul a Klímabarát Konyha-kaland!
Egy klímabarát konyhában rendszeresen főznek, méghozzá lehetőleg friss, helyi, szezonális élelmiszerekből. Kihívásnak tűnik épp most, amikor itt a tél és a piacra menet is egyre jobban fel kell öltözni? Tarts velünk egy hónapon át, és megmutatjuk, klímabarát konyhát vezetni nem is #kihívás. Inkább kaland!
Új, hamarosan induló #kihívásunkkal most is többféle lehetőséget kínálunk az ökológiai lábnyomod csökkentésére – ezúttal a konyhában. Tippjeinket bátran ajánljuk bárkinek, aki próbál fenntartható és környezettudatos konyhát vezetni. Próbáld ki őket és oszd meg velünk és másokkal is tapasztalataidat!
Itt tudsz regisztrálni!
Miről szól?
A regisztrációval vállalod, hogy 1 hónapon át olyan életmód tippeket próbálsz ki, amivel táplálkozásod környezetterhelését csökkented. Ne aggódj, ha belevágsz, nem kell az egész hónapot a konyhában töltened, hogy az ökológiai lábnyomod szemmel láthatóan csökkenjen.
A kihívás során a Tudatos Vásárlók csak neked szóló ingyenes tippjeire támaszkodhatsz, amelyeket a regisztráció után, e-mailen juttatunk el neked.
Milyen kihívásokat vállalhatsz?
Az alábbi kihívások közül bármelyiket választhatod, akár többet is. Aki regisztrál és legalább egyet választ, részt vesz a játékban (lásd lent):
1. Dobozolj legalább heti háromszor!
Elő a dobozokkal és vesd be őket a kihívás bármely pontján! Az biztos, hogy bármire is használod, kevesebb hulladékkal jár majd az étkezés. Kérd saját dobozba a rendelésed vagy vigyél magaddal dobozolt ebédet hetente legalább háromszor. A dobozt persze arra is használhatod, hogy ebben tárolod a maradékokat vagy az alapanyagokat!
2. Vega kaland legalább heti háromszor!
Nem kell teljesen elköteleződnöd a vegetáriánus életmód mellett, de ha az ökológia lábnyom csökkentése a cél, érdemes belekóstolni. Heti egy húsmentes nappal ugyanis kb. 52 fiatal fa éves szén-dioxid megkötő kapacitása szabadul fel. Ebben a hónapban tervezz be heti 3 vega főétkezést! Főzz vagy egyél régi vagy új helyeken, a lényeg, hogy kalandozz az ízek világában!
3. Szezonális fogások legalább heti háromszor!
A szupermarketek és webshopok kínálata leszoktatta a modern kor emberét az idénynövényekről. Pedig leginkább azzal csökkentheted konyhád környezetterhelését, ha otthon főzöl, méghozzá szezonális helyi alapanyagokból.
Ebben a hónapban ismerkedj az idénynövényekkel és használd őket legalább heti három fogáshoz vagy gyakrabban! Akár mindig. Keresd a helyi termékeket a kisboltokban, menj (termelői) piacra vagy rendelj dobozrendszerből, csatlakozz egy közösségi gazdasághoz. Hogy mik épp az idénynövények? Itt mutatjuk!
A cél, hogy minél több tapasztalatot gyűjts, amit a kihívás végén megoszthatsz másokkal is!
Itt tudsz regisztrálni!
Meglepetés a végén!
Az első ötven résztvevőnek, aki regisztrál a kihívásra, és a végén megosztja velünk a tapasztalatait pár mondatban és egy klassz fotóval, ajándékot adunk.
Ajándékba egy háromdarabos IKEA tartós doboz szettet kapsz, ami barátod lesz a fenntartható konyhában: dobozolhatsz, tartósíthatsz, tárolhatsz. Ha esetleg kimerülnek a készletek, akkor garantáltan hasonló ajándék lesz.
Itt tudsz regisztrálni!
Regisztrálj a kihívásba november 23-ig, kövesd hírleveleinket és oszd meg tapasztalataid a Tudatos Vásárlókkal!
A kihívás időtartama: 2021. november 24. – december 23.
A regisztrációt követően személyre szóló tippekkel jelentkezünk emailben, hogy segítsünk a kihívások teljesítésében.
Figyeld a SPAM mappát, ha ott köt ki a levelünk, húzd át a főkönyvtárba, hogy kapcsolatban maradhassunk!
A Klímabarát konyha kaland! A Tudatos Vásárlók Egyesülete és a Zuglói Önkormányzat kezdeményezése az ENES-CE projekt keretében. A nemzetközi együttműködési projektet az Interreg CENTRAL EUROPE Programból, az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatja. A magyar partner részvétele a projektben a Magyar Állam társfinanszírozásával valósul meg.