fbpx
tavaszi nagytakarítás tippek

Tavaszi nagytakarítás – 6 tipp, hogy hatékony legyen

A lakás alapos kitakarítása, a tavaszi nagytakarítás óriási feladat. Az alábbiakban azokra a gyakori hibákra szeretnénk felhívni a figyelmet, amelyeket érdemes elkerülni a zökkenőmentes és hatékony munka érdekében, a Which? brit fogyasztói oldal ajánlása alapján.

Az alapos tavaszi nagytakarítás rengeteg teendővel jár, és valószínűleg nem ezek a legizgalmasabb feladatok a tennivaló listádon. De ha a hozzáállásodon változtatsz egy picit, és az egészséged és boldogságod érdekében a környezetedre is jobban odafigyelsz, meglátod, repül majd az idő takarításkor. Összeraktunk nektek egy listát azokból a – nagytakarításkor elkövetett – leggyakoribb hibákból, amelyeket, ha sikerül elkerülni, nem lesz akadály a nagytakarítás.

tavaszi nagytakarítás tippek

1. Kell egy terv!

Sokan beleesnek abba a csapdába, hogy terv nélkül vágnak bele a tavaszi nagytakarításnak. Készíts egy tennivaló listát: a legfontosabb és legidőigényesebb tennivalók kerüljenek a lista elejére, és a kisebb, könnyebb munkák a lista végére. Miután a fejedben összeállt, hogy milyen feladatokat kell megcsinálnod, csináld végig őket szisztematikusan, szobáról szobára haladva. Haladj a szoba egyik végétől a másikig, a plafontól a padlóig. A logikusan kialakított módszer biztosítja, hogy alapos legyél, vagyis hogy ne hagyj ki semmilyen területet.

1% szja

Mielőtt a tavaszi nagytakarítás alapvető feladatainak – a portörlésnek és a porszívózásnak – nekiállnál, rakj rendet minden szobában! Pakolj el mindent, amit tudsz. Így mindenhol tudsz majd portalanítani, és biztosan nem fogsz poros, piszkos részeket találni a szobában, miután helyükre teszed a tárgyakat, bútorokat. Ha az eldobált szennyes ruhák mindennapos részei a lakásnak, mert nincs hol gyűjteni őket, gondold át, szükséged van-e esetleg valamilyen ruhatároló helyiségre, gardróbszekrényre.

A nagytakarítás gyorsabb, ha minden családtag vállal valamilyen feladatot. A gyerekeknek is adj feladatot, így megtanulhatják a takarítás legfontosabb lépéseit, és a felelősségvállalást. Hidd el, egyszerűbb lesz minden, ha van egy rendesen kidolgozott terved, teendő listád, és ha első lépésként rendet raksz a szobákban.

tavaszi nagytakarítás tippek

2. Készítsd elő gondosan a takarítóeszközöket!

Egy alapos tavaszi nagytakarításhoz a rongyoktól kezdve a porolókon át, a porszívóig, kisseprűig és lapátig sokféle eszközre lesz szükséged. Győződj meg róla takarítás előtt, hogy a takarítóeszközeid tiszták, és működőképes állapotban vannak! Ez segíteni fog a lehető legjobb eredmény elérésében.

A porszívó különösen fontos eleme a tavaszi nagytakarításnak – ellenőrizd le, hogy megfelelő állapotban van-e, Tisztítsd ki a porszívódat: ürítsd ki a porzsákot, és nézd meg, hogy minden rendben van-e. Ha nem szív rendesen, nézd meg az útmutatónkat, mit lehet tenni ilyenkor. Remélhetőleg meg tudod oldani a problémát, és nem kell új porszívót venned. Az eszközök mellett természetesen az sem mindegy, milyen takarítószereket választasz.

Nemrégiben a leguniverzálisabb terméket, általános felülettisztítókat teszteltünk, hogy kiderítsük, jók-e bármire is. Az eredményekről itt olvashatsz részletesen.

Általános tisztítók helyett használj inkább speciális szereket, zöld alternatívákat, illetve vegyszermentes eszközöket a háztartási feladatokhoz:

  • ablakra ablaktisztítót / zöld tipp: ecetet
  • konyhában konyhait tisztítószert vagy hideg zsíroldót / zöld tipp: szódabikarbónát
  • fürdőszobában vízkőoldót / zöld tipp: ecetet vagy citromsavat
  • porhoz tollseprűt, törlőrongyot, porszívót felmosáshoz meleg vizet

Háztartási vegyszerek vásárlásához  segítséget nyújt a Tudatos Vásárló Applikáció, további háztartászöldítő tippekért pedig csatlakozz a Tiszta Otthon Ökokör programunkhoz!

3. Nézz fel!

Könnyű abba a hibába esni, hogy csak azokra a területekre és tárgyakra koncentrálunk, amiket látunk, és a szemmagasság fölötti, illetve látótávolságból kieső szobarészekről és bútorokról megfeledkezünk. Pedig a plafont, és a magasan lévő berendezési tárgyakat (például a lámpákat, csillárokat, mennyezeti ventillátorokat), polcokat és ajtókereteket is portalanítani kell. Ha ezt elfelejted, és csak a legvégén kerítesz rá sort, összekoszolod a frissen portalanított szobát. Ne ess ebbe a csapdába: haladj minden szobában szisztematikusan fentről lefelé. Nézd meg, hogy van-e penészes felület a plafonon, és a szemmagasság feletti területeken! Ha segítségre van szükséged, hogyan tudod eltüntetni a penész, itt leírtuk, hogyan vedd fel a harcot környezetbarát házi szerekkel a penész ellen.

tavaszi nagytakarítás tippek matrac

4. Gondolj a matracodra is!

Valószínűleg csak akkor jut eszedbe a matracod, amikor aludni mész, ugye? Vagy talán még akkor sem. Még ha nincs is érzékelhető szaga, és nem látszanak foltok rajta, attól még a matrac a testnedveket és az elszáradt bőrdarabokat magába szívja. Ez pedig ideális terep a poratkák számára; fontos, hogy ápold a matracodat, hiszen a poratka sokaknál allergiás reakciót okozhat, illetve válthat ki. Ha úgy döntesz, hogy új matracra van szükséged, vásárlás előtt, nézd meg matractesztünk eredményét.

tavaszi nagytakarítás tippek ablak

5. Ne feledkezz meg a beltéri levegőminőségről!

Gondolj otthonod levegőminőségére is! Mivel a probléma nem látványos, eszünkbe sem jut. Pedig egy csomó mindent tudsz tenni a tavaszi nagytakarítás közben a beltéri levegő minőségének javításáért. Légy tudatában annak, milyen vegyszereket használsz a takarításhoz, és hogy ezek mennyire légszennyezőek. Nyisd ki az ablakokat, szellőztess gyakran. Olvasd el útmutatónkat arról, mit tudsz tenni a beltéri levegő minőségének javításáért!

tavaszi nagytakarítás tippek

6. A negatív hozzáállás nem segít

A tavaszi nagytakarítás sokak számára unalmas, monoton feladatokból álló kemény munka: hatalmas felületek, rég látott sarkok, végeláthatatlan tisztítás, súrolás, rendrakás. De ha egy picit megváltoztatod a hozzáállásod, pozitívan állsz a dologhoz, és úgy fogod fel a nagytakarítást, hogy végre alakíthatod az otthonod kedved szerint és közben még mozogni is tudsz egy kicsit – az egész folyamat kellemesebb lesz, meglátod!

A tavaszi nagytakarítás a testi és szellemi jóllétedről is szól, különösen akkor, ha (penész, vagy egyéb) allergiával küszködsz. Most, hogy a koronavírus-intézkedéseken lazítani kezdenek, itt az idő, hogy megszabaduljunk a pókhálóktól, hogy otthonunkban újra vendégeket fogadhassunk akkor, amikor ezt a biztonsági intézkedések már lehetővé teszik.

Valószínű, hogy a karantén utáni korszakban általánosságban több időt fogunk otthon tölteni ahhoz képest, hogy mennyit tartózkodtunk otthon a járvány kitörése előtt. Ha rendben tartod a teret, amelyben napi szinten dolgozol, az segíteni fog, hogy pozitív és produktív maradj!  

 

 A Green&Safe LIFE-styles projektet az Európai Unió LIFE alapja támogatja, az Agrárminisztérium társfinanszírozza. Azonosító: ENV GIE HU000622 Green&Safe LIFE-styles

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás