fbpx
lakás levegő tippek

10+1 tipp: így tisztíthatod a lakás levegőjét vegyszerek nélkül

A belélegzett levegő minősége jelentősen hat egészségi állapotunkra. A rossz levegő olyan súlyos megbetegedéseket is okozhat, mint a tüdőrák, agyvérzés, szívinfarktus. A légszennyezés ráadásul nem csak az utcán, hanem otthonunkban is probléma, ami különösen lényeges most, hogy a járvány miatt sokkal több időt töltünk otthon. A Trehugger nemrég egyszerű és megfontolandó tanácsokat közölt arról, mit tehetünk, hogy otthon tiszta legyen a levegő.

A WHO adatai szerint a légszennyezés évente 7 millió ember halálát okozza. Az épületekben lévő beltéri levegő jellemzően 2-5-ször szennyezettebb, mint a kültéri – állítja az USA Környezetvédelmi Ügynöksége (Environmental Protection Agency). Ráadásul, a világon egyre többen élünk városokban, ahol életünk nagyobb részét mesterséges, zárt terekben töltjük.

Mi szennyezi a lakás levegőjét?

A lakásokban számos építőanyag és berendezési tárgy folyamatosan bocsát ki szennyező anyagokat. A falfestékek, a préselt anyagból készült bútorokban, szőnyegekben, padlózatban használt ragasztóanyagok, bútorfestékek, higítók és lakkok, tömítő és szigetelő anyagok nagyban hozzájárulnak a levegőben lévő illékony szerves vegyületek (VOC) magas szintjéhez. A VOC-ok folyamatosan párolognak és porlanak, a levegőbe kerülve pedig több egészségügyi problémát okozhatnak az orr, a szem és a torok irritációjától a nehéz légzésen át a daganatos betegségekig.

Ezekhez adódik hozzá, hogy tevékenységeink gyakran azonnali, jelentős levegőszennyezést okozhatnak, ilyen például a dohányzás, de a főzés vagy akár egy kandalló, kályha is. A rosszul működő vízmelegítő és fűtő berendezések hazánkban is minden évben okoznak, olykor halálos kimenetelű szénmonoxid-mérgezést. (Ezért érdemes szénmonoxid-érzékelőt elhelyezni lakásunkban.)

A légszennyezés kevésbé ismert forrásai a háztartási tisztító- és tisztálodó szerek. Azt gondolhatná az ember, hogy a légfrissítőkkel, illatosított gyertyák égetésével javíthatunk a helyzeten, azonban ezek is szennyező anyagokat bocsáthatnak ki és így tovább rontják a helyzetet. Egy vizsgálat szerint az épületekben felhalmozódó mérgező vegyületek évi 340 milliárd dollár társadalmi költséget jelentenek a megbetegedések miatti munkaképtelenség és a kezelési költségek miatt.

Lássuk, hogyan javíthatunk szobánk levegőminőségén!

1. Szellőztetés

A beltéri levegő javításának Jolly jokere. A legegyszerűbb, leghatékonyabb módja a szennyezőanyagok eltüntetésének. Ezzel a módszerrel ugyanúgy megszabadulhatunk a főzés, ruhaszárítás vagy tisztálkodás során keletkezett penészedést okozó párától, mint a tárgyainkból kikerülő mérgektől, vagy életműködésünkkel járó kellemetlen szagoktól. Energetikai szempontból fűtési időszakban praktikus rövid ideig intenzívebben szellőztetni. Csak a szmogos (illetve allergiásoknak a pollenes) időszakban kell mérsékelni az alkalmazását.

Nemrég indított facebookos villámszavazásunk szerint a tudatos vásárlók szellőztetés-pártiak.

2. Bútorok szellőztetése

A bútorok összeállításához használt ragasztóanyagok, festékek illékony szerves vegyületeket (VOC) bocsátanak a levegőbe, ezek egészségkárosító hatásúak lehetnek. A káros kipárolgás az első hetekben, hónapokban a legintenzívebb, ezért ha új bútort veszünk, érdemes ebben az időszakban a bútort vagy ha nem lehet, magát a lakást/szobát gyakrabban kiszellőztetni.

3. Környezetbarát tisztítószerek

A lakások levegőszennyezésének egy része a tisztítószerekből származik, amik gyakran irritatív anyagokat tartalmaznak. Sőt, nem megfelelő használat során, például összeöntve akár súlyos mérgezést is okozhatnak. Nemrég derült ki, hogyan függ össze a vírus-járvány és a mérgezések száma.

A tisztítás során érdemes környezetbarát, öko-címkés termékeket alkalmazni. Tartsunk mértéket, nem akkor egészséges a szoba, ha patikatisztaságú!

4. Figyelmesen az olajjal

Az étkezési olajok magas hőmérsékleten bomlani, füstölni kezdenek, és a füstölési pont nem minden zsiradéknál azonos érték. Sütéshez ne használjuk az olyan alacsony füstölési hőmérsékletű termékeket, mint az extraszűz olivaolaj, vagy a vaj! A hazánkban elterjedt tisztított napraforgóolaj vagy sertészsír magasabb füstölésponttal rendelkezik, ezért ilyen szempontból biztonságosabb.

Itt olvashatod el, mire kell figyelni hús, sült krumpli vagy épp pirítós sütése közben.

sütés lakás levegő
Fotó: Max Delsid on Unsplash

5. Műszaki megoldások

Az odafigyelés mellett a technika is segítségünkre lehet a megfelelő levegőminőség elérésében. A légtisztító berendezések, jól karbantartott légkondícionálok képesek a beltéri levegő szűrésére és abból a káros anyagok egy részének kiszűrésére. Egy régi porszívóval való takarítás után a levegő portartalma jelentősen megemelkedik, de a legjobb készülékek szűrői a beszívott levegőt érdemben képesek tisztítani is.

6. Penészmentesítés

A penészgombák a párás, rosszul szigetelt helyiségek sarkaiban jelennek meg legkönnyebben (fürdőszoba). A szaporodásuk során keletkező apró gombaspórák allergén hatásúak. Előzzük meg kialakulásukat, tisztítsuk meg a penészes részeket, lehetőleg környezetbarát házi szerekkel.

7. Cipőlevétel

Hazaérkezve érdemes azonnal levenni a kinti cipőt, hiszen ezzel az utca porát, szennyét hordanánk szét a lakásban. Elsősorban nem a látható erdei sár okozna gondot, hanem az utcáról így a lakásba kerülő mérgező vagy épp fertőző anyagok.

8. Illóolajok párologtatása

Az illóolajokkal végzett párologtatás nem csak a hangulatunkra, érzelmekre hat, hanem antibakteriális hatású is lehet. Használatukkal csökkenthető a levegőben keringő baktériumok mennyisége (pl. teafaolaj), de a poratkák gyérítésében is lehet szerepük (levendula, eukaliptusz). Használatuk kockázatokkal is járhat, fontos, hogy  körültekintően használjuk őket.

kutya lakás levegő
Fotó: Michael Oxendine on Unsplash

9. Háziállatok tisztántartása

A háziállatok szőre, hámrétege kopik, hullik, ami érzékeny embereknél allergiát okozhat, vagy súlyosbíthatja az asztmatikus tüneteket. Így a lakás levegőjének szempontjából is előnyös, ha a lakásban tartott kutya, macska szőrét rendszeresen tisztítjuk, gondozzuk.

lakás levegő szobanövény
Fotó: Vital Sinkevich on Unsplash

10. Szobanövények

Mindenki tudja, hogy a Föld tüdejét az erdők, a növények jelentik. A szobában nem oxigéntermelésük miatt hasznosak számunkra, és ahhoz is lehetetlen mennyiségű növénnyel kéne telezsúfolni a lakást, hogy komolyan javítson a levegő VOC-szintjén. A szobanövények ennek ellenére javíthatják a lakás levegőjének minőségét.

Az otthonunkban élő növények

 • természetes párologtatók, növelik a levegő páratartalmát, ezzel csökkenthetik a szem-, orr- és torokirritációt,
 • ugyanígy csillapíthatják a köhögést,
 • puszta jelenlétük, de a róluk való gondoskodás is enyhítheti a bennünk lévő stresszt,
 • fokozhatják a koncentráló képességet.
levegő minőség szennyezés
Fotó: Gary Ellis on Unsplash

+ A tuti megoldás

A legkedvezőbb azonban az, ha minél több időt töltünk a szabad levegőn! Egy frissítő sétával nem csak a beltéri jellemző szennyezőanyagokat kerülhetjük el, hanem a cseppfertőzéssel terjedő betegségek elkapásának esélye is csökken.

785
Segítettünk, hogy képben legyél a termékekben lévő vegyi anyagok hatásával kapcsolatban?
toxfree szavazás játékok

Köszönjük az idődet, válaszoddal sokat segítettél!


546
Segítettünk, hogy kevesebb káros vegyi anyag legyen az életedben?
toxfree szavazás 2

Köszönjük az idődet, válaszoddal sokat segítettél!


A Green&Safe LIFE-styles projektet az Európai Unió LIFE alapja támogatja, az Agrárminisztérium társfinanszírozza. Azonosító: ENV GIE HU000622 Green&Safe LIFE-styles

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás