fbpx
veszélyes anyagok hulladék újrahasznosítás

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Nem fog működni a körforgásos gazdaság mérgező anyagokkal

Amíg a mérgező anyagok vannak jelen az újonnan gyártott termékekben, ne is álmodjunk körforgásos gazdasáról. Ez a ChemSec által publikált What goes around című jelentés fontos megállapítása. Hiszen ami körben forog, az egyszer vissza is tér hozzánk, és ez alól a vegyi anyagok sem kivételek.

A legtöbben egyet értünk abban, hogy az évtizedek óta megszokott Vedd el – gyártsd le – dobd el típusú, lineáris gondolkodásmódtól el kell mozdulnunk a körforgásra építő Csökkentsd, használd újra, hasznosítsd újra szemlélet felé. Csakhogy a körforgásos gazdaságról szóló diskurzus, illetve a körforgásos gazdaság felé való haladás során van egy szempont, amit meglepően gyakran hagyunk figyelmen kívül, ez pedig a veszélyes vegyi anyagok jelenléte.

1% szja

Pedig

  • A potenciálisan veszélyes anyagok kivonása az újonnan készített anyagokból, termékekből eurómilliárdos nagyságrendű üzleti lehetőséget jelentene.
  • Az újrahasznosítás mértékét növelni kell, de közben a vegyianyag-biztonságra is tekintettel kell lennünk.
  • Az újrahasznosított termékekben megtalálhatóak veszélyes vegyi anyagok gátolják a körforgásos gazdaság fellendülését.

A ChemSec (International Chemical Secretariat) vegyi anyagokkal foglalkozó svéd szakmai civil szervezet ezért elhatározta, hogy ennek az elhanyagolt témának végre kellő figyelmet szentel, és átfogó elemzésben járja körül a körforgásos gazdaság kémiai aspektusának témáját: ha úgy tetszik, a 2021 elején publikált “What goes around” jelentés a témáról szóló diskurzus hiányzó darabja.

Ezeket a műanyagokat kerüld, ha nem akarsz mérget enni

A méregmentes körforgásos gazdaságból származó pénzügyi nyereség

A pénzügyről szóló fejezet különösen érdekes, mert eddig még soha nem elemezték a problémás vegyi anyagoktól mentes körforgásos gazdaság piaci lehetőségeit. Mennyire van a potenciálisan veszélyes anyagoktól (mint az újrahasznosítást gátló tényezőtől) mentes körforgásos gazdaságnak piaci potenciálja? Nagyon is van! – derül ki az elemzésből.

„Elemzésünk azt mutatja, hogy, ha a potenciálisan veszélyes vegyi anyagok kérdésével hatékonyabban foglalkoznának, az újrahasznosított anyagok piaca növekedésnek indulna. A műanyag-csomagolás újrahasznosításában még egy alacsony, 10%-os növekedés is évi 2,6 milliárd eurós piaci értéknövekedést jelentene” – értelmezi eredményeiket a ChemSec ügyvezető igazgatója, Anne-Sofie Bäckar.

A veszélyes anyagok felhalmozódnak és a körforgásban maradnak

Az elemzés feltárja, hogy mit tudunk az újrahasznosított anyagokban – a műanyag-csomagolásban és textilanyagokban – megtalálható potenciálisan veszélyes vegyi anyagokról. Mindkét említett termékcsoport mindenütt jelen van a mindennapjainkban, és vegyi anyagot igénylő eljárással gyártják őket.

És

ami körben forog, az egyszer vissza is ér hozzánk – ez alól a vegyi anyagok sem kivételek.

Akár fel is halmozódhatnak termékekben többszöri újrahasznosítás során, és több évig is a rendszerben maradhatnak az után is, hogy a vegyi anyagot már nem használják az új termékek előállításához. Ez derült ki nemrégiben írtuk meg például, hogy a jelenlegi műanyag újrahasznosítási gyakorlat sokszor már korlátozott káros anyagokat hozhat vissza a körforgásba – a cseh Arnika nevű szervezet vizsgálatai magyar mintákban mutatta ki például gyerekjátékokban vagy hajdíszerkben káros anyagok jelenlétét.

Betiltott mérgek térhetnek vissza az újrahasznosított műanyag játékokban

Vagyis, amikor a körforgás újraindul, akár jó, akár rossz anyag van a körforgásban, az „beragad” a rendszerbe: ez az anyag életünknek része marad a jövőben. Ez természetesen akkor nagy baj, ha potenciálisan veszélyes anyagról van szó.

„Beszélgettünk cégekkel és az derült ki, hogy problémásnak találják az újrahasznosított anyagok használatát a saját fogyasztói termékeik előállításakor. Nagyon nehéz egyszerre növelni a termékekben az újrahasznosított anyagok mértékét, és a vegyi anyagokkal kapcsolatos saját (céges) előírásaiknak, és általános jogszabályoknak eleget tenni. Természetesen ez korlátozza az újrahasznosított anyagok piacát” –  mutat rá Anne-Sofie Bäckar.

Növelni az újrahasznosítás arányát – biztonságos módon

Bár a műanyag-csomagolás újrahasznosítása fejlődött az évtizedek során,

a műanyag-újrahasznosítás mértéke csak 10% körül van globális szinten. A textil-újrahasznosítás még rosszabb: textil-hulladéknak csak kb. 1%-ából készítenek új ruhákat.

És míg kulcsfontosságú az újrahasznosítás mértékének növelése, a potenciálisan veszélyes vegyi anyagok jelenlétét is figyelembe kell venni, és biztosítani azt, hogy a csomagolóanyagokkal együtt nem hasznosítjuk újra a veszélyes anyagokat.

A jelentésben közelebbről szemügyre vették azokat a vegyi anyagokat, amelyek megakadályozzák a biztonságos újrahasznosítást, valamint sorra vették az újrahasznosítás módjait is. Az újrahasznosítás különböző módjait a jövőben összehasonlítják a veszélyes vegyi anyagok kezelése szempontjából, és azokat az új technikákat is megvizsgálják, amelyekkel hatékonyan követhető a vegyi anyag tartalom.

Nagyon sokféle újrahasznosítási módszer létezik a „vegyi anyagok újrahasznosítása” gyűjtőfogalom alatt, mellyel az újrahasznosított anyagokból a potenciálisan veszélyes anyagokat eltávolítják, de ezek nagyon nagy energiát igénylő, költséges, csak bizonyos anyagok esetében használható eljárások, és – ironikus módon – még veszélyes vegyi anyagok is keletkezhetnek az eljárás során.

Melyik kulacsot vegyem a gyereknek, amelyik biztosan nem káros?

Ezen okok miatt a ChemSec szakemberei úgy látják, a mechanikus újrahasznosítás lesz az elsődleges technológia a közeljövőben is, és ezzel egyre inkább sürgetőbbé válik majd a potenciálisan veszélyes anyagok fokozatos kivonása a körforgásból.

„Mindaddig, amíg a problémás vegyi anyagok részei az anyagáramlásoknak, nem fogjuk tudni elérni a valóban fenntartható körforgásos gazdaságot, és annak minden előnyét. Ezzel a jelentéssel a célunk az, hogy árnyaljuk a képet és hozzátegyük a puzzle néhány hiányzó darabját az egészhez; a megoldást pedig közösen kell keresnünk” –  vonja le a következtetést Anne-Sofie Bäckar.

Röviden

  • A primer (nem újrahasznosított) anyagok fokozott használata, illetve az újrahasznosítás alacsony mértéke azt mutatja, hogy a körforgásos gazdaságtól még messze vagyunk.
  • Az egyik fontos oka ennek az, hogy a termékekben, csomagolásokban jelen vannak potenciálisan veszélyes vegyi anyagok.
  • A mechanikus újrahasznosítás lesz a közeljövőben a fő újrahasznosítási eljárás, emiatt a méregmentes hulladékáramok létrehozásának kulcsszerepe lesz a körforgásos gazdaság fellendítésében.
  • A potenciálisan veszélyes vegyi anyagokat ezért az új termékekből ki kell vonni.
  • A potenciálisan veszélyes vegyi anyagok alacsonyabb mértékű használatából következően növekedne az újrahasznosított anyagok használhatósága, és ebben jelentős piaci lehetőségek rejlenek.
Képek: freepik.com

 


A Green&Safe LIFE-styles projektet az Európai Unió LIFE alapja támogatja, az Agrárminisztérium társfinanszírozza. Azonosító: ENV GIE HU000622 Green&Safe LIFE-styles

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás