fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Veszélyesek az UV-s körömlakkszárítók, állítják kutatók

veszélyes körömlakkszárítók

A tartós körömlakk készítéséhez, a gél lakkok megkötéséhez használt körömszárító UV-lámpák, másnéven műkörmös lámpák hatása hosszú távon egészségkárosító – állítják amerikai kutatók.

„A zselés manikűrömről akkor hallottam először, amikor a doktori tanulmányaimat végeztem” – mondja Maria Zhivagui, az Alexandrov Laboratórium posztdoktori ösztöndíjasa, a Nature Communications című folyóiratban megjelent tanulmány első szerzője. Zhivagui maga is rajongott a zselés manikűrökért, mert tovább tartanak, mint a normál lakkozás. Mint annyi nőnek, neki is tetszett, hogy a zselés körömlakk ellenállóbb, lényegesen tartósabb, mint a korábbi lakkok. „Egy kísérleti laboratóriumban való munkavégzés körülményei között pedig, ahol gyakran veszek fel és le kesztyűt, nagyon jól jön ahhoz, hogy megőrizzem a szalonképes megjelenést”. Zhivagui ezért csináltatott magának éveken keresztül rendszeresen zselés manikűrt.

A műkörmös szalonok a jelenlegi körömszépítő trendek szerint szerte a világon a műköröm zselét részesíti előnyben: a gélmanikűrözés során a több rétegben felvitt zselét UV-lámpa fénye alatt szilárdítják meg. Az ultraibolya sugárzással működő körömlakkszárító készülékek ezért a műkörmös szalonok alapvető eszközei. Ezek a gépek az ultraibolya (UV) fény egy bizonyos spektrumát (340-395 nm) használják a zselés manikűrökben használt vegyi anyagok megkötésére. Míg a szoláriumokban használt UV-fény spektrumról (280-400 nm) korábbi vizsgálatok egyértelműen bebizonyították, hogy rákkeltő lehet, addig a körömszárítókban használt spektrumot korábban nem vizsgálták alaposan.

köröm uv gép
Maria Zhivagui, a tanulmány első szerzője humán sejteket készít elő a vizsgálathoz. Credit: David Baillot/UC San Diego Jacobs School of Engineering

„Ha megnézzük, ahogyan ezeket a készülékeket bemutatják, biztonságosként forgalmazzák őket” – mondta Ludmil Alexandrov, a San Diegó-i Kaliforniai Egyetem professzor, a tanulmány társszerzője.

Az ultraibolya sugárzással működő körömlakkszárító készülékek nagyobb egészségügyi kockázatot jelenthetnek, mint korábban gondoltuk

Az ötlet, hogy tanulmányozza ezeket a különleges készülékeket, Alexandrovnak éppen egy fogorvosi rendelőben jutott eszébe. Miközben arra várt, hogy megvizsgálják, elolvasott egy magazincikket egy fiatal szépségverseny-résztvevőről, akinek az ujján a bőrrák egy ritka formáját diagnosztizálták.

„Azt gondoltam, ez furcsa, ezért elkezdtünk utánanézni a dolognak, és észrevettük, hogy az orvosi szaklapokban számos olyan eredmény jelent meg, amely szerint azok az emberek, akik nagyon gyakran manikűröznek zselével – mint a szépségiparban dolgozók -, ritka rákos megbetegedésekről számolnak be az ujjaikon” – mondta Alexandrov. „Mi pedig azt láttuk, hogy szinte nulla az információnk arról, hogy ezek az eszközök mit tesznek az emberi sejtekkel.”

Azt a gondosabb magyar nyelvű körmös szakoldalak is megjegyzik, hogy az UV-sugárzás többszöri használata tönkreteszi a körmöket, ezért azt ajánlják, hogy két kezelés után tartsunk 3 hónapos szünetet. Sőt, az erős UV-sugárzás miatt a kézfej nagy részét fedő speciális kesztyű alkalmazását is javasolják, különösen azoknak, akiknek a kezén anyajegy van.

Már 20 perces kezelés is árthat

A San Diegó-i Kaliforniai Egyetem kutatói megvizsgálták ezeket az UV-fényt kibocsátó készülékeket, és megállapították, hogy használatuk sejtpusztuláshoz és rákkeltő mutációkhoz vezethet az emberi sejtekben.

A kutatás során, ahol három sejttípust vizsgáltak különböző körülménynek között a szakemberek megállapították, hogy ezeknek az UV-sugárzó eszközöknek egyetlen 20 perces kezelés során történő használata a sejtek 20-30 százalékának elhalásához vezethet, míg három egymást követő 20 perces expozíció a kitett sejtek 65-70 százalékának pusztulását okozta a kísérletben – olvasható a phys.org-on közzétett beszámolóban. Ezen felül az ilyen UV-fénynek való kitettség a megmaradt sejtekben is károsodást okozott, és olyan mintázatú változásokat eredményezett, amelyek az embereknél a bőrrák esetében is megfigyelhetők – állítják.

körömlakk uv

„Több dolgot is láttunk: először is azt, hogy a DNS károsodik” – mondja Alexandrov. „Azt is láttuk, hogy a DNS-károsodás egy része idővel nem javul, és minden UV-körömlakkszárítóval való expozíció után mutációkhoz vezet. Végül láttuk, hogy az expozíció mitokondriális diszfunkciót okozhat, ami szintén további mutációkat eredményezhet. Megvizsgáltuk a bőrrákos betegeket, és pontosan ugyanazokat a mutációs mintákat láttuk ezeknél a betegeknél, mint a besugárzott sejteknél.”

Bár az eredmények azt mutatják, hogy az eszközök ismételt használata káros hatással lehet az emberi sejtekre, hosszú távú vizsgálatra lenne szükség, mielőtt egyértelműen kijelenthető, hogy e gépek használata a bőrrák fokozott kockázatához vezet. A vizsgálat eredményei azonban egyértelműek:

ezeknek a körömlakkszárító gépeknek a krónikus használata káros lehet az emberi sejtekre.

Mit tehetünk?

 1. Ha ragaszkodunk a gélmanikűrhöz, viseljünk védőkesztyűt a kezelés alatt.
 2. A rendszeresen UV-fénynek kitett személyeknek mindenképpen fontos az évenkénti bőrgyógyászati kontroll.
 3. Feltétlenül forduljunk bőrgyógyászhoz, ha egy anyajegynél azt tapasztaljuk, hogy:
  • megváltozik a színe, vagy a pigmentációja egyenetlen lesz. A barna különböző árnyalatai, fekete, kék, szürke, vörös, vagy fehéres területek jelennek meg.
  • megváltozik a határa (széle), terjedni, nőni kezd a bőrfelszínen.
  • megváltozik a felszíne, korábban lapos anyajegy kiemelkedik a bőrből, megvastagodik.
  • a korábbi mellett új, többitől eltérő anyajegy jelentkezik.
  • az alakja aszimmetrikussá válik, vagy egy új, aszimmetrikus anyajegy jelenik meg.
Képek forrása: canva.com (kivéve ahol másként jelölve)

FV-19 pályázat logoEz a tartalom az Innovációs és Technológiai Minisztérium FV-I-22-19-C jelű pályázata támogatásával készült.

Ajánlom másnak
támogass

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

A tudatos vásárló 12 pontja

Környezettudatosságra fel! – Videón a Tudatos Vásárló 12 pontja

A vásárlás a Te döntésed, a pénzed szavazat: Te döntöd el, mit és kit támogatsz. És mit nem. Lista, szatyor, mennyiség, javíttatás, újrahasznosítás és társai – 12 szempont, amit érdemes észben tartani vásárláskor. Tudatos vásárlás 12 lépésben.

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

  Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
  Bónusz: tippek, tesztek, programok