fbpx
veszélyes körömlakkszárítók

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Veszélyesek az UV-s körömlakkszárítók, állítják kutatók

A tartós körömlakk készítéséhez, a gél lakkok megkötéséhez használt körömszárító UV-lámpák, másnéven műkörmös lámpák hatása hosszú távon egészségkárosító – állítják amerikai kutatók.

“A zselés manikűrömről akkor hallottam először, amikor a doktori tanulmányaimat végeztem” – mondja Maria Zhivagui, az Alexandrov Laboratórium posztdoktori ösztöndíjasa, a Nature Communications című folyóiratban megjelent tanulmány első szerzője. Zhivagui maga is rajongott a zselés manikűrökért, mert tovább tartanak, mint a normál lakkozás. Mint annyi nőnek, neki is tetszett, hogy a zselés körömlakk ellenállóbb, lényegesen tartósabb, mint a korábbi lakkok. “Egy kísérleti laboratóriumban való munkavégzés körülményei között pedig, ahol gyakran veszek fel és le kesztyűt, nagyon jól jön ahhoz, hogy megőrizzem a szalonképes megjelenést”. Zhivagui ezért csináltatott magának éveken keresztül rendszeresen zselés manikűrt.

A műkörmös szalonok a jelenlegi körömszépítő trendek szerint szerte a világon a műköröm zselét részesíti előnyben: a gélmanikűrözés során a több rétegben felvitt zselét UV-lámpa fénye alatt szilárdítják meg. Az ultraibolya sugárzással működő körömlakkszárító készülékek ezért a műkörmös szalonok alapvető eszközei. Ezek a gépek az ultraibolya (UV) fény egy bizonyos spektrumát (340-395 nm) használják a zselés manikűrökben használt vegyi anyagok megkötésére. Míg a szoláriumokban használt UV-fény spektrumról (280-400 nm) korábbi vizsgálatok egyértelműen bebizonyították, hogy rákkeltő lehet, addig a körömszárítókban használt spektrumot korábban nem vizsgálták alaposan.

köröm uv gép
Maria Zhivagui, a tanulmány első szerzője humán sejteket készít elő a vizsgálathoz. Credit: David Baillot/UC San Diego Jacobs School of Engineering

“Ha megnézzük, ahogyan ezeket a készülékeket bemutatják, biztonságosként forgalmazzák őket” – mondta Ludmil Alexandrov, a San Diegó-i Kaliforniai Egyetem professzor, a tanulmány társszerzője.

Az ultraibolya sugárzással működő körömlakkszárító készülékek nagyobb egészségügyi kockázatot jelenthetnek, mint korábban gondoltuk

Az ötlet, hogy tanulmányozza ezeket a különleges készülékeket, Alexandrovnak éppen egy fogorvosi rendelőben jutott eszébe. Miközben arra várt, hogy megvizsgálják, elolvasott egy magazincikket egy fiatal szépségverseny-résztvevőről, akinek az ujján a bőrrák egy ritka formáját diagnosztizálták.

“Azt gondoltam, ez furcsa, ezért elkezdtünk utánanézni a dolognak, és észrevettük, hogy az orvosi szaklapokban számos olyan eredmény jelent meg, amely szerint azok az emberek, akik nagyon gyakran manikűröznek zselével – mint a szépségiparban dolgozók -, ritka rákos megbetegedésekről számolnak be az ujjaikon” – mondta Alexandrov. “Mi pedig azt láttuk, hogy szinte nulla az információnk arról, hogy ezek az eszközök mit tesznek az emberi sejtekkel.”

Azt a gondosabb magyar nyelvű körmös szakoldalak is megjegyzik, hogy az UV-sugárzás többszöri használata tönkreteszi a körmöket, ezért azt ajánlják, hogy két kezelés után tartsunk 3 hónapos szünetet. Sőt, az erős UV-sugárzás miatt a kézfej nagy részét fedő speciális kesztyű alkalmazását is javasolják, különösen azoknak, akiknek a kezén anyajegy van.

Már 20 perces kezelés is árthat

A San Diegó-i Kaliforniai Egyetem kutatói megvizsgálták ezeket az UV-fényt kibocsátó készülékeket, és megállapították, hogy használatuk sejtpusztuláshoz és rákkeltő mutációkhoz vezethet az emberi sejtekben.

A kutatás során, ahol három sejttípust vizsgáltak különböző körülménynek között a szakemberek megállapították, hogy ezeknek az UV-sugárzó eszközöknek egyetlen 20 perces kezelés során történő használata a sejtek 20-30 százalékának elhalásához vezethet, míg három egymást követő 20 perces expozíció a kitett sejtek 65-70 százalékának pusztulását okozta a kísérletben – olvasható a phys.org-on közzétett beszámolóban. Ezen felül az ilyen UV-fénynek való kitettség a megmaradt sejtekben is károsodást okozott, és olyan mintázatú változásokat eredményezett, amelyek az embereknél a bőrrák esetében is megfigyelhetők – állítják.

körömlakk uv

“Több dolgot is láttunk: először is azt, hogy a DNS károsodik” – mondja Alexandrov. “Azt is láttuk, hogy a DNS-károsodás egy része idővel nem javul, és minden UV-körömlakkszárítóval való expozíció után mutációkhoz vezet. Végül láttuk, hogy az expozíció mitokondriális diszfunkciót okozhat, ami szintén további mutációkat eredményezhet. Megvizsgáltuk a bőrrákos betegeket, és pontosan ugyanazokat a mutációs mintákat láttuk ezeknél a betegeknél, mint a besugárzott sejteknél.”

Bár az eredmények azt mutatják, hogy az eszközök ismételt használata káros hatással lehet az emberi sejtekre, hosszú távú vizsgálatra lenne szükség, mielőtt egyértelműen kijelenthető, hogy e gépek használata a bőrrák fokozott kockázatához vezet. A vizsgálat eredményei azonban egyértelműek:

ezeknek a körömlakkszárító gépeknek a krónikus használata káros lehet az emberi sejtekre.

Mit tehetünk?

 1. Ha ragaszkodunk a gélmanikűrhöz, viseljünk védőkesztyűt a kezelés alatt.
 2. A rendszeresen UV-fénynek kitett személyeknek mindenképpen fontos az évenkénti bőrgyógyászati kontroll.
 3. Feltétlenül forduljunk bőrgyógyászhoz, ha egy anyajegynél azt tapasztaljuk, hogy:
  • megváltozik a színe, vagy a pigmentációja egyenetlen lesz. A barna különböző árnyalatai, fekete, kék, szürke, vörös, vagy fehéres területek jelennek meg.
  • megváltozik a határa (széle), terjedni, nőni kezd a bőrfelszínen.
  • megváltozik a felszíne, korábban lapos anyajegy kiemelkedik a bőrből, megvastagodik.
  • a korábbi mellett új, többitől eltérő anyajegy jelentkezik.
  • az alakja aszimmetrikussá válik, vagy egy új, aszimmetrikus anyajegy jelenik meg.
Képek forrása: canva.com (kivéve ahol másként jelölve)

FV-19 pályázat logoEz a tartalom az Innovációs és Technológiai Minisztérium FV-I-22-19-C jelű pályázata támogatásával készült.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás