fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Tippek az erős csontokért

| Novok-Rostás Lilla

Köztudott, hogy a megfelelő kalciumbevitel nagyon fontos a csontok egészséges fejlődéséhez. Azt azonban egyelőre kevesen tudják, hogy nem feltétlenül a tejtermékek jelentik a legjobb kalciumforrást.

A tejtermékek kis mennyiségben csökkenthetik a csontritkulás és a vastagbélrák kialakulását, nagy mennyiségben történő fogyasztásuk azonban növelheti a prosztata- és a petefészekrák kockázatát, ráadásul magas a telített zsír és retinol (A-vitamin) tartalmuk, ami paradox módon gyengíti a csontokat.

5 gyors tipp az erős csontokért

  • Csökkentsük a tej és tejtermékek fogyasztását napi 1-2 adagra, és inkább nem tejalapú, kalciumban gazdag ételeket fogyasszunk, mint például leveles zöldségeket, brokkolit (ezeknek magas a K vitamin tartalmuk is, ami szintén fontos a csontok egészségéhez), babot, tofut.
  • Gondoskodjunk megfelelő D-vitamin bevitelről. Naponta minimum 1000-2000 NE D-vitaminra van szükségünk, egyeseknek (akiknek sötét a bőrük vagy olyan helyen élnek, ahol kevés nap éri őket) az ajánlott mennyiség akár 3-4000 NE is lehet. 
  • Mozogjunk (elsősorban kocogjunk, gyalogoljunk) sokat.
  • Vigyázzunk, nehogy túl sok A-vitamint fogyasszunk.
  • Segítsük gyermekeinket a helyes életmód kialakításában. Ügyeljünk arra, hogy sokat mozogjanak és megfelelő mennyiségű kalciumhoz és D-vitaminhoz jussanak, ezzel is biztosítva számukra az egészséges és erős csontokat felnőtt korukra.

Forrás: Harvard School of Public Health

Kép: Dreamstime

 

 

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

2022 tavaszán a tavaszi Tiszta otthon és ÖkoKör Kamra csoportok lezárultát és a közösen elért eredményeket egy zártkörű workshoppal ünnepeltük meg. Harmincan gyűltünk össze, hogy a fenntarthatóság jegyében vegán szendvicskrémeket készítsünk a Közöshely dolgozóinak vezényletével, valamint Vászonzsákoslány, azaz Antal Évi a melt&pour szappankészítés rejtelmeibe avatott be minket. Mi az az ÖkoKör? Itt megmutatjuk!

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok