fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Termékteszt: fokhagyma

| Tudatos Vásárló

A NÉBIH laboratóriumban vizsgálta hazai és spanyol fokhagymák növényvédőszer-maradék és nehézfémtartalmát, valamint mikotoxin tartalmát és a beltartalmát. 

A teszthez makói termelőtől vettek mintát makói (Makói Őszi) és francia fajtából (Messidrome), valamint mintáztak kiskereskedelemi forgalomból makói, sarkadi, szegedi beszállítók termékét, valamint spanyol származású fokhagymát.

 

Nagyító alatt

A NÉBIH laboratóriumaiban vizsgálták a minták

·         növényvédőszer-maradék,

·         nehézfémtartalom,

·         mikotoxin tartalmát,

·         valamint a beltartalmi értékek közül pedig a

·         szárazanyag és

·         a kéntartalom vizsgálata történt meg.

A legmagasabb szárazanyag tartalmat a kedveltségi kóstoláson is első helyezettként végzett fokhagymánál mértek. Kéntartalom átlagosan 3400 mg/kg volt.

Mindegyik fokhagyma megfelelt a minőségi előírásoknak! Egyik minta sem tartalmazott határérték feletti szermaradékot, nehézfémet vagy mikotoxint. A mintázott fokhagymák tehát kifejezetten jó minőségű és biztonságos élelmiszernek tekinthetőek!

 

Növényvédőszer-maradék

A tételek nem tartalmaztak határértéken felül növényvédőszer-maradékot. A 300 vizsgált hatóanyagból a magyar származású tételeknél egyáltalán nem volt kimutatható szermaradék! A spanyol származású fokhagyma esetében egy engedélyezett hatóanyag (piraklostrobin) volt kimutatható (0,01mg/kg), messze a határérték alatti mennyiségben (a határérték (0,03 mg/kg) egy harmad része).

 

Nehézfém szennyezettség

Két tételnél volt jelen kadmium (0,01 ill. 0,02 mg/kg), jócskán a határérték alatt (0,05 mg/kg), mikotoxinok nem voltak kimutathatók egyik mintából sem.

 

A jelölés rendben volt

A minőségi, nyomonkövethetőségi és laboratóriumi vizsgálatok során a teszthez mintázott fokhagyma tételek mindegyike megfelelt a vonatkozó forgalmazási minőség szabványnak is. A jelölés valamennyi esetben megfelelő volt, azaz  a kötelező információk –  a termelő vagy forgalmazó neve, címe és a termék származási országa – fel volt tüntetve a csomagoláson, ládán.

 

Ehető a kék fokhagyma?

A fokhagyma színváltozásánál az izoalliinnek van szerepe, ha ugyanis ebből a vegyületből sok van a fokhagymában, akkor a feldolgozás során megzöldül/kékül. Az izoalliin szint fajtánként változik, frissen betakarított fokhagymákban általában alacsony. A tárolás folyamán viszont megnő a vegyület mennyisége. A megfigyelések szerint az alacsony hőmérsékleten történő tárolás elősegíti az elszíneződést, a magas hőmérséklet gátolja a folyamatot. Kutatások szerint a 3°C-on tárolt fokhagyma elszíneződött a feldolgozás során, szemben a 25°C-on tárolttal.

Ha a fokhagymák egyébként épek, nem penészesek vagy nincsen kellemetlen szaguk, nyugodtan megehetjük őket.

 

Forrás: NÉBIH

Kép: autorithynutrition.com

 

A cikk az FM PTKF/1230/2015 Zöld forrás pályázat keretében készült.

Tetszett a cikk? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

   

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 2500 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

 

 

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

  Nemzeti Fejlesztési Minisztérium – a fogyasztók érdekében. A cikk a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium FV-I-15. 15-2015-00014 jelű pályázat keretében készült. 

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

2022 tavaszán a tavaszi Tiszta otthon és ÖkoKör Kamra csoportok lezárultát és a közösen elért eredményeket egy zártkörű workshoppal ünnepeltük meg. Harmincan gyűltünk össze, hogy a fenntarthatóság jegyében vegán szendvicskrémeket készítsünk a Közöshely dolgozóinak vezényletével, valamint Vászonzsákoslány, azaz Antal Évi a melt&pour szappankészítés rejtelmeibe avatott be minket. Mi az az ÖkoKör? Itt megmutatjuk!

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok