fbpx

| Cziczelszky Judit

Termékteszt: Babafürdetők

A kisbabáknak készült kozmetikumokról automatikusan azt hisszük, hogy különös gondossággal, válogatott alapanyagokból készülnek, és sokkal tisztábbak, mint a felnőtteknek szánt szerek. Tesztünkből kiderül: a körültekintés itt sem árt.

Mindannyian tudjuk, hogy a csecsemők és kisgyermekek bőre sokkal érzékenyebb, mint a felnőtteké. Abba azonban már kevesebben gondolunk bele, hogy ennek következtében sokkal gyorsabban felszív minden anyagot, amivel érintkezik.

Emellett a babák bőre könnyebben megsérül, hajlamosabb az irritációra és a gyulladásra, valamint általánosságban elmondható, hogy még nem tud kellőképpen védekezni a külső hatások ellen.

Mindezek ellenére sok konvencionális babaápolási termék tartalmaz olyan összetevőket, amelyek nem kímélik az apróságok bőrét – és egész szervezetét. Ezek közé tartoznak a szulfát alapú felületaktív anyagok, az irritáló hatású illatanyagok, egyes tartósítószerek és a szintetikus színezőanyagok.

Ugyanakkor – mint azt látni fogjuk – szerencsére léteznek bőven bőrbarát alternatívák is.

 

Mit vizsgáltunk?

Tesztünkben 13, hazai kereskedelmi forgalomban kapható babafürdetőt vizsgáltuk a csomagoláson olvasható összetevő-listák és információk alapján.

Itt szeretnénk megjegyezni, hogy tesztjeinkben nincs módunk a teljes hazai termékpalettát lefedni, így óhatatlanul előfordul, hogy több készítmény is kimarad. Ugyanakkor a kritikus összetevők részletes bemutatásával arra szeretnénk ösztönözni, és segíteni olvasóinkat, hogy ők maguk is tanulják meg kiértékelni a kozmetikumokat, mielőtt a kosárba tennék őket.

 

Eredmények

Nagy örömünkre több maximális pontszámot (12 pont) elért terméket találtunk. Ezek nem tartalmazzák az általunk kritikusnak ítélt összetevők egyikét sem, vannak viszont bennük bőrnyugtató hatású növényi anyagok és bio minősítésű összetevők. Ilyen a Weleda, a dm Alverde, a Sanoll, a Logona, a Bio-Bio Baby, és a Bübchen készítménye, valamint a Biola levendulás babafürdetője. Ezeket a termékeket nyugodt szívvel ajánljuk.

A legjobbak mögött 2 ponttal maradt le (10 pont) a Biola Herbal Baba krémhabfürdője, a dm (Babylove) és a Rossmann (Babydream) saját márkás terméke. Ezek egyike sem tartalmaz bio minősítésű összetevőket. Emellett a Biola termékében a szulfát alapú tenzidet, a másik két készítményben pedig a potenciálisan irritáló hatású illatanyagot kifogásoltuk.

Már meg sem lepődünk, hogy a sort a közismert „nagy” márkák zárják.

A Nivea terméke 9 pontot kapott: tartalmaz szulfát alapú felületaktív anyagot és mesterséges illatanyagot.

A Gabi fürdető 8 ponttal az utolsó előtti helyen végzett. Ebben szintén a szulfát tartalmú tenzidet és az illatanyagot tartottuk kifogásolhatónak, továbbá pontot vontunk le a parabéntartalom miatt is.

Utolsó helyen a Johnson’s babafürdető áll (6p). Található benne szulfát alapú tenzid, ásványi olaj, kérdéses illatanyag és színezőanyag, a nyugtató hatású növényi összetevőket – amelyek gyakorlatilag az összes többi termékben megtalálhatók – azonban kispórolták belőle.

Termék

Gyártó / Forgalmazó

Pontszám

Bübchen fürdőgél bio körömvirággal

Bübchen

12

dm Alverde Bio Fürdető és Babaápoló Olaj

Drogerie Markt Kft

12

Bio-Bio Baby sampon és fürdető

Bio Baby Pilogen

12

Logona Babafürdető körömvirággal

Logona

12

Sanoll Bio Mandulás Babafürdető

Sanoll

12

Biola bio levendulás babafürdető

Biola

12

Weleda Calendula Baba Krémfürdő

Weleda

12

dm Babylove babafürdető kamillakivonattal

Drogerie Markt Kft.

10

Rossmann Babydream fürdető és sampon

Rossmann

10

Biola Herbal Baba Krémhabfürdő

Biola

10

Nivea Baby krémes babafürdető

Beiersdorf AG

9

Gabi Esti Fürdető

Sara Lee Hungary

8

Johnson’s Baby Bath

Johnson & Johnson Kft

6

 

A részletes táblázat letölthető itt.

 

——-Hogyan pontoztunk?——–

A teszt értékelését minden terméknél 10 pontról indítottuk.

Ebből vontunk le 1-1 pontot a kritikusnak ítélt anyagok illetve anyagcsoportok meglétéért, és pluszpontot adtunk a bőr gyógyulását elősegítő növényi adalékok, illetve a bio minősítésű összetevők jelenlétéért.

1-1 pontot vontunk le az alábbi anyagok meglétéért:

szulfát alapú felületaktív anyagok (sodium lauryl sulfate, sodium laureth sulfate, sodium myreth sulfate),

– ásványi olaj (mineral oil/paraffinum liquidum),

– parabének (methyl-, ethyl-, butyl-, isobutyl-, benzylparaben),

– mesterséges illatanyagok,

– mesterséges színezőanyagok.

 

1-1 plusz pontot adtunk az alábbi anyagok megléte esetén:

– bőrnyugtató és -gyógyító hatású növényi összetevők (körömvirág, kamilla, aloe vera),

– igazoltan (független minősítésű) biotermesztésből származó összetevők.

 

———Kritikus és jótékony hatású összetevők—————-

 

Kritikusnak ítélt összetevők

 

Szulfát alapú detergensek (felületaktív anyagok)

A készítmények tisztító hatását és habzását biztosítják.

A nátrium lauryl szulfát (Sodium lauryl sulfate, röviden SLS) és a nátrium laureth szulfát (Sodium laureth sulfate, röviden SLES) meglehetősen rossz hírnévnek örvend: elterjedt, hogy bizonyos anyagokkal keveredve rákkeltő hatásúak lehetnek, illetve fokozhatják a bőr átjárhatóságát, aminek következtében az egyes kozmetikumokban előforduló egyéb káros anyagok könnyebben jutnak a szervezetbe.

Bár a hatások vitatottak, annyi bizonyosnak tűnik, hogy erős allergizáló hatású anyagokról van szó, amelyek a bőr kipirosodását, sőt kiszáradását okozzák, lassítják annak regenerálódását, valamint a szemet is irritálják.

Úgy gondoljuk, ez elegendő indok arra, hogy a babakozmetikumokban nem kívánatosnak ítéljük ezeket az összetevőket, főleg mivel számos egyéb, kevésbé agresszív hatású alternatíva áll a gyártók rendelkezésére.

Az SLS és SLES mellett ide kell még sorolnunk a marketingesek által gyakran kíméletesebbnek mondott nátrium myreth szulfátot (Sodium myreth sulfate) is, amely az érzékeny bőrű használók tapasztalatai szerint ugyanolyan erős irritatív hatással rendelkezik, mint a már említett társai.

Bőrbarátabb választást jelentenek a kukoricakeményítőből, pálmaolajból, kókuszolajból kivont felületaktív anyagok, amelyek szulfát nélkül készülnek. Ezek közé tartoznak a következők: decyl polyglucose, coco-glycoside, sodium cocoyl glutamate, és a kevésbé bőrbarát cocamidopropyl betaine.

Fontos megemlíteni, hogy a tisztító hatásnak nem feltétele a habzás, így vannak olyan, növényi olaj alapú termékek, amelyek teljesen mentesek a habzást okozó tenzidektől (például a dm Alverde, a Weleda vagy a Sanoll babafürdetője).

 

Ásványi olaj (Mineral oil/ Paraffinum Liquidum)

Kőolajszármazék. A legnagyobb probléma vele, hogy eltömíti a pórusokat, és gátolja a bőr természetes funkcióit (légzés, méregtelenítés). A babakozmetikumokban szívesebben látjuk a drágább, de jobban felszívódó, ezért bőrbarátabb növényi olajok valamelyikét.

 

Parabének (methyl-, ethyl-, butyl-, isobutyl-, benzylparaben)

Tartósítószerek. Xenoösztrogénként viselkednek, vagyis olyan szintetikus molekulák, amelyek a természetes ösztrogén hormon hatását imitálják a testben.

Az egész hormonrendszerre – nemi szervek, agyalapi mirigy, pajzsmirigy – hatással vannak, és több kutatás hívta fel a figyelmet a mellrákkal való lehetséges összefüggésükre is.

Bár igaz, hogy egy-egy termékben mennyiségük jóval a kritikus szint alatt marad (a parabének használható mennyiségét Európában rendelet korlátozza), óvatosságra ad okot a tény, hogy egyes vizsgálatok szerint akkumulálódnak, azaz felhalmozódnak az emberi szövetekben. Hosszú távú használat esetén tehát már elképzelhető, hogy gondot okoznak.

Az óvatosságot indokolja, hogy Dániában 2011 elején betiltották egyes parabének használatát a 3 év alatti gyermekeknek szánt testápoló készítményekben.

 

Irritatív illatanyagok

Az illatanyagok a kozmetikumokban a legtöbb irritáció és allergiás reakció forrásai.

Tesztünkben főleg a mesterséges illatanyagokra figyeltünk, de tudnunk kell, hogy a természetes illóolajok – például a borsmenta, bergamot, eukaliptusz, citrus, zsálya – is okozhatnak allergiás reakciót az arra érzékenyeknél.

A „parfüm” szóval jelölt összetevők esetében a legnagyobb baj, hogy nem tudjuk pontosan, a gyártó mit is ért alatta. (Azokat az illatanyagokat, amelyekről már kiderült, hogy biztosan allergizálók, külön is fel kell tüntetni az összetevőlistában, az összes többi azonban e gyűjtőnév alatt fut.)

Épp ezért ennek meglétéért minden esetben pontot vontunk le, ha csak a csomagoláson külön nem jelezték, hogy természetes vagy bizonyítottan nem allergizáló illatanyagról van szó.

 

Mesterséges színezőanyagok

A színezőanyagok szerepe a kozmetikumokban nem más, mint hogy könnyebben eladhatóvá tegyék a termékeket. A hatás szempontjából nincs tehát szükség rájuk, ezért a babakozmetikumokban főleg nincs semmi keresnivalójuk. 

 

Jó tudni a levenduláról

Ez a nyugtató hatásáról ismert gyógynövény sok babáknak készült termékben megtalálható, főleg az esti fürdetőszerekben. A szorongás csökkentése mellett antibakteriális, antimikrobiális hatású is, ezért jó eredményt érhetünk el vele felületi gyulladások, pelenkakiütések kezelésében.

Az utóbbi időben azonban felmerült, hogy a levendula jelentős mértékben befolyásolhatja a hormonrendszer működését (ösztrogénszerű hatás). Beszámoltak például olyan esetekről, amikor levendulás kezelés után kisfiúknál megindult a mellek kifejlődése, majd ennek elhagyásával az abnormális mellszövetek visszafejlődtek.

Bár a vizsgálatok még most is folynak ezzel kapcsolatban, inkább legyünk óvatosak vele.

A tesztben nem vontunk le pontot a levendula meglétéért, de fontosnak tartjuk felhívni az anyukák figyelmét erre a lehetséges és nem kívánatos mellékhatásra.

A vizsgált termékek közül levendulát tartalmaz a Sanoll és a Biola levendulás babafürdetője, de több olyan készítmény van, amely létezik levendulás változatban is (pl. Gabi Édes Álom fürdető, Johnson’s nyugtató aromafürdető).

 

 

Jótékony hatású össztevők

 

Nyugtató, gyógyító anyagok

A következő növényi összetevőket általában a csecsemők bőre is jól tolerálja, ezért a tesztben pluszpontot adtunk értük:

– körömvirág (Calendula officinalis)

– aloe vera

– kamilla (Chamomilla recutita)

 

Bio minősítésű összetevők

A kisbabáknál, ha lehet, még fontosabb szempont a kozmetikai összetevők tisztasága, hiszen testsúlyuknál fogva számukra már sokkal kisebb mennyiségű káros anyag is veszélyes lehet, mint egy felnőtt számára. Babaápolási szereknél tehát az átlagosnál fontosabb tényező az ökológiai termesztés.

 

—————–Általános tanácsok fürdetéshez—————

A babák általában nagyon szeretnek fürdeni. Az esti szertartás ellazítja és megnyugtatja őket. A fürdés az apróbb bőrirritációknak is jót tesz, főleg, ha nem nyúlik tovább 10 percnél.

Nincs szükség külön termékre a baba arcához, hajához és testéhez. Elég egyetlen gyengéd, növényi alapú tisztítószer – ezért is kapható sok termék „fürdető és sampon” megnevezéssel.

Az újszülött fürdetéséhez valójában nincs szükség másra, mint tiszta, meleg vízre. Számos orvos is csak ezt ajánlja a baba fél éves koráig.

Az újszülöttek bőre rendes esetben nem izzad és nem piszkolódik, kivéve a pelenka alatti részt, illetve a büfizés során esett foltokat. A pelenka alatti rész tisztításához elég egy gyengéd növényi szappanos lemosás, de a tiszta bio olívaolajjal való áttörlés is megteszi.

Ha a lakóhelyünkön nagyon kemény a víz, a csak vizes fürdetést gyógynövényes fürdővel válthatjuk ki. Ennek elkészítésénél használjuk a már említett, bőrbarát gyógynövények (kamilla, körömvirág) valamelyikét, akár friss, akár szárított formában.

Újszülötteknél ne használjunk illóolajokat, mert túl erős és koncentrált hatásúak lehetnek!

 

 A szerző okleveles fitoterapeuta. 

A cikk a Nemzetgazdasági Minisztérium támogatásával a FV-I-11-D-0007 jelű pályázat keretében valósult meg.

 

 

***

Tetszik a TudatosVásárló.hu, és szívesen olvasod a cikkeinket? Ez egy nonprofit oldal, a Tudatos Vásárlók Egyesülete tartja fenn. Minimális forrásaink vannak a működtetésre. Kérjük, hogy te is támogass bennünket, hogy több hasznos cikket publikálhassunk!
 
Oszd meg a cikket a facebookon! Klikkelj a cikk címe mellet

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás