| Tudatos Vásárló
Termékteszt: aszalt sárgabarack
A Tudatos Vásárlók Egyesülete 9 különféle aszalt sárgabarack (kajszibarack) terméket vizsgáltatott be laboratóriumban. Valóban egészséges nasiról van szó? Mitől függ a cukortartalmuk, állaguk és színük? Mi végre a kén-dioxid? Mit mond a szakértő? Válaszok a cikkben!
Az aszalt gyümölcsöket sokan használják alternatív, egészséges édességként. Vajon ez mennyire jó választás? Kíváncsiak voltunk a termék cukortartalmára, hogy van-e benne hozzáadott cukor, melyik tartalmaz allergizáló kén-dioxidot, hol készült, és miért van az, hogy míg az egyik termék gusztusos, puha narancssárga, a másik töppedt, aszott kinézetű.
Eredmény
A tesztelt termékek közül a címke alapján egyik sem tartalmazott hozzáadott cukrot. Viszont az energiatartalmuk között még így is nagy különbség volt: a legmagasabb energiatartalmú Happy Harvest 1164 kalóriát tartalmaz 100 grammban, míg a legalacsonyabb Kalifa 699 kalóriát.
A legmagasabb cukortartalma a Szatyor bolt, a Nestelberg bio termékeknek volt: több mint 45 gr invertcukor 100 gr termékben. Legkevesebb pedig a Tesco sajátmárkás termékében volt kevesebb mint 30 gr invertcukor 100 gr termékben. (Habár nem ugyanarról a cukorfajtáról van szó, de szemléltetésként érdemes megemlíteni, hogy egy kockacukor kb. 3 gr.)
A TESCO visszavonta a polcokról a 400gr-os kiszerelésű saját márkás aszalt sárgabarackot (Tételazonosító: 350020119/1-02-296, Minőségmegőrzési idő: 06.2016, Forgalmazó: TESCO-GLOBAL Áruházak Zrt.) Az Európai Unió gyorsvészjelző rendszerén (RASFF) a lengyel hatóságtól érkezett az a bejelentés, miszerint magas szorbinsav tartalmat mutattak ki asztalt sárgabarackban. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) haladéktalanul felvette a kapcsolatot a magyarországi forgalmazóval. A kifogásolt termék szokásos fogyasztásával egészségártalom nem valószínűsíthető. A forgalmazó tájékoztatta a hivatalt, hogy a termék már nincs az áruházak polcain. Elrendelték az eladótérből történő kivonását és megsemmisítését is.
Habár számos előnye van a szárított gyümölcsöknek a finomított cukros édességekkel szemben, fontos szem előtt tartani, hogy igen magas energiatartalmú nassolnivalókról van szó, hiszen koncentráltan jelenik meg bennük a cukor. Míg a friss gyümölcs hamar eltelít, az aszalt változatból könnyen lecsúszik kétszer annyi is, és vele rengeteg cukor. Éppen ezért fogyókúrázóknak érdemes ellenőrizni a csomagoláson a termék energiatartalmát és cukortartalmát.
A termékcímke alapján 9 tesztelt termékből 7 esetében használtak kén-dioxidot, illetve valamilyen vegyületét. A Nestelberger bio sárgabarackjában, illetve a Szatyor boltban vásárolt kimérős termékben viszont nem volt kén-dioxid.
A kén-dioxid az arra érzékenyeknél allergizáló hatású lehet, ezért az 1169/2011/EU rendelet alapján, amely a fogyasztók élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatásáról szól, ezt kötelező a termék címkéjén az összetevők között elütő betűtípussal vagy színnel feltüntetni. A Seeberger terméket kivéve mindegyiknél vastag betűvel szedték ezt az összetevőt (ami megfelel a jogszabályi előírásoknak), a Seebergernél viszont semmilyen erre utaló jel nem volt. A 7 kén-dioxidos termék közül egyedül a Tesco saját márkás termékénél tapasztaltuk, hogy a vastag betűn kívül további szövegben is felhívták a figyelmet a kén-dioxid allergizáló hatására.
Az egyéb allergének jelölésével kapcsolatban a Seeberger és a Szatyor boltban vásárolt termék kivételével mindegyik terméken volt figyelmeztetés arra vonatkozóan, hogy a termék tartalmazhat mogyorót, diót, stb.
Habár fogyasztóként azt gondolnánk, hogy az aszalt sárgabarack esetében választhatunk hazai terméket is, hiszen ez a gyümölcs nálunk is megterem, a tesztelt termékek közül mindössze egy származott Magyarországról (a Szatyor boltban vásárolt termék). Öt termék Törökországból érkezett, illetve volt még Üzbegisztánból és Németországból származó fajta.
Termék |
Származás |
Gyártó/ Forgalmazó |
Allergén infó kén-dioxidról |
Cukortart. invertcukorban kifejezve (m/m%) |
Energia-tartalom KJ (100g) |
Bio |
Tesco magozott aszalt sárgabarck |
Törökország |
TESCO-Global Áruházak Zrt. |
van |
29,4 |
980 |
nem |
Tündérkert aszalt sárgabarack |
Törökország |
Tündérkert Trading Kft Mórahalom |
van |
35,3 |
1150 |
nem |
SPAR aszalt sárgabarck |
Törökország |
SPAR Magyar Kereskedelmi Kft |
van |
37,2 |
1009 |
nem |
Happy Harvest aszalt sárgabarck |
na. |
Gilan Trading Kft. (kizárólag az ALDI-nál kapható) |
van |
37,9 |
1164 |
nem |
Kalifa magozott aszalt sárgabarck |
na. |
Gilan Trading Kft |
van |
41,5 |
699 |
nem |
Seeberger aszalt sárgabarack |
Németország |
Seeberger Gmbh / Müller Drogéria Magyarország Bt. |
nincs |
42,1 |
1088 |
nem |
Naturfood aszalt sárgabarck |
Törökország |
Natur- Food Kft. |
van |
44,9 |
na. |
nem |
Szatyorbolt – kimérős aszalt sárgabarck
|
Magyarország |
Hegedűs János termelő /Szatyor bolt |
nem tartalmaz kén-dioxidot |
48,6 |
na. |
nem |
Nestelberger bio aszalt sárgabarck |
Üzbegisztán |
Nestelberger Naturprodukte Schälmühle Gmbh. / Biokosár Kft. |
nem tartalmaz kén-dioxidot |
49,4 |
1051 |
igen |
Hogy készül az aszalt sárgabarack?
Az aszalt gyümölcs vízelvonással tartósított, alacsony víztartalmú termék. Hogy mit jelent ez? Stégerné Dr. Máté Mónika, a Szent István Egyetem Élelmiszertudományi Karának egyetemi docensétől megtudtuk, hogy a gyümölcsöt szedés után átválogatják, majd megmossák, utána legtöbbször kén-dioxid vizes oldatában áztatják. Egyes helyeken, például Kaliforniában ma is szárítanak természetes körülmények között, napfény segítségével, de zömében szekrényes, tálcás vagy szalagos szárítógépekben aszalt gyümölcsöket találunk a boltok polcain. A barackot egy rétegben szétterítik a tálcán vagy szalagon, és néhány órán át 60-70 °C hőmérsékleten aszalják.
A szárított barackban az 1333/2008/EK rendelet szerint adalékanyagként szorbinsavat és szorbátokat (E200-203), kén-dioxidot és szulfitokat (E220-228), valamint hidrogénezett-poli-1-decént fényezőanyagként (E907) lehet használni. Az általunk vásárolt termékekben ezek közül a kén-dioxid és a szulfitok szerepeltek.
Hozzáadott cukor
Kíváncsiak voltunk, hogy mennyi hozzáadott cukrot tartalmaznak ezek a termékek. Az általunk megkérdezett három hazai laboratóriumnál nem tudják külön mérni a hozzáadott cukortartalmat. Stégerné Dr. Máté Mónika szerint ez valóban nagyon nehéz kérdés, mivel ugyanazok a cukrok, amelyeket hozzáadhatnak, természetes módon is megvannak a gyümölcsökben. Kromatográfiás módszerrel meg lehetne vizsgálni, milyen a konkrét cukorösszetétel (fruktóz, glükóz, szacharóz, stb.), és amennyiben ez az adott gyümölcsre jellemzőtől nagyon eltér, akkor lehet gyanakodni, viszont ez nagyon drága eljárás és kevés helyen végeznek ilyet. Ráadásul a világ különböző pontjáról származó szárított barackok természetes cukor-összetétele nagyon eltérő lehet, így nehéz bármire is következtetni.
Az interneten keringenek különböző cikkek arról, hogy a szép puha narancssárga aszalt barack a cukorszirupnak köszönheti tulajdonságait. A szakértő szerint ez nem reális: a szín a kén-dioxid eredménye, a puhaság pedig fajtától függ.
A TVE megkeresésére a NÉBIH-től azt a tájékoztatást kaptuk, hogy az „aszalt” termékekre nincs speciális jogszabályi előírás. A vonatkozó előírások alapján a termékek jelölésén kötelező feltüntetni az előállításhoz felhasznált összetevőket, tehát a hozzáadott egyéb anyagokat (pl. cukor) is. Ha egy aszalással készült terméket cukroznak, és a cukrozás ténye nem szerepel a megnevezésben, az alkalmas a vásárló megtévesztésére.
Mivel tehát a laboratóriumban csak invertcukor értéket mértek, ezeket az értékeket tüntettük fel a táblázatban.
A szakértő szerint a termékek cukortartalmában tapasztalt jelentős eltérés egyértelműen a termőhelytől és a fajtától függ, de ez utóbbi infót nem tüntetik fel a csomagoláson.
Mire való a kén-dioxid?
A kén-dioxid megakadályozza száradás közben a meleg hatására történő oxidációt, vagyis a barnulást. Tehát segít megőrizni a barack gusztusos, narancssárga színét. Lehetne használni helyette aszkorbinsavat vagy citromsavat is, de ezek nem olyan hatékonyak.
A kén-dioxid az erre érzékenyeknél allergiás reakciót válthat ki, éppen ezért az Európai Unióban kötelező vizuálisan kiemelve feltüntetni a csomagoláson. Az EU-ban az aszalt barack esetében 2000 mg/kg a megengedett határérték.
Honnan származik az aszalt barack?
Magyarországon nem jelentős az aszalt sárgabarack előállítása, csak néhányan foglalkoznak vele, főként helyi termelők, mikro- és kisvállalkozások. A magyar piacra kerülő gyümölcsök nagy része déli országokból származik: Törökországból, Iránból, mert itt termesztenek jól aszalható fajtákat. Ezek olyan speciális fajták, amelyeket egészben lehet aszalni, mások, mint a magyar fajták – tudta meg a TVE Stégerné Dr. Máté Mónika szakértőtől. Nem csoda hát, hogy a tesztelt termékek közül mindössze egy származott Magyarországról.
Kép: pixabay
Tetszett a cikk, szeretnél még több akciót? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással. Köszönjük!
Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!
A TVE éves támogatói díja 3000 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.