fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Színtiszta? Magas adalékanyag-tartalom a McDonald’s menükben

| Tudatos Vásárló

78-féle adalékanyagot tartalmaz egyetlen, a gyerekek körében is rendkívül népszerű gyorséttermi menü – állítja a The Independent című brit napilap.

 

Az 578 alkalommal végzett mintavétel elemzése szerint a legnépszerűbb hamburgercég legnagyobb menüje 78 mesterséges adalékot tartalmaz, azaz „fogásonként” átlagosan hét „E” található az ételsorban. Habár a cég állítása szerint a húspogácsa színtiszta darált marhahús, a zsemle, a sajt és a szószok már közel sem ennyire természetes eredetűek. A Big Mac-szendvics 18, a sajtburger 17 élelmiszeripari „műanyagot” tartalmazott, valamiféle adalék pedig gyakorlatilag az étterem teljes választékában megtalálható – beleértve a grillezett csirkemellet és a salátákat is.

Egyes szakemberek szerint néhány adalékanyag mellékhatása nehéz légzés és fejfájás lehet. A Big Mac és a sajtburger a vizsgálat szerint olyan tartósítószert tartalmaz, amelyről megállapították, hogy súlyosbítja a hiperaktív gyerekek tüneteit – hasonlóan a cég 1250 brit éttermében árusított desszertek és üdítőitalok színezékeihez. Holott a vállalat – éppen a fogyasztóvédők kampányának hatására – azt állította, hogy csökkenti termékeiben a mesterséges adalékokat. A napilap tanulmánya ennek éppen az ellenkezőjét látszott bizonyítani: az elmúlt év során a felhasznált adalékok inkább szaporodtak, mint csökkentek.

A McDonald’s-ot érő vádak – sokan az elhízás egyik fő okozójaként emlegették – miatt a közelmúltban több „egészséges” étel került a gyorsétterem-lánc kínálatába, így például saláta és ásványvíz; valamint ekkor vezették be a „legfrissebb alapanyagokból készült” szlogent is.

A vállalat brit csoportja nem volt hajlandó nyilatkozni az adalékanyagokról a The Independent-nek. A lap tesztje szerint azonban a brit kínálatban csak a gyümölcsös táska, a tea és a nyers répa mentes a hozzáadott anyagoktól. Ellenben a lapkasajt savanyúságot szabályozó anyagot tartalmaz, a bacon(szalonna) aszkorbinsavat és nitrites sót, amelyet máskülönben műtrágyák és robbanóanyagok gyártására használnak.

A Southamptoni Egyetem kutatói szerint bizonyos adalékok hozzájárulhatnak a gyermekek figyelemzavaros tünetegyüttesének súlyosbodásához. Az általuk vizsgált anyagok közül a gyorsétteremlánc az E 110-es és E 104-es sárga, az E 124-es vörös ételszínezékeket, valamint a nátrium-benzoátot (E 211) használja.

A McDonald’s közleményében kijelentette, hogy igyekszik megszabadulni a tartósítószerektől, s hogy a southamptoni kutatás vegyszerei közül csak a nátrium-benzoát mutatható ki a burgerekben, az is kizárólag a savanyúságban. Ezenkívül hangsúlyozták, hogy beszállítóikat ösztönzik az adalékanyagok használatának csökkentésére – „ahol lehet”.

„Azon dolgozunk, hogy csökkentsük, illetve bizonyos esetekben akár teljes egészében elhagyjuk a mesterséges színezékeket és a tartósítókat” – közölték a cég illetékesei.

A cég honlapján biztosítja a fogyasztókat, hogy az új termékek nem tartalmaznak nátrium-benzoátot és színezékeket. A The Independent 2007 szeptemberi első vizsgálata azonban 568 különféle adalékanyagot talált a McDonald’s termékeiben. Októberben pedig – amikor az internetoldalt frissítették – ez a szám már 578-ra emelkedett.

 

Forrás: MTI

Kép [cc] Flavs Paradise, Shannon Shue

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Ne dőlj be a zöldre festési praktikáknak és a hangzatos marketing szövegeknek! Összegyűjtöttünk néhány tipikus ál-zöld állítást, amik mögött a leggyakrabban nem áll valós fenntarthatósági törekvés. Pörgesd végig, kerüld el őket Te is. Nem igazán tiszta számodra, mit tekinthetünk zöldre festésnek? Itt leírtuk, mi az a greenwashing, a zöldre festés, és mi a baj vele?, itt […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok