Praktikus ötletek

Válassz kategóriát!

Friss tartalom

Az egészséges táplálkozás alapelvei

1. Egyél igazi ételt! Próbálj meg az őseid fejével gondolkodni: keresd azokat az ételeket, amelyeket még ükszüleid is ismertek, és kerüld el azokat a modern élelmiszereket, amelyeket ők már nem ismernének fel.

2. Ne dőlj be! Előfordulhat, hogy azok az élelmiszerek, amelyeket az egészséges táplálkozás elengedhetetlen részének tulajdonítanak, mégsem annyira értékesek, mint gondolnád (például a margarin ).

3. Kerüld a mesterséges anyagokat! Ha az élemiszer összetevői között olyat találsz, amit nem ismersz, inkább ne vedd meg! Bár nem biztos, hogy ezek ártalmasak, a túlzott feldolgozásra utalnak.

4. Kerüld el a szupermarketeket! Ha a helyi termelőtől vásárolsz, olyan teljes értékű zöldségekhez és gyümölcsökhöz juthatsz, amelyek frissebbek és lakóhelyed környezetéből jutnak el hozzád.

5. Válaszd a minőséget! A jó minőségű élelmiszerekből elegendő kevesebbet fogyasztani, hogy a szervezetünket megfelelő mennyiségű tápanyaggal lássuk el. Az egyik leghosszabb életű népcsoport tagjai, az okinavák, csak addig esznek, amíg azt nem érzik, hogy 80%-ban már jól laktak.

6. Részesítsd előnyben a növényi táplálékot! A növények értékes tápanyagokat tartalmaznak, és fogyasztásukkal a szervezetbe bevitt kalória mennyisége is csökkenthető (magas kalóriatartalmú magjaik kivételével). A húst nem feltétlenül kell elkerülnöd, de gondolj rá úgy, mint az étkezések ízesítőjére!

7. Ne csak a tudományt, hanem a kultúrát is kövesd! A nemzeti konyhák tradicionális ételei egészségesebbek, mint átlagos mai társaik. Nemcsak az a fontos, hogy a különböző kultúrák követői mit esznek, hanem az is, hogy ezt hogyan teszik (a francia konyha például nem főleg az ételei, hanem az étkezési szokásai miatt egészséges: kis adagok, közös étkezések és a nassolás elkerülése).

8. Főzz, ha teheted, a saját kertedből! Az évszázadok alatt kialakult konyhakultúra természetes bölcselete kiutat jelenthet a gyorskonyha csapdájából. A magadnak termesztett növényekkel már azelőtt gondoskodhatsz az egészségedről, hogy leülnél az asztalhoz enni.

9. Legyél igazi mindenevő: ne csak új ételeket próbálj ki, hanem színesítsd új fajokkal is az étrendedet! Így hatékonyan bizosíthatod szervezeted táplálékszükségletét, és jó hatással lehetsz a környezetedre is. Ha változatosan étkezel, támogathatod a természetes gazdálkodási módokat, csökkentve az egyoldalú nagyüzemi termesztés hátrányait.

A projekt a Svájci–Magyar Együttműködési Program (www.svajcihozzajarulas.hu) támogatásával valósul meg.

    

 

Kapcsolódó anyagunk:

Kampány az egészséges táplálkozásért

 

Tippek gombagyűjtőknek

A gombák közül aránylag kevés alkalmas emberi fogyasztásra, ezért ha a természetben gombát szedünk, különösen körültekintően kell eljárnunk! Azonban nemcsak a gyűjtésnél, hanem az otthoni tárolásnál és az elkészítésnél is érdemes figyelembe venni néhány dolgot.

Gyűjtés:

 • Csak olyan gombát gyűjtsön étkezésre, amelyet már jól ismer! Az elöregedett, férges példányokat ne szedje le, hagyja a termőhelyen!

 • A gombákat szellős, tágas gyűjtőkosárba vagy átlyukasztott fedelű dobozba tegyük, különben befülled, összenyomódik, összetörik.

 • Az ismeretlen gombákat hagyjuk a természetben, vagy ha mégis el akarjuk vinni további meghatározás céljából, gondosan különítsük el a többitől! A tönk tövével együtt kiemelt gomba megkönnyíti a meghatározást.

 • Ha vadon termő gombát szedünk, minden esetben kérjük ki szakképzett gombaszakértő véleményét! Minden piacon, ahol vadon termő gombát is árulnak, van gombaszakértő. A hétvégi ügyeletek helyszíneiről jó, ha előzetesen tájékozódik! A gombavizsgálatot a piacok ingyenesen végzik.

Tárolás:

 • A friss gombák gyorsan romlanak, ezért a már ellenőrzött gombákat a lehető leggyorsabban, 24 órán belül el kell készíteni és el kell fogyasztani!

 • Feldolgozásig szellős, hűvös helyen, egy rétegben egymás mellé helyezve kell tárolni. Fóliába semmiképpen ne csomagoljuk!

Elkészítés:

 • A gombák tisztítása során a szár végét (egyes gombafajtáknál az egész szárat) levágjuk, hámozni általában nem kell. A rovarrágott, férges részeket dobjuk el!

 • Bő hideg vízben többször mossuk át, de ne áztassuk!

 • Van számos ehető gombafajta, amelynél a tisztítás-előkészítés szokásos műveletein túl is be kell tartani néhány előírást, különben enyhe mérgezést, vagy egyéb kellemetlenséget okozhat. Ezért például:

  • A tuskógomba szárának alsó 2/3-át ne használjuk fel, és egyéb részeit is legalább 20 percig főzzük!

  • A szegfűgomba szárát dobjuk ki!

  • Az őzlábgomba tönkje csak szárítva (és porítva) használható!

  • A tőkegomba tönkje ugyancsak túl rostos, ezért ételkészítéshez ne használjuk fel!

 • A gomba nehezen emészthető étel, ezért lehetőleg daraboljuk apróra, és fogyasztáskor alaposan rágjuk meg az ételt!

 • Gombaételt ne tegyünk el a következő étkezésig! Kis mennyiségű mintát 48 óráig érdemes megtartani.

 • Kisgyermekeknek, érzékeny gyomrú embereknek, valamint a gombákra kimutatottan allergiás embereknek gombás ételt ne adjunk!

 

Forrás: Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal

 

Kapcsolódó tipp:

Teendők gombamérgezés esetén

Teendők gombamérgezés esetén

Bár a boltokban és a piacon kapható gomba biztonságos, a magunk által szedett gombával vigyázni kell! Ezeket minden esetben érdemes bevizsgáltatni a piacokon található gombaszakértőkkel! A mérgező gomba ugyanis nemcsak hasmenést, hányást okozhat, hanem akár idegrendszeri tüneteket, hallucinációt is és halált is.

 

Ha gombamérgezésre utaló jeleket, rosszullétet tapasztalunk, azonnal orvost kell hívni! Különösen sürgős az orvosi kezelés a hosszabb idő (5-6 óra) elteltével jelentkező tüneteknél, mert ez az erősen mérgező tulajdonságú gombákra jellemző.

 

Amennyiben orvoshoz kell fordulnia, vigye magával a gombamaradékot vagy annak tisztítási hulladékát!

 

Forrás: Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal

 

Kapcsolódó tipp:

Tippek gombagyűjtőknek

Mit tehetsz a kevesebb sófogyasztás érdekében?

 • Adj időt az átszokásra! Ne feledd, kb. 1 hónap kell, amíg a szervezeted hozzászokik a kevésbé sós ételekhez – ne add fel az elején! Fontos a fokozatosság!
 • Használj kevesebb sót az ételek elkészítéséhez!
 • Helyettesítsd a sót zöldfűszerekkel (pl. bazsalikom, kapor, lestyán, zsálya, oregánó, vasfű stb.)!
 • Készíts a megszokottól eltérő ízvilágú ételeket is (savanykás, édeskés jellegű ételek)!
 • Egyél kevesebb magas sótartalmú feldolgozott élelmiszert!
 • Kerüld az ételporok és leveskockák használatát!
 • Távolítsd el a sószórót az ebédlőasztalról!
 • Egyél több alacsony sótartalmú élelmiszert (friss gyümölcsöt és zöldséget)!
 • Amikor feldolgozott élelmiszert vásárolsz, olvasd el a címkét, és válaszd az alacsonyabb nátrium/sótartalmú változatot!

 

Kapcsolódó cikkünk:

Jégmentesítés zölden

A síktalanítás lehetséges környezetkímélő módszerei:

-       mechanikus tisztítás;

-       tiszta homok;

-       sóder;

-       lebomló faforgács;

-       transheat (karbamid-ammónium-nitrát, környezetbarát folyékonyjégoldó);

-       karbamid (nitrogénes műtrágya, amit bomlásgátló anyaggal kell összekeverni, mert a szabad levegőn ammóniagáz formájában hamar elpárolog, mínusz 20 fokig hatásos);

-       vinasz nevű szeszgyári melléktermék (mínusz 10 fokig is megbízhatóan alkalmazható);

-       só-homok keveréket.

Az Európai Unióban nincs egységes szabályozás az utak síkosság mentesítésére. Ausztriában vagy a skandináv országokban tilos a sózás.

Alternatívák paradicsom eltevésre

Íme néhány recept, hogy a nyár egyik kedvelt zöldségét, a paradicsomot télen is élvezhessük.

Ketchup

Időigény: 1 óra- 1óra 20 perc

Eltarthatóság: 3 hónap

Nagyjából 750 ml ketchup készítéséhez

 • 1 kg érett, durvára feldarabolt paradicsom,
 • 1 kicsi felvágott hagyma,
 • 1 felvágott zeller
 • 1 nagyobb fokhagyma gerezd
 • babérlevél, darabolt szerecsendió,1 teáskanál tengeri só
 • 150 ml világos finom barna cukor

A cukor kivételével mindent tegyél egy nagy, nehéz rozsdamentes serpenyőbe. A forrásig hevítsd, vedd le a hőfokot, takard le, és lassú tűzön főzd 30 percig. Távolítsd el a szerecsendiót és a babérlevelet. Pürésítsd össze a masszát, aztán passzírozd át. Öntsd bele a cukrot, megint hevítsd fel forrásig és főzd 5 percig, addig, amíg sűrű krémessé nem válik.

Tedd meleg, fertőtlenített dugós üvegekbe. Hűvös, sötét helyen tárold max 3 hónapig.

Felbontás után hűtőben tárold, és két héten belül használd fel. Fogyasztás előtt rázd fel!

 

Sütőben szárított paradicsom

900gramm elkészítése 10 perc

 • 3 kg paradicsom
 • 2-3 teáskanál tengeri só

Vágd félbe a paradicsomokat. Lyukaszd ki a közepüket kereszt alakban.

A szeleteket vékonyan sózd be és hagyd pár percig dolgozni a sót, majd tedd a felvágott oldalukka a sütőlemezre úgy, hogy érintsék egymást.

60-80 Celsius fokon süsd, gázsütőnél ez ¼, ½ fokozat, 8-12 óráig! Elektromos sütőnél picit hagyd nyitva a sütő ajtót.

Ha a méretük a felére zsugorodott, már kész is vagy. Amikor teljesen kihűltek sterilizált üvegekbe helyezd őket, és a hűtőben tárold. Ha hosszabb ideig akarod eltartani kis tasakokban fagyaszd le.

Felolvasztás után öntsd le olíva olajjal, és hűtőben tárold. Egy héten belül használd fel!

 

Sűrített paradicsom koncentrátum

Eltarthatóság: egy év

1 liter elkészítéséhez egy és egy negyed óra szükséges

 • 2,5-3 kg paradicsom
 • egy nagy hagyma
 • nagyobb kupac petrezselyem
 • bazsalikom vagy zeller zöldje
 • egy babérlevél
 • egy nagy gerezd fokhagyma

A paradicsomot vágd nagy darabokra, majd mindent tegyél egy nagy serpenyőbe vagy főzőedénybe, és forrald fel, aztán nagyon alacsony lángon kb. egy óráig főzd, addig amíg a keverék sűrű nem lesz. Távolítsd el a babérlevelet és a fokhagymát, és szűrd le a koncentrátumot, szűrés közben erősen nyomd át a szűrőn. Kihűlés után kisebb edényekbe oszt szét, majd fagyaszd le. Használat előtt olvaszd ki!

 

Kapcsolódó cikkek:

Kavard, forrázd, csavard! A tartósítószer-mentes lekvárok főzésének rejtelmei...

Nyári ízek télen is

Olajízesítés és tartósítás olajban

 

Vegetarianizmussal sikeresebb a fogyás

Minél több természetes, kevésbé feldolgozott élelmiszert fogyassz!

Korlátozás nélkül fogyaszthatsz nyers zöldséget és gyümölcsöt a diéta alatt!

Fontos a fokozatosság! Már akkor is nagy eredményt érhetsz el, ha kezdetben napi plusz 3 almát, vagy körtét csempészel be az étrendedbe, például tízórai gyanánt.

Ne feledd a változatosságot: ha nincs rá mód, hogy mindig friss zöldséget, gyümölcsöt szerezz be, fagyasztott, szárított vagy akár konzervált ételeket is bátran fogyaszthatsz. Ez utóbbi esetben, ha magat teszed el őket, elkerülheted a konzerválóanyagok bevitelét.

A vegetáriánus életmód nem csak a fogyni vágyóknak jelenthet megoldást, hanem akkor is hatásos, ha a koleszterinszintedet vagy a vércukorszintedet akarod csökkenteni.

 

Kapcsolódó cikkek:

Fogyaszt a vegetáriánus életmód?

Erre figyeljünk a vegetáriánus étrend kialakításakor

Várandósság hús nélkül

A vegetáriánusoknak alacsonyabb a vegyszerterhelése

Miért lesz valaki vega?

 

 

 

 

Tippek a környezetbarát számítógépezéshez

Automatikusan leállíttathatod a nem használt merevlemezt, és be tudod állítani a monitor kikapcsolását!

Használd ki a standby üzemmód és a hibernálás lehetőségét!

Minél fehérebb, annál kisebb energiát igényel! Az lcd monitorok: egy teljesen fehér hátterű képernyő esetében kevesebb energiát használnak mint a sötét hátterek. A régi képcsöves monitorok esetében a fekete háttér jelentett kisebb fogyasztást.

Az előbbiből következik, hogy akkor is jobban jársz, ha nyitva hagyod a szövegszerkesztőt, vagy a fehér hátterű böngészőt, mintha sötét képernyővédőt alkalmaznál.

Ne kapcsold gyakran ki-be a gépet, mert több áramot fogyaszt.

A Word használatakor az alapállapothoz képest alig jelent többletfogyasztást, viszont a hosszabb részek kivágása-beillesztése pillanatában ugrik az energiafogyasztás.

A folyamatos mailolvasgatással is több áramot fogyaszt a rendszer, ezért ne kattints gyakran a bejövő mappádra!

Élelmiszerbiztonság tűz esetén

Ha a lakásban tűz ütött ki, mit tarthatunk meg utána, és mit kell kidobnunk? 

 • Szabaduljunk meg azoktól az élelmiszerektől, amelyek a tűz közelében voltak, mert a magas hőmérséklet, a füst, és az oltóanyag kárt tehetett bennük!
 • A konzervek és a befőttesüvegek épnek tűnhetnek, de a tűz melege aktivizálhatja az ételben található rothasztó baktériumokat, illetve ha a tűz hőmérséklete extrém magas, akkor maga a konzerv vagy a befőttesüveg elrepedhet, eltörhet, és így már egyáltalán nem lesz biztonságos a benne található élelmiszer.
 • A tűz legveszélyesebb alkotóeleme sokszor nem is maga a tűz, hanem az égő tárgyak által kibocsátott mérgező füst, ezért dobjuk ki a hűtőszekrényen kívül, csomagolás nélkül, vagy áteresztő csomagolásban tárolt (kartondobozos, műanyag csomagolású, csavaros kupakú, üveges stb.) élelmiszereket!
 • Mivel a hűtők és a fagyasztók nem zárhatók légmentesen, ezért a bejutó füst szennyezheti a bennük található élelmiszereket is.
 • Az oltóanyagban található mérgező vegyületek az ételeket és a konyhafelszerelést is mérgezővé tehetik.
 • Az oltóanyaggal érintkező ételeket mindenképp dobjuk ki, a konyhafelszerelést mosószerrel és forró vízzel tisztítsuk meg, majd 15 percig áztassuk 1 evőkanál folyékony klóros fehérítő és 4 liter víz oldatában!

Milyen cumisüveget válasszunk?

A cumisüvegek nagy része polikarbonátból készül, amelyből könnyen kiválik a benne található „biszfenol A" nevű anyag,ami hormonzavarokat, inzulin-rezisztenciát és elhízást okozhat, valamint növeli a rák és a koraszülés kockázatát.

-  polikarbonát anyagú (PC, a háromszög szimbólumban 7-es jelölés) helyett üvegből vagy polipropilénből (PP, háromszög szimbólumban 5-ös jelölés) készült cumisüveget adjunk a babának;

-  míg a polikarbonát cumisüvegek fala általában átlátszó és nehezen benyomható, a polipropiléneké könnyebben összenyomható és színezett áttetsző műanyagból készül.

 

 

Kapcsolódó cikkeink:

Még mindig kaphatók a veszélyes cumisüvegek 

Cumisüveg és marketing? 

A gyerekekre ártalmas lehet egy műanyagokban lévő vegyszer 

A műanyagok és az egészség - A bűvös hetes 

Szabványokkal a biztonságosabb gyerektermékekért 

 • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
  a fogyasztók érdekében