fbpx

| Tudatos Vásárló

Teszt: budapesti gyógyfürdők

Sokan vesznek ajándékba fürdőbelépőt, vagy elmennek kikapcsolódni a forró gőzbe. A Tudatos Vásárlók Egyesülete nyolc fürdőben tesztelte a szolgáltatás gazdagságát és színvonalát, a tisztaságot, a környezetvédelmet, az akadálymentesítést és a kedvezményeket. Meglepő eredmény született.

Összesen nyolc budapesti gyógyfürdőt próbáltak ki a Tudatos Vásárlók Egyesületének támogató tagjai és önkéntesei: a Dagály, a Dandár, a Gellért, a Király, a Lukács, a Veli Bej, a Rudas és a Széchenyi fürdőket. A vizsgálatba kedvezőbb árkategóriájú és a turistákat megcélzó, drágább fürdők egyaránt belekerültek.

A fürdők különböző típusú jegyeket árulnak, így az egyszerűség kedvéért, ahol volt választási lehetőség, ott termál részlegre szóló, hétköznapi, szekrényes belépőt vettünk.

 

Eredmény

Az árak széles skálán mozognak: egyes fürdők egy átlagos budapesti uszodával is felveszik a versenyt 1100-1500 forintos belépőjükkel, míg máshol 4500-4800 forintba is kerülhet egy belépő. Ám az egyszerűbb, megfizethetőbb fürdők nem feltétlenül nyújtanak alacsonyabb minőségű szolgáltatást. A Dandár és a Király fürdőben már 1100-1300 Ft-ért is kaphatunk olyan szolgáltatáscsomagot, amelyben több termálmedence, szauna és gőzfürdő is van. A Dagályban pedig ugyanezért az árkategóriáért a fenti szolgáltatások mellett még úszómedence is van.

A drágább helyeken sokkal inkább a szolgáltatások és élmények sokaságát fizetjük meg, illetve azt a miliőt, amelyet nagy hagyományú, régi fürdőink díszes épületei kínálnak, és nem utolsó sorban azt, hogy ezek a helyek elsősorban a turistákra utaznak. Ebből a szempontból a Széchényi és a Gellért viszi a pálmát, míg az előbbiben legalább 4200 forintot a Gellértben 4900 forintot is elkérnek tőlünk egy-egy belépőért.  

Az összesített pontszám alapján a legelső helyen éppen a legolcsóbb fürdő végzett: a Dandár Gyógyfürdő. Szorosan követi a közepes árkategóriájú Lukács, a harmadik pedig az egyik legdrágább és legtekintélyesebb Széchenyi Fürdő lett.

 

Fürdő

Pont

Teljes ár/ kedvezményes ár

Szolgáltatások

 

 

 

 

Dandár Gyógyfürdő

47

1500 Ft
1100 Ft

társas termálfürdő,
 szauna,
 kültéri termál medencék,
 mini szauna világ,
 napozó terület a kertben

Lukács Gyógyfürdő

46

3100 Ft
2500 Ft

kültéri, beltéri medencék,
élményfürdő,
 2 szauna,
 nedves gőz,
 aromaterápiás kabin,
 Kneipp sétáló

Széchenyi Gyógyfürdő

44

4500 Ft
4200 Ft

beltéri és kültéri gyógyvizes medencék (hétköznap 15, hétvégén 18 db)
szabadtéri uszoda
szabadtéri élménymedence,
pezsgőfürdő, sodrómedence
gőzkamrák
szaunák
aquafitness
tetőnapozók
értékmegőrzés
kondicionáló terem 6.45 és 20.45 között

Dagály Termálfürdő

41

2000 Ft
1200 Ft

2 úszómedence,
2 termál medence,
szauna,
gőzfürdő,
jeges lemosó,
élményzuhany

Gellért Gyógyfürdő

39

4 900 Ft

úszómedence,
belső termálmedencék,
gőzfürdők,
külső termál, külső szauna,
nyáron egyéb külső medencék, pl. hullám, hideg merülők, pihenőszékek

Rudas Gyógyfürdő

38

3100 Ft
2400 Ft

6 medence különböző hőfokkal,
kétféle gőzkamra

Irgalmasok Veli Bej Fürdője

37

2800 Ft
2240 Ft

egy nagymedence négy kismedencével,
finn szauna,
infraszauna,
gőzfürdő,
élményzuhany,
jacuzzi,
Kneipp-sétáló

Király Gyógyfürdő

30

2300 Ft
1300 Ft

termálmedence,
hőlégkamra,
gőz,
családi kád (egy fakád az udvaron),
jakuzzi

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A részletes eredmények letölthetők az oldal alján. 

 

Szempontok és pontozás

Hat szempont szerint pontoztuk a fürdőket:

  • szolgáltatások minősége,
  • tájékoztatás,
  • környezetvédelem,
  • tisztaság,
  • kedvezmények
  • akadálymentesítés.

Mind a hat témakörben maximum 10 pontot szerezhettek a fürdők, így a maximális pontszám 60 volt. Abból indultunk ki, hogy szempontjaink alapelvárások, ezért ahol nem voltak adottak, ott pontot vontunk le.

Nem értékeltük a belépők árát, és azt, hogy mennyire széles a szolgáltatások köre, mivel ez mindenki számára szubjektív, vagyis erősen pénztárca- és igényfüggő. Arra fókuszáltunk, hogy kínált szolgáltatásokat milyen minőségben nyújtják.

 

A szolgáltatás minősége

Megnéztük, hogy minden medence és egyéb az árba foglalt szolgáltatás működött-e, ha nem akkor jelezték-e ezt a pénztárnál, és adtak-e kedvezményt miatta. Két helyen nem működött minden szolgáltatás, habár Veli Bejben és a Dagályban is kaptunk erről tájékoztatást a pénztárnál, az utóbbinál nem volt kedvezmény emiatt.

Minden fürdőnél megnéztük, hogy mit lehet kölcsönözni (úszósapka, törülköző, fürdőruha), illetve, hogy van-e büfé és ingyenesen használható hajszárító. A legtöbb helyen lehet kölcsönözni, van büfé, ingyenes hajszárító pedig mindenütt volt.

A felhasználói élmény szempontjából meghatározó a fürdő dolgozóinak kedvessége, ezért erre is kitértünk. Ebben a kategóriában kiemelkedően rosszul teljesített a Széchényi fürdő. Itt ugyan minden kérdésünkre választ kaptunk, de azt éreztették velünk, hogy ezzel nekünk tesznek szívességet.

A szolgáltatások kategóriában összességében jól teljesített minden versenyző, nem lett nagy szórás a fürdők között, a maximális 10 pontból mindenki megszerzett legalább 8-at. A teljes pontszámot csak a Lukács és a Rudas Gyógyfürdő érte el.

 

Tájékoztató táblák

Senki nem szeret elveszettként bolyongani egy ismeretlen helyen, ezért nélkülözhetetlen, hogy az árlista, az irányító táblák és az elsősegélynyújtó hely könnyen megtalálható legyen magyaroknak és külföldieknek egyaránt.

Jól látszott, hogy a Dagály elsősorban magyarul beszélő látogatókra koncentrál, hiszen angol tájékoztatás egyáltalán nem volt, ezért csak 4 pontot szerzett a maximális 10-ből. A Lukács, a Dandár és a Gellért igazította el legsikeresebben tesztelőinket.

 

Környezetvédelem

Úgy gondoljuk, hogy alapvető elvárás a XXI. században, hogy a fürdők is odafigyeljenek bizonyos környezetvédelmi szempontokra. Megnéztük, hogy vannak-e víztakarékos mosdók, WC tartályok, szelektív hulladékgyűjtők, és zárt kerékpártárolók, valamint a büfében elérhető-e vegetáriánus étel.

A legtöbb helyen van még javítanivaló a környezetvédelem területén. Úgy tűnik a víztakarékos WC tartály a legelterjedtebb környezetbarát intézkedés, de víztakarékos kézmosó csappal, őrzött kerékpártárolóval vagy szelektív hulladékgyűjtő edénnyel már csak egy-két helyen találkoztunk.

Ebben a kategóriában a legmagasabb elért pontszám 6 volt, amit a Dandár, a Dagály és a Lukács holtversenyben szerezett meg. A Király Gyógyfürdőnél semmilyen környezetvédelmi intézkedést nem találtunk, ezért 0 pontot kapott, és még a Gellért Fürdő is csak 2 pontot szerzett.

 

Szolgáltatás minősége

 

Tájékoztatás

 

Környezetvédelem

Fürdő

Pont

 

Fürdő

Pont

 

Fürdő

Pont

Lukács Gyógyfürdő

10

 

Lukács Gyógyfürdő

9

 

Dandár Gyógyfürdő

6

Rudas Gyógyfürdő

10

 

Dandár Gyógyfürdő

9

 

Dagály Termálfürdő

6

Széchenyi Gyógyfürdő

9

 

Gellért Gyógyfürdő

8

 

Lukács Gyógyfürdő

6

Gellért Gyógyfürdő

9

 

Rudas Gyógyfürdő

7

 

Irgalmasok Veli Bej Fürdője

4

Dagály Termálfürdő

9

 

Széchenyi Gyógyfürdő

7

 

Széchenyi Gyógyfürdő

4

Dandár Gyógyfürdő

8

 

Király Gyógyfürdő

7

 

Rudas Gyógyfürdő

4

Király Gyógyfürdő

8

 

Irgalmasok Veli Bej Fürdője

6

 

Gellért Gyógyfürdő

2

Irgalmasok Veli Bej Fürdője

8

 

Dagály Termálfürdő

4

 

Király Gyógyfürdő

0

 

Higiénia

Megkérdeztük a tesztelőktől, hogy milyen higiéniás állapotokat találtak az öltözőkben, zuhanyzókban, WC-kben.  A zuhanyzó sehol sem volt eldugulva. A gőzfürdőknek viszont csak egy részében volt a higiénikus használatot lehetővé tevő lemosó: a Gellértben, a Veli Bejben, a Királyban, a Lukácsban és a Dagályban.

Szerencsére a tisztaság szempontjából jól szerepeltek a fürdők, itt a Gellért elérte a maximális pontszámot, a Dandár fürdőnek lett legalacsonyabb az eredménye 7 ponttal. A többiek pedig mind 8 pontot kaptak.  A pontlevonás a gőzfürdőből hiányzó lemosó vagy a nem éppen patyolat tisztaság miatt járt, de szembetűnő koszt, szemetes környezetet sehol sem találtunk.

 

Kedvezmények

Fontosnak tartjuk, hogy legyenek olyan időszakok a fürdőkben, amikor alacsonyabb jövedelműek is megengedhetik maguknak, hogy jegyet vegyenek. Ezért megnéztük, milyen mértékű kedvezményeket lehet igénybe venni. A kedvezményes jegy áránál a mindenki számára elérhető kedvezményes időszakok díjszabását vettük figyelembe, tehát nem a diákok, nyugdíjasok és egyéb csoportok számára csökkentett árú jegyeket. Azt is megnéztük, hogy perc alapon számolják-e el a „túlfürdést” vagy azonnal egy magasabb összeget vonnak le.

A Gellért Fürdőben egyáltalán nincsenek kedvezményes időszakok, ezért 0 pontot ért el ebben a kategóriában. A legnagyobb kedvezményeket a Király és a Dagály nyújtja, és felzárkózik melléjük holtversenyben az első helyre a Dandár is, mert ott nem időkorlátos a jegy, ellentétben a két előbb említett fürdővel.

 

Akadálymentesítés

Arra is kíváncsiak voltunk, hogyan tudja igénybe venni a fürdőt egy kerekesszékkel közlekedő vendég. Ebben az esetben a személyzetet (elsősorban a pénztárost) kérdeztük.

Egyes fürdők nagyon jól teljesítettek ebben a kérdésben: maximális pontot kapott a Széchenyi, a Gellért, a Lukács és a Dandár is, mert náluk rendelkezésre állnak rámpák, liftek és emelők, valamint segítő személyzet is. A Dagályban is van emelő a medencénél, de a pénztárosok nem tudtak rá válaszolni, hogy kerekesszékkel érkező vendég kaphat-e bármilyen segítséget ezen felül, ezért csak 8 pontot értek el. Ebben a kategóriában a Király Gyógyfürdő zárja a sort 0 ponttal, mert azt egyáltalán nem tudják használni mozgáskorlátozottak.

 

Higiénia

 

Kedvezmény

 

 

Akadálymentesítés

 

Fürdő

Pont

 

Fürdő

Pont

 

Fürdő

Pont

Gellért Gyógyfürdő

10

 

Király Gyógyfürdő

7

 

Széchenyi Gyógyfürdő

10

Lukács Gyógyfürdő

8

 

Dandár Gyógyfürdő

7

 

Lukács Gyógyfürdő

10

Széchenyi Gyógyfürdő

8

 

Dagály Termálfürdő

7

 

Dandár Gyógyfürdő

10

Irgalmasok Veli Bej Fürdője

8

 

Széchenyi Gyógyfürdő

5

 

Gellért Gyógyfürdő

10

Király Gyógyfürdő

8

 

Rudas Gyógyfürdő

5

 

Dagály Termálfürdő

8

Dagály Termálfürdő

8

 

Irgalmasok Veli Bej Fürdője

4

 

Irgalmasok Veli Bej Fürdője

7

Rudas Gyógyfürdő

8

 

Lukács Gyógyfürdő

2

 

Rudas Gyógyfürdő

5

Dandár Gyógyfürdő

7

 

Gellért Gyógyfürdő

0

 

Király Gyógyfürdő

0

 

A cikk elkészítéséhez Nagybán Piroska, a TVE gyakornoka nyújtott segítséget. Köszönjük! 

Kép: dreamstime.com

 

Tetszett a cikk? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

   

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 2500 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

 

 

 

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

 

  Nemzeti Fejlesztési Minisztérium – a fogyasztók érdekében. A cikk a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium FV-I-15. 15-2015-00014 jelű pályázat keretében valósult meg.  

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás