fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Növelték a gyomirtószer használatát a GM növények

| Tudatos Vásárló

Egy novemberben közzétett tanulmány cáfolja a biotechnológiai ipar azon állítását, hogy a génmódosított növények a növényvédő szerek felhasználásának csökkenését eredményeznék.




A Dr. Charles Benbrook által készített jelentés bizonyítja, hogy a
génmódosított növények bevezetése óta drámai mértékben megnőtt a gyomirtó szerek felhasználása, ami
aggodalmakat vet fel a génmódosított növények európai bevezetése kapcsán.


A genetikailag módosított növények túlnyomó részét arra fejlesztették ki, hogy
tűrőképességgel rendelkezzenek a totális gyomirtó szerekkel szemben, ilyen
például a Monsanto Roundup Ready szójája, ami túléli a glüfozát hatóanyagú
gyomirtót. Ezek a fajták, mint a génmódosított szója, kukorica és gyapot egyre
elterjedtebbek az Egyesült Államok növénytermesztésében, így nagymértékben nőtt a Roundup gyomirtó szerrel
permetezett területek nagysága. A drasztikus mértékben megnövekedett
növényvédőszer-használatot a glüfozáttal szemben ellenálló gyomnövények gyors
elterjedése okozza. Ezen növények elpusztításához még nagyobb mennyiségben kell a gyomirtó szereket használni.


A jelentés szerzője az Egyesült Államok mezőgazdasági minisztériumának (USDA)
adatait használta, és egyértelmű bizonyítékot szolgáltatott arra, hogy a
gyomirtó szernek ellenálló haszonnövényekhez felhasznált vegyszerek
mennyiségének növekedése összefügg a glüfozát hatóanyagú gyomirtóval szemben
ellenálló gyomnövények megjelenésével és elterjedésével.


A kutatók szerint a glüfozát-rezisztens gyomok ma már több millió hektárt
borítanak be, aminek következtében a gazdák költségei biztosan megnövekednek,
sokszor jelentős hozamcsökkenéssel társulva, s ezen felül a gyomok elleni
védekezés megnöveli a környezeti terheket is. A jelentés szerint a
génmódosított kukorica, szója és gyapot köztermesztésének első 13 éve mintegy
144 ezer tonnával növelte meg a növényvédő szerek felhasználását.

Manapság az amerikai gazdák egyre kritikusabbak a
génmódosított növényekkel szemben a génmódosított vetőmagok árának drasztikus
emelkedése és a rezisztens gyomok gyors terjedése miatt, s ezeket a kételyeket erősíti meg ez a tanulmány. “A
tanulmány világosan cáfolja az ipar érveit, miszerint a génmódosított vetőmagok
révén csökkenne a növényvédő szerek használata. Leleplezi a biotechnológiai
óriáscégek által mindenütt  terjesztett
mítoszt azzal, hogy kimutatja: a génmódosított vetőmagok alkalmazása
drasztikusan növeli a növényvédőszer-használatot, szennyezi a környezetet és
táplálékunkat, a termelők számára pedig gazdasági károkat okoz. A génmódosítás
sem a gazdáknak, sem a fogyasztóknak, sem a környezetnek, sem a társadalomnak
nem jelent semmilyen előnyt, kizárólag néhány növényvédő szert illetve
vetőmagot gyártó óriáscégnek hoz hatalmas profitot.” – hangsúlyozta Tömöri
Balázs, a Greenpeace Magyarország kampányfelelőse.


“E jelentés erős figyelmeztetés az európai vezetők és gazdák felé, hogy ha
Európában is termesztenék a génmódosított növényeket, akkor a gazdák sok pénzt
vesztenének, és még a kezelhetetlen gyomnövényekkel is küzdeniük kellene.”
– tette hozzá Fidrich Róbert, a Magyar Természetvédők Szövetségének programfelelőse. “A gyomirtó szer
felhasználásának növekedését a környezetbiztonságért felelős európai hatóság is
elismerte, és ezt is figyelembe kell venni, amikor a következő évben az Európai
Unió értékelni fogja a génmódosított növények termesztésének társadalmi-gazdasági hatásait.”

Megjelent a Levegő Munkacsoport decemberi Vegyi Anyag hírlevelében. Feliratkozás: reach[kukac]levego.hu.

Kép [cc]  irri pnash

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

2022 tavaszán a tavaszi Tiszta otthon és ÖkoKör Kamra csoportok lezárultát és a közösen elért eredményeket egy zártkörű workshoppal ünnepeltük meg. Harmincan gyűltünk össze, hogy a fenntarthatóság jegyében vegán szendvicskrémeket készítsünk a Közöshely dolgozóinak vezényletével, valamint Vászonzsákoslány, azaz Antal Évi a melt&pour szappankészítés rejtelmeibe avatott be minket. Mi az az ÖkoKör? Itt megmutatjuk!

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok