fbpx
növényvédőszer mérgező permet mezőgazdaság gép

Nem jelentették az EU-nak, hogy a növényvédőszerük mérgező, mert “nem volt kötelező”

Az Európai Parlament két szakbizottsága nyilvános meghallgatást tartott, miután tudomásukra jutott, hogy a Bayer és a Syngenta agrokémiai óriáscégek visszatartották a növényvédő szereik toxicitási kockázatáról szóló információkat.

Az Európai Parlament mezőgazdasági és környezetvédelmi bizottsága közös meghallgatást tartott, miután kiderült, a két nagy mezőgazdasági vegyszereket forgalmazó cég nem osztott meg adatokat az európai hatóságokkal arról, hogy az elmúlt 20 évben 9 alkalommal találtak tudományos bizonyítékot arra, hogy egyes általuk gyártott növényvédő szerek magzati agykárosodást okozhatnak. A cégek azzal védekeznek, hogy ők mindent etikusan csináltak, és nem volt kötelező jelenteniük az EU-nak a potenciális mérgező hatásokat – írta meg a HVG.

“Ez nagyon komoly aggodalomra ad okot, és úgy véljük, hogy ezek a vállalatok megszegték jogi kötelezettségeiket” – mondta Claire Bury, a Bizottság Egészségügyi és Fogyasztóvédelmi Főigazgatóságának főigazgató-helyettese az Európai Parlamentben a környezetvédelmi törvényhozókkal folytatott megbeszélésen.

Simán lehet 12 féle vegyszer is a határérték közelében. Aggasztó az európai zöldségek-gyümölcsök vegyszerszennyezettsége

Az észrevételek egy, az Environmental Health című szakfolyóiratban júniusban közzétett tanulmányt követően hangzottak el, amelyben a kutatók megállapították, hogy a Bayer és a Syngenta agrokémiai óriáscégek nem hozták nyilvánosságra az illetékes uniós hatóságok számára néhány növényvédő szerük agyi toxicitására vonatkozó számos tanulmányt.

A növényvédő szerek és más növényvédő szerek biztonsági értékelése az EU-ban nagymértékben támaszkodik a termékek gyártói által megrendelt tanulmányokra, amelyek kötelesek minden eredményt továbbítani az uniós ügynökségeknek, nevezetesen az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóságnak (EFSA) és az Európai Vegyianyag-ügynökségnek (ECHA).

A kutatók azonban azt találták, hogy a vállalatok által az amerikai hatóságoknak benyújtott 35 tanulmányból kilencet nem hoztak nyilvánosságra az EU számára, noha a legtöbbjüknek “tényleges vagy potenciális szabályozási hatása lett volna” – állapította meg a tanulmány.

A két vállalat azonban azt állítja, hogy a velük szemben támasztott összes követelményt teljesítették. A két vállalat az USA illetékes hatóságának benyújtotta a bizonyítékokat, az EU-nak nem. “Nem nyújtottuk be őket annak idején az uniós szabályozóknak, mert nem voltak kötelezőek [és] úgy ítéltük meg, hogy nem szolgáltatnak új információt. A cégünk szabályszerűen járt el. Nincs rejtegetnivalónk” – mondta Alexandra Brand, a Syngenta európai, afrikai és közel-keleti ügyvezető igazgatója a meghallgatáson. Hozzátette, hogy az akkori európai növényvédelmi szabályozás arra ösztönözte a kérelmezőket, hogy “csak a szükséges adatokat nyújtsák be”.

Az eset mindenképpen rávilágít a növényvédő szerekkel kapcsolatos uniós szabályozás hiányosságaira. A törekvés ugyan megvan, de legutább épp egy ilyet döntést, ami 2030-ra felére csökkentené az EU-ban használt kémiai növényvédő szerek arányát, halasztott el az Európai Parlament mezőgazdasági bizottsága mondván: nehéz helyzetbe hozná az európai agrárszektort.

Az Unión belül az ukrajnai háború kitörése óta megerősödtek azok a hangok, amelyek szerint az egészségesebb, növényvédőszerek használatát visszaszorító úgynevezett Farm to Fork – leegyszerűsítve a termelőtől az asztalig – stratégiához köthető célkitűzéseket fel kellene higítani vagy későbbre halasztani, addig pedig a hagyományos agrokémiai módszerekkel biztosítani a termelést és a versenyképességet.

Lehetséges szankciók

A Bizottság szerint az uniós tagországok felelőssége, hogy szankciókat és büntetéseket szabjanak ki jogi kötelezettség megszegése, például a vonatkozó dokumentumok benyújtásának elmulasztása esetén. Egyelőre azonban egyetlen tagállam sem tájékoztatta az uniós végrehajtó szervet ilyen irányú szándékáról, noha a Bizottság “kifejezetten emlékeztette őket ezekre az esetekre”. “Emlékeztettük a tagállamokat […] arra az útra, hogy a helytelen magatartás esetén szankciókat és büntetéseket kell előirányozniuk és következetesen alkalmazniuk” – mondta Bury.

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság a maga részéről sürgette az uniós országokat, hogy fontolják meg a pénzügyi szankciókat: “Akik nem tartják be a szabályokat, azoknak nagy pénzügyi hátrányt kell kockáztatniuk”.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás