fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Mit jelentenek a tojásokon található jelzések?

| Tudatos Vásárló

Ez a cikk már 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.
D-vitamin

A tojásokra nyomott különböző kódok jelölik a tartás körülményeit, a származási országot és még számos információt. Nézzük, mit is jelentenek pontosan ezek a kódok.

Az étkezési tojásokat és csomagolásukat – Uniós és hazai jogszabályok előírásai alapján – a termelés helyén vagy a csomagoló központban kötelező jelölni. A tojásokra pecsételt ún. regisztrációs szám mindig egy egyjegyű arab számmal kezdődik, amely a következőket jelenti:

0: biotojás
1: szabadtartásos, kifutós tartási rendszerben termelt tojás
2: különböző istállózott, de nem ketreces tartás
3: ketreces tartási mód

Ha friss, kapirgálós tyúkoktól való tojást szeretnétek, csatlakozzatok egy közösségi gazdasághoz, amelyik szállít tojást is! Segítségül összeállítottuk a listát és térképre tettük a jelenleg is működő közösségi gazdaságok, dobozrendszerek és bevásárlóközösségek infóit – a listát és térképet itt találjátok. Tojásbeszerzési forrásnak a helyi gazdaságok mellett ajánljuk a YouTyúkot is:

YouTyúk: bérelj tyúkot a fővárosból! – interjú az alapítóval, Balogh Ákossal

A NÉBIH oldalán egy részletes és közérhető leírás található arról, hogy pontosan mit takar a jelölés, ami itt elérhető, valamint az itt is látható infografika segítségével értelmezhetjük, milyen tojást is készülünk megvásárolni.

Képek forrása: NÉBIH, www.pixabay.com

  Nemzeti Fejlesztési Minisztérium – a fogyasztók érdekében. A cikk a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium FV-I-15. 15-2015-00014 jelű pályázat keretében készült. 

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Egészséges ősgabonák a tányérunkon

Egészséges ősgabonák a tányérunkon

2023. február 18-án tartottuk a Közösségi Mezőgazdálkodás Családi napot. Aki eljött, személyesen is megismerkedhetett 11 hazai közösségi gazdával, valamint a témába vágó beszélgetéseket, előadásokat hallgathattak meg. Ha érdekelnek a gabonák és az egészséges táplálkozás, nézd meg a beszélgetést a Családi napról az ősgabonákról Dr. Szira Fruzsinával az ÖMKI vezető kutatójával, Fülöp Ádámmal a Pipacs Pékség […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok