fbpx
D-vitamin

| Tudatos Vásárló

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Mit jelentenek a tojásokon található jelzések?

A tojásokra nyomott különböző kódok jelölik a tartás körülményeit, a származási országot és még számos információt. Nézzük, mit is jelentenek pontosan ezek a kódok.

Az étkezési tojásokat és csomagolásukat – Uniós és hazai jogszabályok előírásai alapján – a termelés helyén vagy a csomagoló központban kötelező jelölni. A tojásokra pecsételt ún. regisztrációs szám mindig egy egyjegyű arab számmal kezdődik, amely a következőket jelenti:

0: biotojás
1: szabadtartásos, kifutós tartási rendszerben termelt tojás
2: különböző istállózott, de nem ketreces tartás
3: ketreces tartási mód

Ha friss, kapirgálós tyúkoktól való tojást szeretnétek, csatlakozzatok egy közösségi gazdasághoz, amelyik szállít tojást is! Segítségül összeállítottuk a listát és térképre tettük a jelenleg is működő közösségi gazdaságok, dobozrendszerek és bevásárlóközösségek infóit – a listát és térképet itt találjátok. Tojásbeszerzési forrásnak a helyi gazdaságok mellett ajánljuk a YouTyúkot is:

YouTyúk: bérelj tyúkot a fővárosból! – interjú az alapítóval, Balogh Ákossal

A NÉBIH oldalán egy részletes és közérhető leírás található arról, hogy pontosan mit takar a jelölés, ami itt elérhető, valamint az itt is látható infografika segítségével értelmezhetjük, milyen tojást is készülünk megvásárolni.

Képek forrása: NÉBIH, www.pixabay.com

  Nemzeti Fejlesztési Minisztérium – a fogyasztók érdekében. A cikk a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium FV-I-15. 15-2015-00014 jelű pályázat keretében készült. 

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás