fbpx

| Tudatos Vásárló

Mit jelöl a Fehér Liliom?

A kék alapon fehér liliom szimbólumot olyan vendéglők viselhetik, amelyek megfelelnek egy magasra szabott higiéniai feltételrendszernek.

A Fehér Liliom kampány négy éve indult Törökországból: Isztambul egyik negyede és egy amerikai, tisztítószerekben is érdekelt, multinacionális cég indította útjára a Fehér Liliom mozgalmat. A kampány kulcsmotívumát, a liliomot azután viselhetik a vendéglők, hogy közegészségügyi szakemberek elég higiénikusnak találták a helyet, a konyhától a mosdóig – a wc-k külön jelzést kapnak. A rendszeres vizsgálatokkal járó auditálás, azaz értékelés önkéntes alapon történik.

Törökország és Lengyelország után érkezett a kampány Budapestre, a következő állomás Prága lesz. Mind Törökországban, mind Lengyelországban rövid idő alatt több száz étterem kérte ki higiéniai bizonyítványát, cserébe pedig megkapták a szimbólumot, amelyet viselhetnek az üzleten belül vagy akár kint, ajtómatrica gyanánt. Különböző kiadványokban és étteremkalauzokban is feltüntethetik – magyarul és angolul – így ez számukra vendégcsalogató vonzerővé válik.

Az auditálást Magyarországon a Semmelweis Egyetem közegészségügyi felügyelő szakának harmad- és negyedéves hallgatói, azaz a jövőben higiéniával foglalkozó szakemberek végzik.

Minden étterem kap egy alapos elemzést hiányosságairól és a javításra váró területekről, de akik nem felelnek meg, azokat nem büntetik fekete liliommal. Azon éttermeket, amelyek nem felelnek meg a Fehér Liliom elvárásainak, de utólag elvégzik az elemzés szerinti javításokat, egyeztetés után másodszor is értékelik.

Az auditálásra a vendégek is jelölhetik kedvenc éttermüket a www.feherliliom.hu weboldalon.

 

Forrás: MTI

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás