fbpx
cukkini mentés recept

Mentsd a menthetőt! Cukkini krém recept

A cukkinit csak imádni lehet. Bármilyen mennyiségben elfogy, még a gyerekek is szeretik (főleg, ha nem tudnak róla, mit esznek), mert semleges íze van és mert pont emiatt sok féleképpen el lehet készíteni. És pont itt jön a gond – milyen legyen az a sok féleképpen, ha volt már rántva, ragunak, paradicsompürébe rejtve? Boga Emese a Tudatos Vásárlók kommunikációs munkatársa egy igazi cukkinimentő receptet oszt meg velünk.

boga emese tudatos vásárlókNyár közepétől október közepéig gyakorlatilag fürödhetnénk is a cukkiniben: a kertünkben is terem, és mivel a Pallagvölgyi Biokert közösségi gazdasághoz is tartozunk, tőlük is kapjuk heti rendszerességgel. Nagy dobozra fizetünk elő, ami azt jelenti, hogy nyár közepétől szeptember végéig minden héten egy óriási cukkini van a dobozunkban. Ráadásul a kertünkben most iszonyú iramban nő, ezért ilyenkor ősszel már fogom a fejem, hogy mit is kezdjek vele.

És idén is eljött a pont, amikor már nem volt ötletem, telítődtünk, ezért mostantól inkább elrakom télire.

A lenti cukkini krém receptjét tavaly télen kóstoltam először, amikor vendégek érkeztem hozzánk és egy kis üvegből kaptunk tőlük ajándékba.

A szezonális táplálkozás előnyeiről

Cukkinimentő krém recept

Az egész pofon egyszerű, az elejétől a végéig. Egyetlen dologra kell csak figyelni, hogy a sütőben ne égjen meg a teteje. Úgy is finom frissen fogyasztva, viszont megromlik tőle az egész üveg, ha beledarájuk és  úgy tesszük el. A fűszerezés sokféle lehet, és az arányokon is sok múlik – én is kísérleteztem vele. Csinálhatod édes piros paprika, de csípőssel is.

Konkrét mennyiségeket nem tudok mondani. Ami biztos, hogy a hagyma+paprika aránya körülbelül fele legyen a megsült cukkininak. De lehet vele bőven kísérletezni.

Hozzávalók:

  • cukkini
  • hagyma
  • paprika (lehet erős is közte)
  • olaj
  • fokhagyma
  • fűszerek: piros paprika, bazsalikom, petrezselyem, só, bors

Elkészítés:

  1. Cukkinit meghámozva, kockákra vágva tepsiben szétterítem, oliva olajjal meglocsolom.
  2.  A megtisztított fokhagyma gerezdeket közé szórom, és 190 fokos sütőben megsütöm, vigyázva, hogy a teteje ne égjen meg, mert az könnyen “romlásba viszi” az egész üvegbe zárt krémet (egyszerre én is megjártam vele).
  3. Közben a hagymát, paprikát felkockázva, olajon megpárolom, a fűszereket tetszés szerint hozzá keverem.
  4. A sült cukkinit és fokhagymát hozzá keverem, és amikor kicsit kihűltek, akkor turmixolom, utánízesítem.
  5. Visszateszem a tűzhelyre és kevergetve összeforralom, majd sterilizált üvegekbe töltöm, lezárom, és száraz dunsztban hagyom kihűlni.

1. Kipróbáltam főzve és sütve is, sütve sokkal finomabb.
2. A cukkini, ha nagyra nőtt, tud édeskés lenni, ezért érdemes sóval kiegyensúlyozni az ízeket.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás