fbpx
kakaós italok teszt

Kiderült, melyik instant kakaó a legjobb

14 különböző márkájú instant kakaóital készítményt vizsgáltak meg a szlovén fogyasztóvédők. Kiderült, mennyi kakaót, mennyi cukrot, mennyi adalékanyagot tartalmaznak. Mennyire jók az Aldi, Lidl, BenQuick, Nestle Nesquik, Spar instant kakaói?

A kakaó különösen a gyermekek, tizenévesek körében népszerű. Instant változata a főzősnél jóval hamarabb elkészül, ezért népszerű reggeli ital például iskolába, óvodába rohanás előtt: néhány teáskanálnyi terméket keverünk meleg vagy hideg tejbe, és máris kész.

Az instant kakaó olyan kakaós italpor, amely a legtöbbször zsírszegény kakaóport, cukrot (nagyon változó, hogy melyikból többet), étkezési sót és esetleg aromát tartalmaz. Ezen felül adhatnak hozzá ásványi anyagokat és vitaminokat is.

teszt oldal címlapi nyitókép

 

Eddig több mint 3200 terméket hasonlítottunk össze, hogy segítsünk Neked jól választani.

Tesztek a Tudatos Vásárlón

Partnerünk, a szlovén ZPS fogyasztóvédő egyesület és a Nemzetközi Fogyasztói Kutatóintézet (MIPOR) munkatársai részletesen ellenőrizték, hogy mennyi kakaót, cukrot és adalékanyagot tartalmaznak a boltokban kapható legnépszerűbb intant kakaóporok, valamint értékelték a fenntarthatósági szempontokat és a címkézést is.

Vizsgált termékek: Choceur Choco Drink (Aldi), BenQuick Selection, BenQuick, BenQuick hozzáadott kálciummal és vitaminokkal, Nestle Nesquik, Goody cao (Lidl), Bellarom (Lidl), Spar, S Budget (Spar), Lumpi (Mercator), Dolciando (Eurospin), Simby (Tuš), Kraš Express, Marque Repere (E. Leclerc).

kakaó ital porok teszt

Az eredmények szerint:

 • 9 termék kapott összességében jó, 5 termék közepes minősítést.
 • 5 volt fenntarthatósági címkével ellátott kakaó.
 • Az összevont legjobb helyezett a Choceur Choco Drink Kakaóitalpor, 800 g (Aldi).
 • Az igen népszerű Nestle Nesquik a 14-ből a 10. helyen végzett.
 • A mezőnyben a legkevesebb pontot a S Budget (Spar) érte el.

A legjobb instant kakaó: sok kakaó, kevés a cukor

Amikor kakaót vásárolunk szeretnénk, ha minél több pörkölt kakaóbab legyen a termékben. Másrészt egészségügyi szempontból jó, ha minél kevesebb cukrot tartalmaz.

Magyarországon a Magyar Élelmiszerkönyv rendelkezik arról, mi nevezhető kakaó-nak vagy kakaópor-nak. Eszerint ez “tisztított, hántolt és pörkölt kakaóbabból nyert por alakú termék. A terméknek legfeljebb 9% vizet és legalább 20% kakaóvajat (szárazanyagra számítva) kell tartalmaznia.”

Az Élelmiszerkönyv az instant kakaót külön nem említi. Annyit mond, hogy a fentiekhez képest az ivócsokoládé-porok, édesített kakaók, édesített kakaóporok olyan termékek, amelyek a fenti kakaópor és cukrok keverékéből állnak, és legalább 25% kakaóport tartalmaznak.
pont szerint zsírszegény.

A 25-36%-nyi kakaót és a legkevesebb cukrot (50,8-67 g/100g) tartalmazó termékek kapták a legjobb értékelést:

BenQuick Selection

BenQuick, csökkentett cukortartalmú, alacsony zsírtartalmú, édesített instant kakaópor

Lumpi (a szlovén Mercator lánc terméke)

A legrosszabbul a felmérésben az összetevőket tekintve az S Budget kakaópor szerepelt, amely 100 grammban akár 83 gramm cukrot is tartalmaz, és kevesebb, mint fele annyi kakaót, mint az összes többi termék: mindössze 9,5%-ot.

Az instant kakaókat gyerekeknek szánják. A rájuk vonatkozó WHO ajánlás azt mondja, hogy a napi energiaszükséglet 5, de maximum 10%-át lehet a cukorbevitellel fedezni. Egy átlagos általános iskolás korú gyermek esetében ez körülbelül napi 25-50 gramm cukrot jelent.

Desszert reggelire? Teszteltük, mennyire egészséges a csokis gabonapehely

Egyetlen adalékanyagmentes termék a 14-ből

A vizsgált termékek nem sok adalékanyagot tartalmaznak, leggyakrabban emulgeálószert (szója- vagy napraforgólecitint) és természetes vagy mesterséges aromát, többnyire vanilint adnak hozzájuk.

A Goody cao, az S Budget és a Dolcianda csak egy adalékanyagot tartalmaz, míg a Choceur egyáltalán nem. Mind a négyet nagyon jóra értékelték az adalékanyag-tartalom tekintetében.

Dúsított termékek

A kakaó, a cukor és az adalékanyagok mellett egyes termékek egyéb összetevőket is tartalmaznak, amelyeket az étrend gazdagítása érdekében adnak hozzá. Kétségtelen, hogy bizonyos esetekben van értelme az élelmiszerek dúsításának (például a jódozott sónak).

A vizsgált termékek hozzáadott plusz összetevőként leggyakrabban A-, C-, D-, E- és B-vitaminokat, kalciumot, magnéziumot és cinket tartalmaznak.

Mindezek a tápanyagok természetes módon sok élelmiszerben jelen vannak. Ha változatosan és kiegyensúlyozottan táplálkozunk, és nem zárunk ki bizonyos élelmiszercsoportokat, akkor nagy valószínűséggel amúgy is fedezzük vitamin- és ásványi anyag szükségletünket (a D-vitamin kivételével). Ezért nincs szüksége hozzáadott vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó termékekre. És különösen ne gondoljuk, hogy ezek miatt napi rendszerességgel cukrozott italt inni egészséges a gyermekeknek.

Az egyik termék, a BenQuick, egy alacsony cukortartalmú, alacsony zsírtartalmú kakaópor, a gyártó ajánlása szerint élelmi rosttal dúsított (26,2 g/100 g termék). A rostszegény étkezés számos egészségi kockázatot rejt, ezért elvben van értelme a kiegészítésének. A megoldás persze erre sem a kakaóivás, sokkal inkább a fehér gabonafélék helyett több teljes kiőrlésű gabona, több zöldség fogyasztása, elegendő élelmi rost bevitele lenne.

Méltányos kakaóitalok

A kakaótermesztés nagy kihívást jelent a gazdák számára. Egyrészt igyekeznek lépést tartani a fenntarthatóbb termények iránti kereslettel, másrészt pedig tisztességes díjazást kapni érte. Az erdőirtás a kakaótermesztés egyik legnagyobb környezeti problémája, mivel a kakaótermelők új kakaóültetvények számára csökkentik a trópusi erdők területét.

A gyártók és az eladók is felismerték a termelők előtt álló kihívásokat, ezért igyekeznek termékeiket a lehető leginkább fenntarthatóvá tenni, ami a fogyasztók elvárása is.

Az ellenőrzött termékek közül öt terméken szerepelt a Fairtrade kakaó vagy a Rainforest Alliance kakaó fenntarthatósági címkéje:

 • Choceur
 • BenQuick Selection
 • Goody cao
 • Dolciando
 • Bellari.

A teljes teszteredmény táblázata itt nézhető meg.

Címkézés: többnyire nagyon jó

Ellenőrizték a termék címkéit, feliratait is. A nagy csomagolás általában elég helyet biztosít arra, hogy az összetevők, a tápanyagtartalom is elférjen rajta.

Tanácsaink

 1. A vitaminok és ásványi anyagok megfelelő beviteléhez inkább változatos és kiegyensúlyozott étrenddel gondoskodjunk, mint kakaós italok fogyasztásával.
 2. Válassz olyan kakaóport, amelyek a lehető legkevesebb cukrot tartalmaz.
 3. Válasszunk hiteles fenntarthatósági címkével ellátott termékeket (például Fairtrade), mivel ezek megfelelő munkakörülményeket biztosítanak a kakaó termesztésekor, tisztességes díjazást és környezetkímélőbb gazdálkodást biztosítanak.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás