fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Desszert reggelire? Teszteltük, mennyire egészséges a csokis gabonapehely

Ez a cikk már 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.
csokis gabonapehely teszt reggeli

Csokis gabonapelyheket teszteltünk nemzetközi együttműködésben. Ne tévesszenek meg senkit a hozzáadott vitaminok és ásványi anyagok, megmutatjuk, mennyi az értékes összetevők mellett a cukortartalom. Az is kiderült, van-e kettős minőség, van-e különbség az osztrák és a magyar Nesquik golyók között.

A gabonapehely szerte a világon népszerű napindító étel: tápláló és finom, alapvetően egészséges összetevőkből áll, elkészítése pedig egyszerű és gyors. A boltokban a gabonapelyhek óriási választékával találkozhatunk: müzli, zabkása, pehely, golyó, karika, párna és társaik, sok forma, íz és szín, impozáns a kínálat. Online felmérésünk eredményei szerint a magyar felnőttek ezek közül leginkább a zabpehelyes termékeket fogyasztják, és ahogy az várható volt, a csokis készítményeket inkább a gyermekek szeretik. Egy nemrég befejezett nemzetközi projektben arra (is) kerestük a választ, hogy jó-e, ami finom?

közösségi gazdaságok

A szomszédos országok – osztrák, cseh, horvát, magyar, szlovák és szlovén- fogyasztói szervezeteivel együtt a csokis gabonapelyheket vizsgáltuk a FoodPro uniós projekt részeként. A 6 országból összesen 102 terméket teszteltünk. Az egyes termékek minősége mellett vizsgáltuk a kettős minőség kérdését, ugyanazon gyártótól származó, látszólag azonos, különböző országokban forgalmazott termékek között.

Mit néztünk?

A magyar boltok csokis gabonapehely kínálatából 18 terméket – töltetlen csokis golyókat és pelyheket – küldtünk el a laboratóriumba. Vizsgáltuk a tápértéket, azaz a cukor-, fehérje-, élelmi rost, folsav- és vastartalmat, az érzékszervi tulajdonságokat, az idegen szennyezők jelenlétét, a címkézés megfelelőségét és fenntarthatósági szempontokat.

Tápérték – Adalékanyagok és túl magas cukortartalom

Az értékelésében a tápértéket 50%-os súllyal vettük figyelembe. Az összetevők listája szerint a termékek nagy része – átlagosan 65%-a – egy vagy több gabonaliszt (búza, rizs, kukorica, zab) és dara (búza, kukorica) keverékéből áll. Idáig jól hangzik, ám

másodikként rögtön a cukor következik a listán, átlag 24%-os arányban.

egészséges csokis gabonapelyhek teszt eredmény összehasonlítás

6% körüli mennyiségű kakaót vagy csokoládét tartalmaznak a termékek, valamint olajat (napraforgó, repce, pálma) és mindegyikben találtunk, nagyjából 1% mennyiségben, adalékanyagokat és hozzáadott aromát is, amelyek között van természetes is.

A gyermekek és fiatalok által preferált csokis gabonapelyhek tartalmaznak fehérjét – átlagosan 9 grammot 100 gramm termékben -, amely hasznos tápanyag a fejlődő szervezetnek. A kiválasztott magyar termékek rosttartalma 3,8–9,8 g/100g között van, a 18 közül 11 terméké 6 g/100g felett van, melyek már a magas rosttartalmú ételek kategóriájába sorolhatók. A rostban gazdag táplálkozás jótékony hatással van az egészségre, számos betegség kialakulását gátolja, ezért fontos a megfelelő rostbevitel biztosítása.

A magas cukortartalom miatt inkább desszert, mint reggeli

A vizsgált termékek 15,8 és 30,9 g/100g közötti cukormennyiséget tartalmaznak, amelyek kivétel nélkül az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása feletti értékek.

Elég egyértelmű, hogy a termékeket gyerekeknek szánják, mivel 14 esetben a csomagolás elülső oldalán rajzolt és rajzfilmbeli figurák szerepelnek. Így a rájuk vonatkozó WHO ajánlást kell szem előtt tartani, amely azt mondja, hogy a napi energiaszükséglet 5, de maximum 10%-át lehet a cukorbevitellel fedezni. Egy átlagos általános iskolás korú gyermek esetében ez körülbelül napi 25-50 gramm cukrot jelent – ez maximum 12 darab kockacukornak felel meg.  A WHO azt is előírja, hogy a reggeli gabonapelyhek kevesebb, mint 15 g cukor/100 g gabonapehely mennyiséget tartalmazhatnak, amennyiben gyermekeknek szánt termékről van szó. Az ábrán láthatjuk a termékek cukortartalmát 100 g mennyiségre vonatkoztatva. A piros vonal a WHO által ajánlott határértéket jelöli.

Hozzáadott vitaminok és ásványi anyagok

A gabonapelyhek természetesen előforduló vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaznak, a dúsított termékek esetében pedig mesterségesen adnak ilyeneket is hozzá. Minden termékben megmértük a vas- és folsavtartalmat és arra számítottunk, hogy a dúsított termékekben az értékek magasabbak lesznek. A dúsított termékek átlagosan 40 százalékkal több folsavat tartalmaznak, a vasra viszont ez nem mondható el, mivel az értékek nem szignifikánsan magasabbak, sőt, egyes esetekben még a természetesen előforduló vastartalomhoz is hasonlíthatók.

Desszertet adunk reggelire

Az eredményeinket látva azt mondhatjuk, hogy

a csokis gabonapehely semmiképpen sem fér bele egy kiegyensúlyozott étrendbe, mivel túl sok cukrot tartalmaz és nagymértékben feldolgozott termék.

A kedvezőtlen tápanyag összetétel mellett a termékek több mint fele vitaminokkal és ásványi anyagokkal dúsított, így olyan egészséges táplálkozásra vonatkozó állításokat hordozhatnak, amit a gyártók főleg a szülők figyelmének felkeltésére használnak. Ők aztán azzal vigasztalják magukat, hogy egy ilyen termék kiválasztásával legalább megfelelő mennyiségű vitamint és ásványi anyagot fognak biztosítani a gyermek számára, de ez, még ha talán igaz is, nem ellensúlyozza a magas cukortartalom által okozott károkat a gyermekek szervezetében.

Az alábbi ábrán látható, hogy különböző elfogyasztott adagok hány százalékát fedezik a napi ajánlott, vagyis a biztonságosan elfogyasztható napi cukormennyiségnek, 5 és 10 éves gyermekek, illetve felnőttek esetében. Adagom névvel jelöltük azt a mennyiséget, amelyet online felmérésünk alapján egyszerre el szoktunk fogyasztani. A javasolt adag pedig az, amit a gyártó a csomagoláson feltüntet.

csokis gabonapehely teszt reggeli

Finom, ropogós

A minősítés 40%-át teszi ki az érzékszervi vizsgálat eredménye, a szakértők először az ízt (50%) és az illatot (30%) értékelték, majd a termékek állagát (20%), miután 5 percig tejben áztak. Az érzékszervi tesztben valamivel jobban teljesítettek azok a termékek, amelyek intenzív ízű kakaóval vagy csokoládéval és gabonafélékkel készültek és azok, amelyek a tejbe áztatás után ropogósabbak és keményebbek maradtak, de alapvetően minden gabonapehely jól szerepelt ezen a teszten.

Hiányos tájékoztatás

A címkézés minőségét 10%-os súlyozással vettük figyelembe az értékelésnél, mivel fontos a vásárlók számára, hogy termékre vonatkozó információ teljeskörű, érthető és olvasható legyen.

Összehasonlítottuk a mért és a tápérték táblázatban a gyártó által feltüntetett cukor-, fehérje-, élelmi rost-, vas- és folsavtartalmat.

7 terméknél a megengedettnél nagyobb eltérést találtunk, mindegyik esetben nagyobb mennyiséget mértünk a termékben, mint amit a gyártó állított, kivéve a cukornál, ahol alacsonyabbat.

A Spar S Budget és az Auchan termékeknél az eltérés a cukortartalomban volt, a Tesco csokigolyóknál a fehérjetartalomban, a Bona Vita termékénél a rosttartalomban, a Kellogg’s és mindkét Crownfield terméknél a vastartalomban, míg a Crownfield Choco Chico esetében a folsav mennyiségében. Az illetékes hatóság figyelmét fel fogjuk hívni ezekre az eredményekre.

Az információ olvashatóságát rontja a túl kicsi betűméret és a túl sok szöveg – a Kellogg’s termékinformációi például 19 nyelven vannak feltüntetve a dobozon. Az erre vonatkozó jogszabályban előírtnál kisebb betűket szerencsére egyik termék csomagolásán sem találtunk.

A legtöbb terméknél azonban hiányzott az információ a felbontott gabonapelyhek tárolásáról. Az íz, az illat és legfőképp az állag akkor nem változik meg, ha a zacskót gondosan lezárva, száraz helyen tároljuk, de erre vonatkozó utasítást csak hat terméknél találtunk.

Fenntarthatósági szempont – legalább a dupla csomagolást kerüljük!

A táblázatban feltűntettük, de az értékelésbe nem számítottak bele a fenntarthatósági tulajdonságok. Megnéztük, hogy a felhasznált kakaó Fairtrade vagy UTZ minősítésű-e, tartalmaz-e pálmaolajat a termék, milyen csomagolásban kapható, hogy a gabonapelyheknek van-e öko minősítése.

A jó hír az, hogy

a magyar piacon is beszerezhetők öko/bio csokis gabonapelyhek, többek között a Spar sajátmárkás Bio-Crispies Schokos terméke, amely az osztrák mezőnyben első, a szlovénoknál pedig második helyezést ért el.

A kartondobozokban árult termékek műanyag zacskóba is be vannak csomagolva, hogy megőrizzék a termék minőségét. A fenntarthatóság jegyében szeretnénk arra ösztönözni a vásárlókat, hogy olyan terméket válasszanak, amelyhez a lehető legkevesebb csomagolóanyagot használták fel, a vizsgált gabonapelyhek közül a többség, 11 darab csak zacskóba van csomagolva, míg 7 darabnál dobozt is találunk.

A pálmaolaj összetevőként való használata is elfogadhatatlan a fenntarthatóság szempontjából, szerencsére csak 4 termékben szerepelt. Azon túl, hogy sok telített zsírsavat tartalmaz, amelyet egy kiegyensúlyozott étrendben korlátozni kell, a pálmaolaj előállításának módszere is problematikus, mert erdőirtással jár, árt a lakóinak és a környezetnek. Az UTZ és a Fairtrade tanúsítványok a fenntartható kakaótermelésről jó irányba mutatnak, megpróbálják megszűntetni a rossz munka- és fizetési feltételeket a gazdálkodók számára. A tesztelt termékek közt 7 darab UTZ minősítésű volt.

Árak – a nagy márkákért többet kell fizetni, de jobbak?

A termékek árait nézve teljesen vegyes a kínálat. Az alábbi grafikonon egyértelműen látszik, hogy a Nestlé termékeiért kell a legtöbbet fizetni. A vezető pozíciót megszerezte a Nesquik Alphabet, amelynek cukortartalma a második legkisebb érték a mezőnyben, ám a másik két Nestlé termék, a Chocapic és a Nesquik csokigolyók a középmezőnyben végeztek, mindkettő nagyon magas cukortartalmú. Fenntarthatóság szempontjából pedig kifejezetten rosszul szerepelt ez a három termék.

Meglepően jó helyet ért el a Spar olcsó, sajátmárkás csokis gabonapelyhe, az S Budget, ehhez nagyban hozzájárult, hogy ebben van a legkevesebb cukor (újra szeretnénk hangsúlyozni, hogy még ez is az ajánlott határérték felett van!). Jópontot kap tőlünk a nagy kiszerelésre, mely kevesebb csomagolóanyagot jelent és arra is, hogy nem tartalmaz pálmaolajat. Őt rögtön követi a Spar másik saját terméke, a csokis pehely, amelyben a cukor sajnos jóval több, de legalább a rosttartalma is magasabb és a gyártáshoz felhasznált kakaó is UTZ minősítésű. A dobogó 3. helyén végzett a Bona Vita csokis pehely, közepes cukor- és magas rosttartalommal.

Az Aldi által forgalmazott Happy Harvest termékek több szempontból csalódást okoztak, magas a cukor- és nagyon alacsony a rosttartalmuk, illetve tartalmaznak pálmaolajat. Ezt még az UTZ kakaó sem tudja kompenzálni. A Tesco sajátmárkás termékeinél is problematikus a magas cukortartalom, de legalább magas a rosttartalom is és a pálmaolaj nem szerepel az összetevőik között. A magyar gyártmányú Cerbona termékek között van a mezőny legcukrosabb versenyzője és a rosttartalmuk is elég alacsony, ellentétben a Lidlben kapható Crownfield termékekkel, melyek a legnagyobb rosttartalommal dicsekedhetnek, az UTZ minősítésű kakaótartalom mellett. A mezőny végén találhatók a legédesebb csokis gabonapelyhek, az Auchan sajátmárkás terméke és a már említett Cerbona után a sort a két Cornexi zárja.

Megnéztük, van-e kettős minőség

A Nestlé Nesquik terméke a projektben résztvevő országok mindegyikében kapható, ezért kézenfekvő volt a kettős minőség kérdését megvizsgálni. Minden ország küldött a laboratóriumba mintát.

A csomagolásokon feltüntetett összetétel minden termék esetében ugyanaz volt, mind a hozzáadott kakaó, mind pedig a vitaminok tekintetében. Az aromák esetében kis eltérést találtunk: a horvát és szlovén termékek kivételével természetes aromát tüntettek fel a gyártók. A mért cukor-, fehérje- és rosttartalom szignifikánsan nem tekinthető eltérőnek, figyelembe véve a mérési bizonytalanságot. Az érzékszervi vizsgálatok során sem találtunk számottevő eltérést. A szlovák termék műanyagzacskós, a többi kartondoboz és műanyagzacskó csomagolású.

Összesítve tehát azt mondhatjuk, hogy nem találtunk kettős minőségre utaló tulajdonságot a 6 ország csokis gabonapehely termékei között.

Mit tanácsolnak a Tudatos Vásárlók?

Véleményünk szerint az egészséges életmód szempontjából ebben a tesztben rossz és rosszabb termékek szerepelnek, ezt jelzi az is, hogy a tesztgyőztes termék is csak 70%-ot ért el.

Milyen lehetne a tökéletes csokis gabonapehely? Összesítésben 100%-ot érhetne el egy olyan gabonapehely, aminek a cukortartalma a lehető legkisebb, amellett, hogy élvezeti értéke megmarad, valamint rost- és fehérjetartalma magas. Az eredményeket látva annyit mondhatunk:

ha tápláló, egészséges és finom reggelire vágyunk, akkor a megoldást nem a csokis gabonapelyhek között találjuk.

Javaslatunk a következő: kedvenc kásánkat vagy natúr gabonapelyhet keverjünk össze friss vagy fagyasztott gyümölccsel. Ha édesebb ízre vágyunk, akkor adhatunk hozzá aszalt gyümölcsöt vagy egy kevés lekvárt.

Ha mégis a csokis gabonapehely mellett döntünk:

✓ Válasszuk azokat, amelyek kevesebb cukrot és több mint 6 gramm rostot tartalmaznak 100 gramm termékben.

✓ Ne hagyjuk, hogy a csomagolás elején található állítások meggyőzzenek, mivel a termékek túl sok cukrot tartalmaznak. A megfelelő vitaminok és ásványi anyagok bevitelét a gyermekek számára inkább friss gyümölccsel és zöldséggel biztosítsuk.

✓ A felbontott gabonapelyhet szorosan zárjuk le, és száraz helyen tároljuk. Így hosszabb ideig marad ropogós.

✓ Keressük a gabonapelyheket a csomagolásmentes boltokban, így csökkentve a műanyag hulladékot háztartásában.


FoodPRO-EU

Ez a projekt az Európai Unió Fogyasztóvédelmi Programja finanszírozásából valósul meg. A cikk tartalma a szerző nézeteit képviseli, ezért a benne foglalt információk felhasználásáért kizárólag a szerző felel, az Európai Bizottság nem vállal felelősséget.

Ajánlom másnak

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

2022 tavaszán a tavaszi Tiszta otthon és ÖkoKör Kamra csoportok lezárultát és a közösen elért eredményeket egy zártkörű workshoppal ünnepeltük meg. Harmincan gyűltünk össze, hogy a fenntarthatóság jegyében vegán szendvicskrémeket készítsünk a Közöshely dolgozóinak vezényletével, valamint Vászonzsákoslány, azaz Antal Évi a melt&pour szappankészítés rejtelmeibe avatott be minket. Mi az az ÖkoKör? Itt megmutatjuk!

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok