fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Méltányos gyümölcsöt kérnek a fogyasztók a Lidltől

A Méltányos Gyümölcsöt! nemzetközi kampány petícióban kéri a Lidl-t: váltsa valóra a fenntarthatósággal kapcsolatos ígéreteit, és fizessen méltányos árat a gyümölcsökért, valamint garantálja a munkások emberi jogait.

 

A szupermarketek déligyümölcsökért fizetett felvásárlási ára sokszor nem fedezi a fenntartható termelés valós költségeit. A láncoknak legalább a Fairtrade minimumárat ki kellene fizetniük a gyümölcsökért. Ha a szupermarketek nem fizetnek fenntartható árat, az egyet jelent a munkások kizsákmányolásával, az alacsony bérekkel, a bizonytalan munkával, a szakszervezeti érdekvédelemre és a kollektív tárgyalásokra vonatkozó jogok korlátozásával. A nyomott árak akadályozzák, hogy a termelők környezetvédelmi beruházásokba fektessenek. A méltányos, fenntartható ár a környezetvédelem szempontjából is elengedhetetlen.

 

Lidl: mit mond és mit tesz?

A német Oxfam kutatásai szerint, sajnos így megy ez a Lidl szupermarketláncnál is, annak ellenére, hogy kommunikációjukban külön hangsúlyt kap a méltányos kereskedelem és fenntarthatóság. Az szervezet banán és ananász ültevényeken készült terepi kutatása sajnos többek között egy Lidl-nek beszállító ültetvényen is lesújtó körülményeket talált.

A Méltányos gyümölcsöt! kampány azt szeretné elérni, hogy minden termelő méltányos és fenntartható árat kapjon a termékéért. Különösen a kistermelők, akiknek éppúgy joguk van a méltó életkörülményekhez. Ehhez az szükséges, hogy termékeik eljussanak a piacra és a szupermarketek az ő árujukat is átvegyék, természetesen méltányos áron, és ne csak a nagyobb termelőktől szerezzenek be.

 

 

Miért pont a Lidl?

A Lidl az egyik legnagyobb kereskedelmi lánc, szinte minden európai országban van üzlete, és forgalma dinamikusan nő. Magyarországon is egyre sikeresebben terjeszkedik: 2007-ben 90 üzlettel 124 milliárd forint forgalmat bonyolított, 2015-ben 164 üzletben 359 milliárdot. Ami a Lidl-ben történik az égész élelmiszerkereskedelemre hatni fog. Ezért fontos, hogy a Lidl vállaljon felelősséget a teljesen ellátási láncért, és tegyen a méltányos körülményekért a farmtól a polcokig. 

 

 

Ezért Méltányos gyümölcsöt! kampány nemzetközi petíciójának a következő kéréseket fogalmazta meg a Lild felé

 

·           Fizessenek méltányos árat az összes gyümölcs, így a banán és ananász, beszállítóiknak, különösen a kisebb gazdaságoknak!

·           Biztosítsák, hogy minden, a Lidl-ben kapható gyümölcsöket termesztő munkás fizetése elérje a létminimumot!

·           Biztosítsák, hogy a gyümölcstermelő munkások biztonságos és emberhez méltó körülmények között dolgozhassanak, és ne legyenek kitéve mérgező vegyszereknek!

·           Biztosítsák a gyümölcstermelő munkások jogát a szakszervezeti érdekvédelemhez.

 

Csatlakozz Te is a nemzetközi petícióhoz, amelyet már közel 70.000-en írtak alá.

A Lidl vállalati felelőssége a termőföldtől az üzletek polcáig és még tovább is terjed. A méltányos felvásárlási ár, az emberi- és munkajogok tiszteletben tartása alapvető a Lidl által is fontosnak tartott fenntartható fejlődés és társadalmi felelősségvállalás szempontjából.

 

 

 

 

Foto: Krasznahorkai Dorka

 

A magyar Lidl-be is fairtrade-et akarunk – a németeknek már van                 

 

A Tudatos Vásárlók Egyesülete a magyarországi kampány keretén belül, levélben fogja megkeresni a Lidl-t, amiben kérjük, hogy bővítsék a hazai üzletek fenntartható termékkínálatát, kiemelten a fairtrade termékeket.

A fairtrade termékek értékesítésének növelése összhangban van a LIDL felelős működési alapelveivel, mely szerint a LIDL alapvető törekvése a szociális és ökológiai érdekek összehangolása. Mindezek a fairtrade által is képviselt értékek.
Azt valljuk, hogy a fenntarthatósági címkével és minősítéssel ellátott termékek jelenthetnek bizonyos garanciát a fogyasztóknak arra vonatkozóan, hogy a termék előállításánál figyelembe vettek különböző környezeti és társadalmi fenntarthatósági szempontokat.

Magyarországon is egyre több fogyasztó választana fairtrade, méltányos kereskedelmi terméket, de a kínálat jelenleg messze elmarad az igényektől. Terepi felmérésünk szerint még azoknak a termékeknek a kínálata is sajnálatosan szegényes a LIDL boltjaiban, amelyek eladása már régiós viszonylatban is dinamikusan növekszik, nem beszélve a LIDL nyugat-európai üzleteiről. A nyugat-európai üzletekben számos sajátmárkás minősített termék található, a német LIDL elsőként csatlakozott a Fairtrade kakaóprogramhoz, 2016-ot pedig a fairtrade évének nyilvánította. Itthon alig találtunk fairtrade minősített csokoládét, kávét, teát vagy déligyümölcsöt. A magyar fogyasztók éppúgy igénylik és megérdemlik és igénylik ezeket a termékeket, mint a nyugat-európaiak.
 

Te is támogatod?

Ha Te is szeretnéd, hogy a szupermarketek bővítsék a fenntartható termékkínálatukat, akkor kövesd a TVE híreit, mert hamarosan egy különleges online akcióval készülünk, amiben Te is a magyarországi kampány mellé állhatsz.

 

 
Ezt a projektet az Európai Unió finanszírozza.

 

Tetszett a cikk, szeretnél még több akciót? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

   

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 3000 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

 
Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Hogyan lehet egészséges és környezettudatos a táplálkozásunk?

Hogyan lehet egészséges és környezettudatos a táplálkozásunk?

2022. február. 13-án tartottuk a Közösségi mezőgazdálkodás és ÖkoKörök családi napot, ahol közelebbről is megismerhették az érdeklődők a Tudatos Vásárlók munkáját. Ezen a napon a közösségi gazdaságok és az ÖkoKörök jutottak főszerephez: az izgalmas előadások és kerekasztal-beszélgetések mellett a vendégek személyesen is találkozhattak a gazdákkal, volt Magcsere, a legkisebbek pedig gyerekprogramok keretében játékosan tanulhattak a […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok