fbpx
forrólevegős sütő legjobb teszt

A legdrágább a lista végén. Forrólevegős sütők tesztösszefoglaló

Amiért érdemes forrólevegős sütőt beszereznünk az az, hogy kevésbé káros alternatívát jelentenek a hagyományos olajsütőkkel szemben. Az olajban sült ételek fogyasztását régóta a civilizációs betegségek kialakulásának egyik fő
tényezőjeként említik. A forrólevegős sütők esetében ezek a kockázatok sokkal kisebbek a felhasznált olaj összehasonlíthatatlanul kevesebb mennyisége miatt. A Tudatos Vásárlók Egyesülete 20 márka 60 forrólevegős sütőjét tesztelte laboratóriumban nemzetközi összefogásban. A legdrágább lassúsága miatt került a lista végére, a legolcsóbb 61%-os eredményt ért el.

Mielőtt sietve elkezdenénk böngészni, éppen melyik boltban találunk akciós air fryer-t, érdemes végiggondolnunk étkezési és főzési szokásainkat. Termék és termék között is van különbség, és annyit előre elmondhatunk, hogy nem csak az árakban.

Az összes eredményt itt éred el!

A tesztben a pontozás során

 • a legnagyobb súllyal a sütés minőségét vettük figyelembe, hiszen mégiscsak ezért vásárolunk forrólevegős sütőt,
 • vizsgáltuk a termékek energiafogyasztását,
 • mennyire felhasználóbarát a mindennapi használat,
 • a termékek minőségét,
 • mennyire biztonságosak elektromos és termikus szempontból.

Toxfree kérdőív mondd el slider

Szempontok vásárlás előtt?

1. Más lesz az étel íze

Fel kell rá készülnünk, hogy a forrólevegős sütőben készült ételek íze is más lesz, mint a hagyományos olajos frízben sült ételeké. Nem jobb, vagy nem rosszabb, de más. Ezzel együtt egészségesebb is természetesen, hiszen kevesebb olajat használunk az ételek elkészítéséhez.

2. Hol fér el?

Ha ritkán használnánk akkor azért, ha sűrűn, akkor azért fontos ennek is utánajárni vásárlás előtt. Ha a pulton tárolnánk, mert várhatóan gyakran tervezzük használni, jó előre eltervezni a termék helyét, és lemérni, hogy oda
fog-e férni, ahova terveztük. Ha pedig ritkán használnánk, érdemes kitalálni, hol tároljuk majd, amikor nem használjuk, ha nem szeretnénk minden nap kerülgetni és porolgatni a konyhapulton.

3. Hány adag fér el benne?

Ez az, amit várhatóan nem tud kiszolgálni egy forrólevegős sütő, vagy legalábbis nem mindegyik. A tesztelt termékek esetében 300 grammtól 1,5 kilogrammig terjed az elkészíthető ételek mennyisége. Ha nem szeretnénk egyesével
készíteni az adagokat a családtagoknak, akkor ez az az adat, aminek először járjunk utána termékválasztás előtt.

4. Kényelmi funkciók

A fentieken túl még számos funkció könnyítheti meg a feladatunkat a forrólevegős sütő használata során. Ilyen lehet például a kukucskáló ablak, az időzítő, a hőmérséklet szabályozás, a keverőlapát, az intelligens vezérlés vagy az extra
rekesz, aminek a segítségével kétféle ételt is készíthetünk egyszerre.

5. Tisztítás

Az minden bizonnyal nagy áldás, ha a termék alkatrészei mosogatógépben moshatóak. Ne feledkezzünk meg ezért erről sem tájékozódni vásárlás előtt.

Az összes eredményt itt éred el!

Eredmények

A tesztelt termékek átlagára a tesztelés idején 21 000 Ft és 161 000 Ft között mozgott. A legdrágább Sage SOV860BSS4 The Smart Oven™ Air Fryer az összesítésben elért 53%-os eredményével a lista végén kullog. Főleg azért, mert lassan készül el benne tulajdonképpen bármi. Emellett még az energiával sem bánik kifejezetten gazdaságosan. Ehhez képest a tesztelt termékek közül a legolcsóbb, Tristar FR-6980 Mini Crispy Fryer összesítésben 61%-os eredményt ért el.

Viszonyításképpen a legjobban teljesítő termék 79%-os eredménnyel végzett, a teszteredmények átlaga pedig 64%.

De nem csak ár, hanem márka alapján sem érdemes egyértelmű döntéseket hoznunk. Például a fent említett Tristar forrólevegős sütő kistestvére, a Tristar FR-6990 – Crispy Fryer 30 000 Ft-os átlagáron érhető el, és összesítésben 51%-os eredményt ért el. Tehát drágább és rosszabb.

Általánosságban elmondhatjuk, hogy már 40 ezer forintért találunk olyan alapmodelleket, amelyek használata biztonságos, minőségi anyagból készültek ráadásul a sütési eredményeik is megfelelőek. Természetesen, ha szeretjük az extra hasznos funkciókat és beállításokat vagy a szép dizájnt, azokat külön meg kell fizetnünk.

A számunka megfelelő döntést segíthet meghozni, ha a forrólevegős sütők valós képességeinek utánajárunk vásárlás előtt. Erre jó lehetőség a Tudatos Vásárlók Egyesülete által, gyártóktól függetlenül készülő termékteszt eredményeinek böngészése.

Miért érdemes fizetni a teszteredményekért?

A Tudatos Vásárlók Terméktesztjei pártatlanok, tudományosak, alaposak és sok pénzbe kerül az elkészítésük.

Ingyenes tesztoldalakat könnyű találni az interneten. Sokszor azonban ezeket az oldalakat a termék mögött álló gyártók, forgalmazók támogatják, és nem kell túl alaposnak vagy tudományosnak lenniük ahhoz, hogy magukat tesztnek nevezzék. Ezért az értékeléseik inkább bújtatott reklámnak tekinthetők.

Egy nemzetközi fogyasztóvédő hálózat tagjaként a mi tesztjeinket európai és amerikai laboratóriumokban szakértők készítik. Ez a hálózat teszi lehetővé, hogy ebben a tesztben 25 millió Ft összértékű, anonim módon vásárolt légkondit vizsgáltunk.

Az összes eredményt itt éred el!

A mi tesztjeink mindig függetlenek a gyártóktól és a forgalmazóktól, a saját pénzünkön tesztelünk – ezért kérjük a hozzájárulásodat.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás