fbpx
műanyagmentes búzakorpa tányér

| Tudatos Vásárló

Környezetbarát lebomló tányérok, ételhordó dobozok szülinapokhoz, kerti partykra

Milyen eldobható ételes dobozok, tányérok érhetők el Magyarországon? Megkérdeztük az egyik legnagyobb hazai alternatív eldobható csomagolóeszköz forgalmazója, az Ecocatering környezetvédelmi tanácsadóját, Keve Zsuzsát, miből, hogyan készülnek, és tényleg lebomlanak-e az eldobható zöld tányérok, evőeszközök. Milyen lehetőségek közül tudunk választani?

A pékségben felkapott kávéspohár műanyag teteje. A moziban a kukába dobott tacos tálka. Az üdítőhöz kapott műanyagszívószál, a kínaiban kapott műanyag evőeszköz, a tányér, az elvivős doboz.

A műanyaghulladék környezetterhelése olyan mértéket öltött, ami már nem csak életterünket, de az egész ökoszisztéma megmaradását is veszélyezteti. Egyik legégetőbb feladatunk, hogy alternatívát találjunk az egyszer használatos műanyag eszközök helyettesítésére.

A műanyagokkal a legnagyobb probléma, hogy a jelenlegi tapasztalatok szerint sosem bomlanak le teljesen a környezetben, csak egyre kisebb részekre – ún. mikroműanyag részecskékre – aprózódnak. Az előállításukhoz rengeteg kőolajra van szükség, emellett az egészségünkre gyakorolt hosszú távú – várhatóan negatív – hatásait egyelőre még csak vizsgálják a kutatók.

A Tudatos Vásárlók legfőbb üzenete, hogy

ha valamivel környezetileg gond van, akkor az elsődleges célunk egyértelmű: életmódváltással, igényeink újragondolásával csökkentsük a felhasználást. Amennyire lehetséges.

Habár otthon nagyjából tökéletesen kiiktathatjuk az eldobható edényeket, a vendéglátásban adódnak helyzetek, amikor szükség lehet rájuk, például amikor haza szeretnénk vinni a maradékot, nincs időnk helyben meginni a kávét, vagy amikor ételt rendelünk. Az egyszer használatos elviteles műanyagdobozok, -tányérok kiváltására kizárólag olyan termékek jelenthetnek reális alternatívát, amelyek tárolási és egyéb tulajdonságai nem térnek el jelentősen a már megszokott, nem környezetbarát megoldásoktól.

műanyagmentes vegware papír

Egy környezetbarát elviteles doboz, pohár tehát nem szakad, nem ázik át, pont olyan jól működik, mint a műanyag, viszont lebomlik, ha már nem kell. De tudhat még többet is.

„Ezek a megoldások azért is lehetnek alternatívái a műanyag csomagolóanyagoknak, mert már az előállításuk is kevesebb energiával, károsanyag-kibocsátással és erőforrás-felhasználással történik. Az Ecocatering papírtermékei például amellett, hogy fenntartható forrásból – azaz folyamatosan újratelepített erdőkből – származó alapanyagból készülnek, újrahasznosított papírt is tartalmaznak. Sőt a rányomtatás, színezés is környezetbarát, víz és zöldség alapú festékanyagokkal történik. A hőn szeretett kávézónk logója tehát ez esetben nem környezetre vagy egészségre káros vegyszerek segítségével kerül a poharakra” – magyarázza Keve Zsuzsa.

Belépő szint: a lebomló kartonpapír

A papír gyártása igen összetett folyamat. Különböző nyersanyagok, vegyi anyagok, víz és energia is szükséges hozzá. Ha felirat vagy valamilyen ábra is van egy papír alapanyagú csomagoláson – például a kávézó, vagy az üdítő logója –, akkor a nyomdafestékről sem szabad megfeledkeznünk. És persze ott van a gyártás során keletkező károsanyag kibocsátás is.

A papír legfontosabb alapanyaga a fa. A fa feldolgozása során a finomabb szálakra való szétválasztáshoz vegyi anyagokat alkalmaznak. A különböző fajta papír típusokhoz más és más kemikáliák szükségesek. A fehérebb árnyalat elérése például klór hozzáadásával történik, a víztaszító tulajdonsághoz pedig enyvet használnak. A papír alapanyaga beszerezhető a meglévő természetes erdők kivágásával is, ezzel szemben környezetbarátabb megoldás a kifejezetten erre a célra ültetett fa felhasználása (FSC), vagy akár a szalma, rongy és újrahasznosított papír alkalmazása. De környezetbarát lehet egy papírdoboz attól is, ha minimálisra csökkentett vagy egyenesen zéró a vegyszertartalma. Egy papír eszköz további előny lehet még, ha minél nagyobb arányban tartalmaz újrahasznosított papírt – azaz sikerül megnyújtani a termék életciklusát.

És mi lesz, ha már nem kell? A hagyományos, széles körben elterjedt papírtermékek műanyaggal vannak bevonva, ennek a felszíni vékony műanyag rétegnek a lebomlás ideje azonban nem néhány hónap, hanem néhány évszázad. A lebomló, környezetbarát papírpoharak, tányérok más miatt nem áznak át. Az átszivárgást, átzsírosodást megakadályozó bevonat ezeknél PLA-ból, azaz kukoricából kinyert politejsavból készül. Ennek köszönhető, hogy ezek a zöld edények 100%-ban biológiai úton lebomlanak – teszi hozzá a szakember.

Így grillezz, hogy egészséges maradj

 

Simán műanyagnak nézed – a misztikus PLA, azaz politejsav

A PLA egy mozaikszó, ami a polylactic acid, vagyis politejsav elnevezést takarja. Ez így önmagában nem sokat mond, de ha hozzátesszük, hogy a PLA egy olyan hőre lágyuló anyag, amelyet növényekből állítanak elő, talán könnyebb elképzelni, miben különleges.

Hogy készül a PLA doboz? Első lépésként a kukorica növényt ledarálják, hogy kinyerjék belőle a keményítő anyagot glükóz (szőlőcukor) formájában. A glükózt ezután fermentálják, mely folyamatnak köszönhetően tejsav keletkezik. A tejsavat vegyi úton kristályos szerkezetű, rideg polimerré alakítják át, majd ebből golyócskákat állítanak elő, ez az ún. PLA-granulátum. A hagyományos műanyag granulátumokhoz hasonlóan a PLA-granulátumot is számos módon fel lehet használni – fóliává préselhető, öntőformába tölthető, rosttá szőhető stb.

műanyagmentes PLA poharak
Műanyagmentes PLA-poharak

 A PLA legfontosabb tulajdonsága, hogy pontosan úgy néz ki és viselkedik, mint egy műanyagdoboz – azaz átlátszó, rugalmas, vízhatlan. Előnye viszont, hogy iparilag komposztálható, azaz biológiai úton 100%-ban lebomlik. (Biológiai bomlásról beszélünk, ha például a kert végében felépített komposztra dobjuk a zöld- és minden egyéb, ugyancsak a háztartásban keletkező lebomló hulladékot.)

A baktériumok és más organizmusok az anyagot levegő (oxigén) jelenlétében széndioxiddá, vízzé és ásványi sókká, anélkül pedig metángázzá, vagy szénhidrogénekké alakítják. A biológiai bomlás lezajlásához nincs szükség káros adalékok jelenlétére. Szükségesek viszont mikroorganizmusok, baktériumok és gombák, amelyek elvégzik a lebontó „munka” oroszlánrészét. Ugyanez a biológiai bomlási folyamat megy végbe a PLA-val is. Épp csak az érzet más, hisz látszólag egy „műanyagdoboz” kerül a komposztra.

Az ipari komposztálás körülményei ebben az esetben magas páratartalmat és minimum 60 Celsius-fokos hőt jelentenek. Ez sajnos azt jelenti, hogy házilagos módszerekkel felépített komposztálóban nem lehet sikeres a PLA-tárgyak lebomlása. A PLA éppen ezért leginkább a helyben fogyasztós vendéglátóhelyek számára nyújthat fenntartható alternatívát, ahol megoldható az ipari komposztálóba küldés.

Otthoni felhasználáshoz fontos tudnivaló, hogy

a ’Home Compost’ jelölésű, általában nagyon vékony falú PLAzacskók alkalmasak az otthoni komposztálásra.

PLA-ból készült eszközöket az Ecocatering oldalán is találsz.

 

Bagasse, avagy az eldobható cukornád eszközök alapanyaga

A cukornád egy perjeféle növénycsalád közérthető megnevezése, amelyet már az ókorban is tudatosan termesztettek a magas cukortartalma miatt. Amikor a cukornádból kinyerik a cukorlevet, bagasse keletkezik, ami magyarul kipréselt cukornádat jelent. Óriási mennyiségben áll tehát rendelkezésre.

A feldolgozott cukornád súlyának mintegy egyharmada a préselés után megmaradó bagasse, amelyet már az 1930-as években igyekeztek minél hatékonyabban hasznosítani, amikor Dél-Amerikában a papírgyártás egyik fő alapanyagává vált.

A cukornád tárgyak gyártása során 99%-kal kevesebb szén-dioxid szabadul fel, mintha a tányért műanyagból készítenék,

még úgy is, hogy a préselés magas hőfokon és nyomás alatt történik.

Ráadásul, a cukornád csomagolóanyag erősebb, mint a habosított műanyagból vagy papírból készült tároló dobozok és tányérok, ezért akár vékonyabb, könnyedebb kivitelben is készülhet az eszköz. Ez csökkenti a méretét és helyigényét is, ami nagyobb tételek raktározásakor nem elhanyagolható szempont.

műanyagmentes cukronád doboz
Műanyagmentes cukronád doboz

A cukornád alapanyagú eszközök és csomagolóanyagok a háztartásban vagy vendéglátás során keletkező élelmiszer hulladékkal együtt iparilag komposztálhatók és a komposztálási folyamat során teljesen lebomlanak. A cukornád termékek szelektív gyűjtése, illetve ipari komposztálása Magyarországon egyelőre nem megoldott, így ezeket a cukornád termékeket a kommunális hulladékok közé javasolt kidobni.

 

Ami igazán izgalmas: ehető tányér búzakorpából

 A búzakorpát évezredek óta ismerjük és fogyasztjuk, de csak mostanában kezdték arra használni, hogy merev tányérokat, tálkákat és evőeszközöket gyártsanak belőle. A technológiát Jerzy Wysocki fejlesztette ki és szabadalmaztatta az 1990-es évek végén. Ma már évente kb. 15 millió tányért és tálat gyártanak a lengyelországi Zambrów-beli Biotrem nevű üzemben.

A búzakorpa eszközök gyártása rendkívül környezetkímélőnek számít. Csak az élelmiszergyártás során megmaradt búzakorpát használnak, tehát nincs erre a célra külön búzatermesztés és extra földművelés, valamint csak kis mennyiségű víz kerül felhasználásra – mutat rá Keve Zsuzsa.

A gyártási folyamat igazán egyszerű. A gyárba beérkezett búzakorpát átrostálják és nedvességtartalmát ellenőrzik. A pontosan kimért nyersanyagot öntőformába helyezik. Ezután két percen át nagy nyomáson és hőmérsékleten, egy kevés víz hozzáadásával, összepréselik. A lassan mozgó futószalagon a termékek fokozatosan kihűlnek és készen állnak a további felhasználásra. 1 tonna búzakorpa kb. 10 ezer tányér elkészítéséhez elegendő. Semmilyen más anyag, pl. adalékanyag vagy kemikália nem kerül felhasználásra a gyártás során.

Fogyasztóként fontos különbség, hogy

a tisztán búzakorpából készülő búzakorpa tányérokat akár meg is lehet enni, az evőeszközöket sajnos nem. Azok anyaga 90% PLA és 10% búzakorpa!

 A búzakorpa tányéroknál a 30 napos lebomlási idő garantált, tehát kiváló környezetbarát alternatívái lehetnek az eldobható műanyag terítékeknek. Egy kerti parti után érdemes a búzakorpa tányérokat az ételmaradékkal a komposztálóba tenni, ahol gyorsan értékes termőtalajjá tud alakulni – hacsak nem fogyasztottuk el a parti hevében – tájékoztatott minket az Ecocatering munkatársa.

 Mekkora a nyitottság a környezettudatos megoldásokra?

„Nem igazán látszik egységes álláspont abban, hogy milyen kiindulópontból vihető sikerre a szemléletváltás a vásárlási szokásainkban és a választási szempontjainkban. Mi a környezetünkért és saját életünkért felelős emberként arra koncentrálunk, hogy felhívjuk a figyelmet a környezetbarát megoldásokra, megmutassuk a lehetséges alternatívákat és ezek előnyeit a korábban alkalmazott módszerekkel és termékekkel szemben.

Hiszünk benne, hogy az emberekben egyre inkább megjelenik a hajlandóság a változtatásra, és ennek nyomán egyre tudatosabban fognak a környezetbarát megoldások felé fordulni az élet minden területén. Van, aki tudatosan vált, és van olyan is, aki egy trendi dolognak gondolva a környezettudatosságot divatból lesz „zöldebb”. A végeredményt tekintve talán mindegy is. A lényeg, hogy legyünk mindannyian tudatában a saját felelősségünknek és annak, hogy a választásaink kihatnak a környezetünkre és a jövőnkre is.”

Az Ecocatering webáruházában a cukornád tányérokat és cukornád dobozokat, illetve búzakorpa anyagú tányérokat is megtalálod, akár kis kiszerelésben is rendelhetsz belőlük. Rajtuk kívül az Ökotermék és a doremi.today forgalmaz hasonló termékeket, hasonló minőségben. “Mi abban vagyunk különlegesek, hogy a kezdetektől fogva értékesítjük termékeinket a lakosság számára,  akik vevőink kb. 30%-át teszik ki ma is. Emellett az első perctől kezdve nagyon fontosnak tartjuk, hogy ne csak értékesítsük a termékeinket, de edukáljuk is a vásárlókat a helyes használatot, hulladékkezelést illetően” – teszi hozzá Keve Zsuzsa.

 

Hogyan tehetsz vendéglátósként egy környezettudatos vevő kedvére?

 Egy környezettudatos vásárló számára az egyik legfontosabb információ az, hogy milyen eszközöket, csomagolóanyagokat használ az adott vendéglátóhely. Fontos, hogy ne csak használják ezeket, de a vevőt is tájékoztassák arról, hogyan kezeljék az általuk keletkező hulladékot, azaz hová és milyen állapotban – lehetőleg üresen, vagy akár maradékkal együtt – dobhatják a dobozt, tálkát, poharat. Ez folyamatos edukációt és energia befektetést igényel a vendéglátóhely üzemeltetőjétől.

Magyarországon egyre több helyen, pl. kávézókban, fesztiválokon, gyorséttermekben már PLA-ból készült termékekbe csomagolnak. A PLA – amint azt korábban kifejtettük – teljesen más kezelést és feldolgozást igényel a használat után, mint az újrahasznosítható műanyagok. Fontos tehát, hogy a lebomló terméket, pl PLA-t bevezető cég tájékoztassa vendégeit a hulladékkezelés helyes módjáról.

 Vásárlóként, végfelhasználóként pedig feladatunk, hogy járjunk nyitott szemmel és figyeljünk oda a csomagolásokon található jelzésekre. Az információ legtöbbször nincs feltűnő helyen rányomva mondjuk a pohárra vagy a dobozra, de ha tudjuk, hogy mit kell keresni, felismerhetjük. A termék alján a gyártó feltünteti az alapanyaghoz kapcsolódó információkat.

 

Mit is keressünk?

A már jól ismert három nyilat, amelyek egymásba fordulnak vissza, ezek közepén a 7-es számmal, ami az egyéb újrahasznosítható műanyagok kategóriáját jelöli.

PLA környezetbarát alapanyagHa a termékről kiderül, hogy az anyaga PLA, semmiképpen ne dobjuk a szelektív kukába, a műanyag közé. A PLA-ból készült tárgyakat nem lehet újrahasznosítani úgy, mint az erre alkalmas műanyagot, viszont a szelektív műanyag közé kerülve rontja annak újrahasznosíthatóságát.

“A szemléletváltás nem azzal kezdődik, hogy beszerzünk egy csomó új tárgyat a most megismert elvek mentén és a vélt tudatosság jegyében.

Sokkal lényegesebb az, hogy az életmódunk megváltoztatásával csökkentsük a pazarlást és igyekezzünk az alap szükségleteinkre koncentrálni, a vágyak és a kreált igények hajszolása helyett.

Vannak azonban olyan tárgyak, amelyek mindenképp szükségesek a mindennapi élethez. Ezek tudatos megválasztásával sokat tehetünk azért, hogy kevesebb hulladékot termeljünk csupán annak köszönhetően, hogy kiiktatjuk az egyszerhasználatos és a nem újrahasznosítható termékeket. Válasszunk és vásároljunk tudatosan környezetbarát termékeket és környezetbarát csomagolást!” – tette hozzá végül az Ecocatering környezetvédelmi tanácsadója.

Fotók: Ecocatering

Ezeket a műanyagokat kerüld, ha nem akarsz mérget enni


FV-19 pályázat logo

Innovációs és Technológiai Minisztérium – a fogyasztók érdekében. Ez a tartalom az ITM FV-I-19-18-C jelű pályázata keretében készült.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás