
| Tóth András
A konyhakertből készül az iskolai reformmenü
Kerecsenden az önkormányzat saját konyhakertjében termeszti meg az óvodások és az iskolások ételének egy részét. A közétkeztetésben nagy hangsúlyt helyzetnek a sok zöldség- és gyümölcsfogyasztásra.
Kerecsenden a helyi közétkeztetést biztosító napközi otthonos óvoda konyháját (ahol a helyi iskolának is főznek) is felkereste tavaly az EUFE Roadshow. Itt már beépült a kétféle menübe egy egészségesebb, változatosabb étrend is, hogy még a nyári szünet előtt megismerkedjenek a diákok az új ízekkel.
A leves nem porból készül. Az önkormányzati mintakertben termesztik a zöldségeket és a gyümölcsöket, hogy frissen kerüljenek az ételekbe. Szezonális alapanyagokban gondolkodnak, egy májusi szabályozás pedig már azt is megengedi, hogy mellőzzék a közbeszerzési eljárást a közétkeztetés megszervezésekor.
Sári László, Kerecsend polgármestere azt tervezi, hogy közel 70 embert vonnak be a programba, úgy, hogy mindenki a saját kertjében fogja termeszteni a növényeket. Ezt megelőzné egy képzés, hogy hozzáértő kertészeket faragjanak. A vezető úgy véli, hogy 20-30 embert tudnának tartósan foglalkoztatni, akár a közmunkaprogram keretében.
Kerecsend lakosságának 40%-a halmozottan hátrányos helyzetű. Vannak olyan gyermekek, akik csak a közintézményben jutnak meleg ételhez. Ezen túlmutatva nevelési szándékuk is van a programmal, bíznak abban, hogy a diákokból tudatos fogyasztók, egészségesebben élő felnőttek lesznek.
Az EUFE egyébként 750 ezer forintot adományozott a közkonyha számára, a személyzet munkáját segítő korszerű konyhai gépek és eszközök vásárlására, hogy ezzel is hozzájáruljon Kerecsend közétkeztetésének minőségi fejlesztéséhez.
Békésben is próbálkoznak
Az ÁNTSZ programot indít Békésben az egészséges táplálkozás elterjesztéséért – közölte dr. Sárosi Tamás, az ÁNTSZ Dél-alföldi Regionális intézetének helyettes vezetője.
Tavaly a régióban mintegy 100 konyhát vizsgáltak meg. Kiderült, hogy megdöbbentő mértékben túladagolják az óvodai és iskolai étkeztetésben a zsírt, a szénhidrátot és a sót. Sárosi Tamás elmondta, hogy a helytelen táplálkozás később elhízáshoz, cukorbetegséghez, magas vérnyomáshoz és egyéb érrendszeri betegségekhez vezethet, ezért időben kell lépni.
Májusban Kondoroson változtattak a menüsoron. Kiderült, hogy ha 100%-nak tekinthető az egészséges, akkor a helyi intézményekben 85%-ot már most teljesítettek, és még ez is messzemenően jobb a korábbi szokványos menzaételnél. Sárosi szerint a meglévő fejpénzből nem valósítható meg a reform, de ha helyi szinten is besegítenek, csodát lehet tenni. Ha minden a tervek szerint halad, egy év múlva Békés megye oktatási intézményeinek nagyobb részében megvalósulhat a program.
Kép [cc] marionlon