fbpx

Tarts velünk, legyél tagjaa Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Júniustól eltünnek a polcokról a BPA tartalmú cumisüvegek

| Tudatos Vásárló

Márciustól tilos a gyártásuk, júniustól pedig egyáltalán nem lehet forgalomba hozni BPA tartalmú cumisüveget az EU területén. A döntésre a BPA a hormonrendszeri és fejlődési rendellenességet okozó hatása miatt volt szükség.

Az Európai Bizottság új irányelve korlátozza a biszfenol-A (BPA) cumisüvegekben való felhasználását. A tagállamoknak legkésőbb 2011. február 15-ig el kell fogadniuk, és ki kell hirdetniük azokat a törvényi, rendeleti és közigazgatási rendelkezéseket, amelyek szükségesek ahhoz, hogy ennek az irányelvnek megfeleljenek.

Az irányelvben rögzített tiltás két szakaszban fokozatosan lép majd életbe. 2011. március 1-je után többé nem lesz engedélyezett a BPA tartalmú cumisüvegek előállítása, 2011. június 1-jétől pedig tilos lesz az Európai Unió területén a cumisüvegeket piacra helyezni és importálni.

Amint arról korábban már beszámoltunk, a BPA-t tartalmazó cumisüvegeket Dániában, Franciaországban, Kanadában és az Egyesült Államok több államában is már korábban betiltották.

A vegyület hatásait illetően számos bizonytalanság áll fenn. Kapcsolatba hozták hormonrendszeri, viselkedési zavarokkal, szaporodási és fejlődési rendellenességekkel. Különösen kisgyermekek, valamint várandós nők magzatának viszonylatában merülhetnek fel aggályok alkalmazása kapcsán. A döntéshozók a különböző körülményeket is mérlegelve, az elővigyázatosság elvét szem előtt tartva, a rendelkezésre álló számos tanulmányt, más országok példáit és a témát övező bizonytalanságokat figyelembe véve, hozták meg döntésüket.

 

Forrás: MEBIH

Kép [cc] joeshlabotnik

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek