fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Jelentősen nőtt az egészséges ételeket kínáló iskolai büfék száma

| Tudatos Vásárló

Konyhai eszközöket és kisgépeket vásároltak, valamint “egészségnapokat”, “egészségheteket” szerveznek azok az iskolák, amelyek az Egészséges Településekért Alapítvány, valamint a Generali a Biztonságért Alapítvány meghívásos pályázatán kaptak 2 millió forintos támogatást, hogy egészségesebben táplálkozzanak az ott tanuló diákok.




A felhívásra első körben 43 intézmény nyújtotta be
szándéknyilatkozatát, amelyek közül végül 9 kilenc hátrányos helyzetű
településen működő iskola kapott támogatást. A bíráló bizottság döntésekor
figyelembe vette az intézményekben folyó egészségnevelési munkát, valamint a
szülők aktív bevonását – tájékoztatta az MTI-t Kardos Anna, az alapítvány
vezetője.

Az iskolák a friss, cukormentes gyümölcslevek elkészítéséhez
gyümölcscentrifugát, a friss tejtermékekhez turmixgépet, a meleg szendvicsekhez
mikrohullámú sütőt igényeltek. Az üvegajtós hűtőt ugyancsak több tanintézmény
preferálta,hiszen így a gyerekek csokoládé helyett könnyebben elcsábulnak
tejtermékekre, gyümölcsre, gyümölcslére. Egyre népszerűbbek az ital- ásványvíz-
és gyümölcsautomaták is – néhány iskola ezekre is pályázott.

Több helyen iskolai védőnőket, iskolaorvosokat is aktívan
bevonnak egy-egy, e témával foglalkozó előadásba. Volt olyan intézmény, ahol az
egészségesebb élelmiszereket kínáló büfé népszerűsítését segítő plakátok
kihelyezésére is gondoltak.

A büfék szokásos csokidömpingjét sokan pirított magvakkal, szárított
és friss gyümölcsökkel igyekeznek ellensúlyozni. Van, ahol az iskolaújságban
könnyen elkészíthető recepteket közölnek.

Az egyik iskola olyan “egészséghét” szervezését
tervezi, amikor a gyerekek ingyen reggelit kapnak, csakis egészséges
alapanyagokból. “Nagy öröm számunkra, hogy a hátrányos helyzetű iskolák
vezetői, minden nehézségük dacára, hangsúlyt helyeznek a gyerekek korszerűbb
étkeztetésére. Bízunk abban, hogy a felnövő gyerekek továbbviszik az iskolában
tanult egészséges életmóddal kapcsolatos ismereteket is” – mondta Kardos
Anna.

 

Forrás: MTI

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

2022 tavaszán a tavaszi Tiszta otthon és ÖkoKör Kamra csoportok lezárultát és a közösen elért eredményeket egy zártkörű workshoppal ünnepeltük meg. Harmincan gyűltünk össze, hogy a fenntarthatóság jegyében vegán szendvicskrémeket készítsünk a Közöshely dolgozóinak vezényletével, valamint Vászonzsákoslány, azaz Antal Évi a melt&pour szappankészítés rejtelmeibe avatott be minket. Mi az az ÖkoKör? Itt megmutatjuk!

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok