fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Ismerd meg a címkéket: UTZ Certified

| Tudatos Vásárló

Ezen a héten újabb címkével bővítjük (öko)címke adatbázisunkat. Az UTZ Certified egy fenntarthatósági program kávét, kakaót és teát termelő farmerek számára, amely keretében meglévő, ismert márkájú termékeket gyártó és forgalmazó cégekkel működhetnek együtt.

Az UTZ Certified programban részt vevő gazdálkodók jobb termelési és mezőgazdasági gyakorlatokat sajátíthatnak el, biztonságos és egészségre nem ártalmas munkakörülményeket teremthetnek, és környezetvédelmi szempontok figyelembe vétele mellett dolgozhatnak (peszticidek csökkentése, fenntartható talaj-, víz-és energiahasználat).

Fontos előírás, hogy a programban részt vevő gazdaságokban nem lehet gyermekeket dolgoztatni. Az oktatási és tanácsadási elemeket tartalmazó program segítségével a gazdák jobb terméshez, ezzel magasabb jövedelemhez juthatnak, méltányos megélhetést biztosítva maguknak és családjuknak.

Az UTZ Certified (korábbi nevén Utz Kapeh – jó kávé malájul) programban való részvételnek és a logó használatnak való megfelelést szigorú követelmények mellett, független szervezet ellenőrzi. A program átláthatóan működik, követelményrendszere a fenntarthatóság szempontjából releváns, bár ennél erősebb tartalmú ökocímkékkel is találkozhatunk. Nagy márkák termékein találhatjuk meg a logót itthon is, elterjedt címke, egyes jelentések szerint minősítéssel ellátott kávét több, mint fele UTZ logót visel.

Ebből az angol nyelvű videóból megtudhatod, hogyan működik az UTZ Certified minősítés:

 

Az UTZ Certified program a Fair Trade címkéhez hasonló, ugyanakkor annál gyengébbnek mondható. Gyakori kritika, hogy az UTZ Certified nem ír elő minimum árat a farmerek termékeiért, így azok a kiszolgáltatottak a világpiaci ármozgásoknak.

A környezet védelme követelmény, de ugyanazon szerek használatát engedi, mint amit az amerikai és európai termelők is használnak, noha ennél jóval szigorúbb követelmények is léteznek (pl. ökológiai termelés). A munkások bérezésével kapcsolatos követelmények a nemzeti szabályozásokhoz igazodnak, noha a legtöbb országban a törvényes minimálbérek is rendkívül alacsonyak.

Az UTZ Certified 2014-es jelentése itt olvasható.

TudatosVásárló.hu tanácsa: Vásárláskor érdemes azokat a termékeket keresni, ahol a logo mellett az is szerepel, hogy 100% UTZ Certified. A logót ugyanis olyan termékek címkéjén is lehet használni, amely nem teljes egészében minősített gazdaságokból származnak. Ugyan 2014-ben például kakaó tartalmú termékeknél már legalább 90%-os arányt kell képviselnie a minősített kakaónak, de 2013-ben ez még csak 60% volt. Javasoljuk, vásárláskor Keresd! az UTZ Certified logót, ám ha látsz Fair Trade terméket, ha megteheted, inkább azt válaszd!

További címkékről itt olvashatsz!

Kép: UTZ

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Ne dőlj be a zöldre festési praktikáknak és a hangzatos marketing szövegeknek! Összegyűjtöttünk néhány tipikus ál-zöld állítást, amik mögött a leggyakrabban nem áll valós fenntarthatósági törekvés. Pörgesd végig, kerüld el őket Te is. Nem igazán tiszta számodra, mit tekinthetünk zöldre festésnek? Itt leírtuk, mi az a greenwashing, a zöldre festés, és mi a baj vele?, itt […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok