UTZ Certified

Értékelésünk: Keresd!

Címkézett termék, szolgáltatás típusa:
Étel-ital

Címke célja: társadalom

Itthon: rendszeresen látjuk

Tanúsító szervezet:
nemzetközi akkreditációs szervezetek, mint például az SGS

UTZ Certified egy fenntarthatósági program kávét, kakaót és teát termelő farmerek számára, amely keretében meglévő, ismert márkájú termékeket gyártó és forgalmazó cégekkel működhetnek együtt. A programban részt vevő gazdálkodók jobb termelési és mezőgazdasági gyakorlatokat sajátíthatnak el, biztonságos és egészségre nem ártalmas munkakörülményeket teremthetnek, és környezetvédelmi szempontok figyelembe vétele mellett dolgozhatnak (peszticidek csökkentése, fenntartható talaj-, víz- és energiahasználat). Az UTZ Certified programban részt vevő gazdaságokban nem lehet gyermekeket dolgoztatni. A program segítségével a gazdák jobb terméshez, ezzel magasabb jövedelemhez juthatnak, méltányos megélhetést biztosítva maguknak és családjuknak.

Az UTZ Certified (korábbi nevén Utz Kapeh – jó kávé malájul) programban való részvételnek és a logó használatnak való megfelelést szigorú követelmények mellett, független szervezet ellenőrzi. A program átláthatóan működik, követelményrendszere a fenntarthatóság szempontjából releváns, bár ennél erősebb tartalmú ökocímkékkel is találkozhatunk. 

Nagy márkák termékein találhatjuk meg a logót itthon is, elterjedt címke, egyes jelentések szerint a minősítéssel ellátott kávét több, mint fele UTZ logót visel. 

Az UTZ Certified program a Fair Trade címkéhez hasonló, ugyanakkor annál gyengébbnek mondható. Gyakori kritika, hogy az UTZ Certified nem ír elő minimum árat a farmerek termékeiért így azok a világpiaci ármozgásoknak kiszolgáltatottak. A környezet védelme követelmény, de ugyanazon szerek használatát engedi, mint amit az amerikai és európai termelők is használnak, noha ennél jóval szigorúbb követelmények is léteznek (pl. ökológia termelés). A munkások bérezésével kapcsolatos követelmények a nemzeti szabályozásokhoz igazodnak, noha a legtöbb országban a törvényes minimálbérek is rendkívül alacsonyak.

Vásárláskor érdemes azokat a termékeket keresni, ahol a logo mellett az is szerepel, hogy 100% UTZ Certified. A logót ugyanis olyan termékek címkéjén is lehet használni, amely nem teljes egészében minősített gazdaságokból származnak. Ugyan 2014-ben például kakaó tartalmú termékeknél már legalább 90%-os arányt kell képviselnie a minősített kakaónak, de 2013-ban ez még csak 60% volt.

Javasoljuk, vásárláskor Keresd! az UTZ Certified logót, ám ha látsz Fair Trade terméket, inkább azt válaszd!

 
  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében