
| Birtalan Ilona Liliána
Inkubátorkonyha leendő vállalkozóknak
A La Cocina San Franciscóban található, és egész nyugodtan nevezhetjük a kezdő kulináris vállalkozások inkubátorházának.
Az inkubátorházak kezdő vállalkozásoknak adnak szellemi, infrastrukturális és egyéb segítséget. Az étkezdenyitás költségei viszonylag magasak: az engedélyek, egy konyha kiépítése, egy étterem induló költségei, a szabványoknak való megfelelés, és a nagy verseny diktálta marketingráfordítások (ésatöbbi) óriási terheket róhatnak a még be sem indult üzletre.
A La Cocina inkubátorkonyha pont a fentiek miatt megrettenő kezdő vállalkozóknak biztosít segítő platformot 2005 óta: a készségek kipróbálhatóságával, valamint egy átmeneti út biztosításával jelenthet sikeres belépést számukra az erősen szabályozott és versenycentrikus területre.
Küldetésének célja, hogy azok számára nyújtson lehetőséget, akik étkeztetésben/menzában/étteremben/bisztróban gondolkoznak hosszú távon.
Konkrétan: használható konyhatér biztosításával, iparág-specifikus technikai segítségnyújtással, gazdasági szakmai segítséggel (pl. piaci lehetőségek megismerése, mentor biztosítása), mindezt a köré szerveződő közösség készségeinek és tudásának támasza mellett, a helyi lehetőségek ismeretében és azokba ágyazottan.
A La Cocina elsősorban alacsonyabb szocioökonomiai státuszú nőkre fókuszál, azon belül is bevándorló vagy színes bőrű közösségek tagjaira. A legfőbb cél, hogy az inkubátorház által biztosított háttérből önfenntartó, anyagi biztonságot megteremtő vállalkozások nőjenek ki, és nem mellesleg innovatív, inspiratív, különleges vállalkozások jelenjenek meg a helyi piacon.
Forrás: Transitionnetwork.org