fbpx
lebomló zacskó humusz greenpeace

Így néz ki a szupermarketek lebomló zacskója 3 hónap után

A legnagyobb szupermarketekben vásárlohatunk már otthoni komposztálásra alkalmasnak jelölt zacskóban. 3 hónappal ezelőtt a Humusz Szövetség és a Greenpeace Magyarország azt kezdte tesztelni, hogy az élelmiszerüzletek ilyen lebomlónak mondott zacskói valóban lebomlanak-e, ha tényleg komposztálóba kerülnek.

A két civil szervezet az ALDI, az Auchan, a SPAR és a Tesco élelmiszer-üzletláncokból beszerzett, lebomlóként kínált műanyag zacskókat ásott el komposztálóban. A felkeresett CBACOOPLidlPENNY és Reál üzletekben nem találtak lebomló zacskókat.

Arra kíváncsiak, hogy a zacskók lebomlanak-e, és ha igen, akkor mennyi idő alatt. Nem ez az első alkalom, hogy előásták a zacskókat, a korábbi képeket itt mutattuk meg. A felmérés 12 hónapon át tart, ám a kísérlet során a két szervezet időről időre kommunikálja az eredményeket. Legközelebb az indulásához képest 6, illetve 12 hónap után fogjuk újra látni, mi történik a zacskókkal a komposztálóban.

lebomló zacskó humusz greenpeace

Komoly különbségek vannak

A kísérletben megjelölt 3 hónap után a zöldszervezetek azt látják, hogy a komposztálóban elhelyezett zacskóknak mostanra alig maradt szemmel látható nyoma, egyedül a vastagabb falú bevásárlószatyorból maradtak nagyobb darabok:

 • az ALDI és az Auchan vékonyfalú zacskója is lényegében teljesen eltűnt,
 • a SPAR és a Tesco vékonyfalú zacskóiból kisebb foszlányok kerültek csak elő,
 • a SPAR vastagabb otthoni komposztálásra javasolt zacskója továbbra sem bomlott le, jól kivehető darabjait ásták elő a zöldszervezetek a kísérlet második fázisa után.

lebomló zacskó humusz greenpeace

Ez akkor is jó hír, megnyugodhatunk – gondolnánk, ám a helyzet az, hogy a lebomló műanyagok nem jelentenek valódi megoldást a nyersanyag- és hulladékválságra:

 1. a lebomlóként megjelölt termékek csak igen ritkán kerülnek komposztálóba,
 2. mikroműanyag-szennyezés maradhat utánuk,
 3. az ilyen típusú zacskók is tartalmazhatnak káros adalékanyagokat.

„Három hónappal a kísérlet kezdete után azt tapasztaltuk, hogy ennyi idő alatt az otthoni komposztálásra alkalmasnak jelölt zacskók döntő része látszólag eltűnt, szétmállott, a lebomlási folyamat előrehaladt, csupán egy-egy zacskóból maradtak foszlányok. A lebomlóként megjelölt termékek azonban a gyakorlatban ritkán jutnak komposztálóba, enélkül pedig a bomlási folyamat nem vagy csak alig indul be, ezáltal szennyezést jelentenek a környezetre” – mondta el Szabó György, a Humusz Szövetség nulla hulladék programjának vezetője.

Teszteltük: lebomlik-e a lebomlónak mondott nedves törlőkendő?

Noha a komposztálhatóságot igazoló tanúsítvánnyal rendelkező termékek elvileg teljesen – valamennyi összetevőjüket, a tintát és az adalékanyagokat is beleértve – lebomlanak a megfelelő komposztkörülmények között,

a gyakorlatban az ilyen termékek jellemzően ritkán jutnak komposztálóba.

Ez pedig komoly probléma, ugyanis az efféle anyagok toxicitási vizsgálatai kimutatták, hogy a környezetbe kerülve a lebomlóként árult csomagolások ugyanolyan mérgezőek lehetnek, mint a hagyományos, fosszilis alapanyagokból készülő műanyagok. Az ENSZ Környezetvédelmi Programjának legújabb tanulmánya is figyelmeztet: az efféle alternatív csomagolások nem oldják meg a műanyagban lévő vegyi anyagok által okozott szennyezési problémát. Egyes tanulmányok továbbá mikroműanyag-szennyezésről is beszámoltak komposztálható zacskók lebomlásához köthetően. Ellenőrzött komposztálási körülményeken kívül a lebomló műanyagok maradványai akár évekig fellelhetőek a környezetben, ahol valószínűsíthetően hasonló kockázatot jelentenek, mint a hagyományos műanyagok.

lebomló zacskó humusz greenpeace

„A lebomló műanyagok nem jelentenek valódi megoldást a hulladékválságra, hiszen előállításuk ugyanúgy nyersanyagpazarlással jár, ráadásul a környezetbe kikerülve fennáll a veszélye a toxikus és mikroműanyag-szennyezésnek is. Már eddig is többször hangsúlyoztuk, hogy a valódi megoldást a műanyagkrízisre és a hulladékáradat megfékezésére az eldobható zacskók kivonása, valamint minden más egyszer használatos csomagolóanyag radikális csökkentése jelentené” – mondta Simon Gergely, a Greenpeace Magyarország vegyianyag-szakértője.

2021-ben lépett életbe hazánkban az a rendelet, amely részben tiltja, illetve jelentősen megadóztatja a műanyag zacskók forgalmazását. A rendelet kiterjed a lebomló zacskókra is, ám azokra körülbelül negyedakkora környezetvédelmi termékdíjat határoztak meg, mint a hagyományos, műanyagból készült alternatívákra.

Képek forrása: Dörgő Zsuzsi / Greenpeace

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás