fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Teszteltük: lebomlik-e a lebomlónak mondott nedves törlőkendő?

lebomló kendő teszt

Nagy port kavart tavaly a posztunk, amiben megosztottuk a Fővárosi Csatornázási Művek tesztjét: ennek lényege, hogy két nagy üvegben lebomlónak mondott, és így a WC-n lehúzható nedves törlőkendőket áztatnak már évek óta, de ahogy a képen is látszott, ezeknek eszük ágában sem volt lebomlani. A sok döbbent és felháborodott reakció mellett azonban többen felhívták a figyelmünket arra, hogy ezek a kendők álló vízben vannak, míg a csatornában a mozgás biztosítja a bomlásukat. Fontosnak tartjuk a kritikus szemléletmódot, ezért elgondolkoztunk a felvetésen, és végül arra jutottunk, hogy saját házi tesztünkben járunk utána a kérdésnek.

A nedves törlőkendők kényelmesek. Legyen szó takarításról vagy babaápolásról, a nedves törlőkendőket csak előveszed, elhasználod, majd kidobod, és kész. A népszerűségüket jelzi, hogy 2017 és 2018 között 2 milliárd forintot költöttünk nedves törlőkendőkre, a pandémia idején pedig ez a szám valószínűleg még magasabbra ugrott.

A mi kényelmünk árát azonban nagyrészt a bolygó fizeti meg, így a Tudatos Vásárlók Egyesületénél már évek óta az egyszer használatos nedves törlőkendők ellen kampányolunk, és ennek több nyomós oka is van:

 1. A nedves törlőkendők lényegében ugyanolyan tisztítószerek, mint flakonban kapható társaik, tehát az egészségre és a környezetre káros vegyszereket tartalmazhatnak. Erről ebben a cikkünkben írtunk részletesen.
 2. Az egyszer használatos, eldobható kendők felesleges szemetet termelnek, ezzel pedig komoly környezeti terhelést jelent a Földnek, miközben egyáltalán nem kiküszöbölhetetlen az alkalmazásuk.
 3. Ráadásul sokan a WC-papírhoz hasonlóan lehúzzák ezeket a WC-n, pedig ezek a nagyméretű kendők a csatornában a zsírral és egyéb szennyeződésekkel összetapadva dugulást, extrém esetben pedig a Loch Ness-i szörnyre hajazó zsírszörnyekhez hoznak létre.

Hatalmas zsírszörnyet találtak a budapesti szennyvízben

Ez utóbbi ellenvetés ragadta meg a gyártók fantáziáját, így válaszul a vásárlói igényre, megszülettek a lebomló nedves törlőkendők, amelyeket nyugodtan ki lehet dobni a WC-be, mert nem fognak fennakadást okozni a csatornában.

Ahogy azonban a komposztálható csomagolóanyagokat, a lebomló nedves törlőkendőket is érdemes fenntartásokkal kezelni – hiszen ki tudja leellenőrizni, hogy tényleg lebomlanak-e?! Hát például a Fővárosi Csatornázási Művek, akik a már fent említett zsír monstrumokkal is megbirkóznak. Ők 2018 novemberében és 2019 szeptemberében tettek egy-egy lebomlóként árult nedves törlőkendőt vízzel töltött üvegekbe, hogy megnézzék, mi történik velük. Talán nem spoilerezzük el nagyon a dolgot, ha eláruljuk, hogy semmi.

lebomló kendő csatornázási művek kísérlete

2021 őszén az Észak-pesti Szennyvíztisztítóban jártunk, és mi is a saját szemünkkel láthattuk ezeket a szellemként lebegő kendőket, és a követőinkkel is megosztottuk a fotókat azzal a nem titkolt céllal, hogy eltántorítsuk őket az ilyen termékek használatától. A legtöbben megdöbbentek a képek láttán, azonban voltak, akik felhívták a figyelmünket arra, hogy az üveg vízben való áztatás közel sem modellezi a csatornában fennálló körülményeket. Ezen elgondolkoztunk, és úgy döntöttünk, hogy saját mini kísérletünkben tesszük próbára a nedves törlőkendőket.

A nagy lebomló törlőkendő teszt

Persze arra nem volt lehetőségünk, hogy szimuláljuk a valós körülményeket, de úgy gondoltuk, hogy valamilyen információt ígyis-úgyis kapunk a házi kísérletünkből.

 • A teszthez egy drogériában kapható, a csomagolása szerint lebomló nedves törlőkendőt használtunk.
 • Ezután egy nagy tálba vizet töltöttünk és beletettük a törlőkendőt. Egy üvegpálca segítségével kavargattuk a törlőkendőt a vízben 1-2 percig, hogy némileg utánozzuk a csatornában tapasztalható vízmozgást.
 • Már ennek hatására láthatóan elkezdett szétesni a törlőkendő. Ekkor félreraktuk egy fér órára ázni a vízben.
 • Visszatérve láthattuk, hogy már egészen sok eltűnt a nedves törlőkendőből, de további kavargatás hatására még inkább foszladozni kezdett.

Összességében azt láttuk, hogy még ilyen viszonylag minimális behatás eredményeként is elkezdett bomlani a nedves törlőkendő,

tehát feltételezhetjük, hogy a csatornában teljes mértékben eltűnik. Azonban itt jön a de.

nedves törlőkendő

A Tudatos Vásárlók ajánlása

Bár úgy tűnik, hogy a lebomlónak ígért nedves törlőkendő tényleg lebomlik, attól még, hogy látható szemetet nem termel, mégsem ajánljuk a használatukat. A kendőkkel nem csak maga a kendő, hanem az átitató folyadék (a tesztelt típus összetevőlistáján 19 anyag neve szerepel) így a vízben oldódnak fel, ami a környezetre sem lehet jó hatással, emellett az alapanyagok, a gyártás, szállítás stb. mind terheli a Földet, csak azért, hogy aztán egy alkalommal használni tudjuk.

Ha azonban nem akarsz lemondani a törlőkendők jelentette kényelemről, egy percig se aggódj, mert itt vagyunk. A Tiszta Otthon ÖkoKör munkafüzetben található recept a DIY újrahasználható törlőkendőkhöz, amit most itt is megosztunk:

Öko-takarítás kisokosNedves Törlőkendő házilag

 

Hozzávalók:

 • feldarabolt póló, ruha
 • 1 nagyobb zárható üveg vagy műanyag doboz
 • 1 ek. reszelt háziszappan
 • 2-3 dl ecet
 • 2-3 dl meleg víz
 • (illóolaj)

Elkészítés:

 1. Egy tál meleg vízben oldjuk fel a reszelt szappant.
 2. Keverjük bele a többi hozzávalót.
 3. A keverékbe egyesével mártsuk bele a textil kendőket, alaposan csavarjuk ki, és összehajtogatva mehetnek is sorban a tárolóedénybe.

Te melyik oldalon állsz a nedves törlőkendő vitában?

174

Segítettünk vegyszermentesíteni az otthonodat? Miben változtatsz otthoni szokásaidon?

A véleményed segít nekünk abban, hogy megtaláljuk az utat otthonotok zöldítéséhez, ezért kérünk, szánj időt egy kattintásra.

Sokat segítettél, köszönjük!


LIFE ITM logoEz a tartalom az Innovációs és Technológiai Minisztérium FV-I-22-19-C jelű pályázata támogatásával készült. A Green&Safe LIFE-styles projektet az Európai Unió LIFE alapja támogatja. Azonosító: ENV GIE HU000622

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Egészséges ősgabonák a tányérunkon

Egészséges ősgabonák a tányérunkon

2023. február 18-án tartottuk a Közösségi Mezőgazdálkodás Családi napot. Aki eljött, személyesen is megismerkedhetett 11 hazai közösségi gazdával, valamint a témába vágó beszélgetéseket, előadásokat hallgathattak meg. Ha érdekelnek a gabonák és az egészséges táplálkozás, nézd meg a beszélgetést a Családi napról az ősgabonákról Dr. Szira Fruzsinával az ÖMKI vezető kutatójával, Fülöp Ádámmal a Pipacs Pékség […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

  Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
  Bónusz: tippek, tesztek, programok