fbpx
lebomló kendő teszt

Teszteltük: lebomlik-e a lebomlónak mondott nedves törlőkendő?

Nagy port kavart tavaly a posztunk, amiben megosztottuk a Fővárosi Csatornázási Művek tesztjét: ennek lényege, hogy két nagy üvegben lebomlónak mondott, és így a WC-n lehúzható nedves törlőkendőket áztatnak már évek óta, de ahogy a képen is látszott, ezeknek eszük ágában sem volt lebomlani. A sok döbbent és felháborodott reakció mellett azonban többen felhívták a figyelmünket arra, hogy ezek a kendők álló vízben vannak, míg a csatornában a mozgás biztosítja a bomlásukat. Fontosnak tartjuk a kritikus szemléletmódot, ezért elgondolkoztunk a felvetésen, és végül arra jutottunk, hogy saját házi tesztünkben járunk utána a kérdésnek.

A nedves törlőkendők kényelmesek. Legyen szó takarításról vagy babaápolásról, a nedves törlőkendőket csak előveszed, elhasználod, majd kidobod, és kész. A népszerűségüket jelzi, hogy 2017 és 2018 között 2 milliárd forintot költöttünk nedves törlőkendőkre, a pandémia idején pedig ez a szám valószínűleg még magasabbra ugrott.

A mi kényelmünk árát azonban nagyrészt a bolygó fizeti meg, így a Tudatos Vásárlók Egyesületénél már évek óta az egyszer használatos nedves törlőkendők ellen kampányolunk, és ennek több nyomós oka is van:

 1. A nedves törlőkendők lényegében ugyanolyan tisztítószerek, mint flakonban kapható társaik, tehát az egészségre és a környezetre káros vegyszereket tartalmazhatnak. Erről ebben a cikkünkben írtunk részletesen.
 2. Az egyszer használatos, eldobható kendők felesleges szemetet termelnek, ezzel pedig komoly környezeti terhelést jelent a Földnek, miközben egyáltalán nem kiküszöbölhetetlen az alkalmazásuk.
 3. Ráadásul sokan a WC-papírhoz hasonlóan lehúzzák ezeket a WC-n, pedig ezek a nagyméretű kendők a csatornában a zsírral és egyéb szennyeződésekkel összetapadva dugulást, extrém esetben pedig a Loch Ness-i szörnyre hajazó zsírszörnyekhez hoznak létre.

Hatalmas zsírszörnyet találtak a budapesti szennyvízben

Ez utóbbi ellenvetés ragadta meg a gyártók fantáziáját, így válaszul a vásárlói igényre, megszülettek a lebomló nedves törlőkendők, amelyeket nyugodtan ki lehet dobni a WC-be, mert nem fognak fennakadást okozni a csatornában.

Ahogy azonban a komposztálható csomagolóanyagokat, a lebomló nedves törlőkendőket is érdemes fenntartásokkal kezelni – hiszen ki tudja leellenőrizni, hogy tényleg lebomlanak-e?! Hát például a Fővárosi Csatornázási Művek, akik a már fent említett zsír monstrumokkal is megbirkóznak. Ők 2018 novemberében és 2019 szeptemberében tettek egy-egy lebomlóként árult nedves törlőkendőt vízzel töltött üvegekbe, hogy megnézzék, mi történik velük. Talán nem spoilerezzük el nagyon a dolgot, ha eláruljuk, hogy semmi.

lebomló kendő csatornázási művek kísérlete

2021 őszén az Észak-pesti Szennyvíztisztítóban jártunk, és mi is a saját szemünkkel láthattuk ezeket a szellemként lebegő kendőket, és a követőinkkel is megosztottuk a fotókat azzal a nem titkolt céllal, hogy eltántorítsuk őket az ilyen termékek használatától. A legtöbben megdöbbentek a képek láttán, azonban voltak, akik felhívták a figyelmünket arra, hogy az üveg vízben való áztatás közel sem modellezi a csatornában fennálló körülményeket. Ezen elgondolkoztunk, és úgy döntöttünk, hogy saját mini kísérletünkben tesszük próbára a nedves törlőkendőket.

A nagy lebomló törlőkendő teszt

Persze arra nem volt lehetőségünk, hogy szimuláljuk a valós körülményeket, de úgy gondoltuk, hogy valamilyen információt ígyis-úgyis kapunk a házi kísérletünkből.

 • A teszthez egy drogériában kapható, a csomagolása szerint lebomló nedves törlőkendőt használtunk.
 • Ezután egy nagy tálba vizet töltöttünk és beletettük a törlőkendőt. Egy üvegpálca segítségével kavargattuk a törlőkendőt a vízben 1-2 percig, hogy némileg utánozzuk a csatornában tapasztalható vízmozgást.
 • Már ennek hatására láthatóan elkezdett szétesni a törlőkendő. Ekkor félreraktuk egy fér órára ázni a vízben.
 • Visszatérve láthattuk, hogy már egészen sok eltűnt a nedves törlőkendőből, de további kavargatás hatására még inkább foszladozni kezdett.

Összességében azt láttuk, hogy még ilyen viszonylag minimális behatás eredményeként is elkezdett bomlani a nedves törlőkendő,

tehát feltételezhetjük, hogy a csatornában teljes mértékben eltűnik. Azonban itt jön a de.

nedves törlőkendő

A Tudatos Vásárlók ajánlása

Bár úgy tűnik, hogy a lebomlónak ígért nedves törlőkendő tényleg lebomlik, attól még, hogy látható szemetet nem termel, mégsem ajánljuk a használatukat. A kendőkkel nem csak maga a kendő, hanem az átitató folyadék (a tesztelt típus összetevőlistáján 19 anyag neve szerepel) így a vízben oldódnak fel, ami a környezetre sem lehet jó hatással, emellett az alapanyagok, a gyártás, szállítás stb. mind terheli a Földet, csak azért, hogy aztán egy alkalommal használni tudjuk.

Ha azonban nem akarsz lemondani a törlőkendők jelentette kényelemről, egy percig se aggódj, mert itt vagyunk. A Tiszta Otthon ÖkoKör munkafüzetben található recept a DIY újrahasználható törlőkendőkhöz, amit most itt is megosztunk:

Öko-takarítás kisokosNedves Törlőkendő házilag

 

Hozzávalók:

 • feldarabolt póló, ruha
 • 1 nagyobb zárható üveg vagy műanyag doboz
 • 1 ek. reszelt háziszappan
 • 2-3 dl ecet
 • 2-3 dl meleg víz
 • (illóolaj)

Elkészítés:

 1. Egy tál meleg vízben oldjuk fel a reszelt szappant.
 2. Keverjük bele a többi hozzávalót.
 3. A keverékbe egyesével mártsuk bele a textil kendőket, alaposan csavarjuk ki, és összehajtogatva mehetnek is sorban a tárolóedénybe.

Te melyik oldalon állsz a nedves törlőkendő vitában?

234

Segítettünk vegyszermentesíteni az otthonodat? Miben változtatsz otthoni szokásaidon?

A véleményed segít nekünk abban, hogy megtaláljuk az utat otthonotok zöldítéséhez, ezért kérünk, szánj időt egy kattintásra.

Sokat segítettél, köszönjük!


LIFE ITM logoEz a tartalom az Innovációs és Technológiai Minisztérium FV-I-22-19-C jelű pályázata támogatásával készült. A Green&Safe LIFE-styles projektet az Európai Unió LIFE alapja támogatja. Azonosító: ENV GIE HU000622

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás