| Kaprinyák Szilvia
Így készül a Pufi Kuki
Bizonyára sokan emlékeznek gyerekkorunk kedvenc nasijára a Pufi Kuki-ra, ami nem más, mint extrudált kukoricapehely. A termék változó néven és néha egészen elképesztő ízesítéssel, de még mindig megtalálható a polcokon. Megnéztük, hogyan készül. .
A Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Élelmiszertudományi Kutatóintézet sajtónapján rengeteg élelmiszer került bemutatásra, amelyek még nem kaphatóak a boltok polcain, de már első hallásra is minimum érdekesnek tűnnek: fermentált zöldség alapú ital, D-vitaminnal dúsított kenyér, bioaktív komponensekkel dúsított víz, csicsókából származó inulinnal dúsított lekvár. Néhány előállítási módját részletesebben is megismerhettük.
Íme így készül a Pufi Kuki.
A képen a termék gyártását végző extruder látható. A folyamat egy hidrotermikus művelet, a lényeg, hogy nagy nyomás, illetve folyamatosan növekvő hőmérséklet alatt tartják a nyersanyagot, majd amikor kiér a levegőre, a vízgőz elpárolog és felpuffasztja azt.
A termék elsősorban gabonákból készülhet, mint például rizs vagy kukorica dara. A búza túl kemény, szóját nem használnak. A folyamat során a keményítő feltáródik, könnyen emészthetővé válik.
Az intézet újítása, hogy törköllyel egészítik ki, így a hulladékhasznosítás és a rostanyagok felhasználása is előtérbe kerül. Íme a végeredmény: almatörköllyel dúsított magas rosttartalmú kukorica extrudátum
Ízre, állagra, kinézetre teljesen olyan, mint a megszokott Kuki, csak az enyhe sós íz hiányzott.
Kép: Kaprinyák Szilvia, luden.blog
Tetszett a cikk? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással. Köszönjük!
Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!
A TVE éves támogatói díja 2500 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.