fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

„Így játszunk mi…”

| Szvetelszky Zsuzsanna

Budapesten az Újlipótvárosban három játékbolt is van, amelyeknek nemcsak kínálata, de hangulata is más, mint a fröccsöntött termékekkel zsúfolt pláza-játékboltoké.

Milyen a jó játék? Egyre több szülő választ tudományos alapon – a legmodernebb nevelési elveket próbálva követni – játékszert gyermekének. Az ajánlatok sokfélék: szüleinknek még a könnyen tisztítható műanyag darabokat ajánlotta a szakirodalom – és mi jobbára ezeken is nőttünk fel – míg ma már egyre inkább terjednek a természetes alapanyagokból készült játékszerek. Drágábbak ugyan, de nem kell belőlük sok darab: a kevesebb több. A játék egyszerűsége rejti magában a legtöbb lehetőséget a gyermeki fantázia kibontakoztatására. Nagyjából elég annyi szakismeretet tudni, hogy „A játék, az különös/ Gömbölyű és gyönyörű,/ csodaszép és csodajó,/ nyitható és csukható,/ gomb és gömb és gyöngy, gyűrű.” (Kosztolányi Dezső: A játék).

A szülők nagy része azt szeretné, ha a gyerek játék közben okosodna is, ezért hisz a képességfejlesztést hirdető címkéknek. De nem mindegy, hogy mikor melyik képesség fejlődik: teljesen fölösleges sürgetni a finommozgás, az ügyesség vagy a logikai gondolkodás fejlődését. Egyrészt mert „Átlaggyerek” nem létezik, nem is élt soha, másrészt mert az agykutatás eredményei szépen megmutatják, melyik agyi terület milyen sorrendben és módon indul fejlődésnek.

A három újlipótvárosi bolt szerencsére nem tudományos alapon állítja össze kínálatát, hanem felismerve az igényt, hogy a fiatal szülők közül egyre többen áldoznak szívesen a minőségi játékokra a bizonytalan származású, aluljárókban kínált, olcsó és fröccsöntött bóvli helyett. Egyébként nem is olcsó: a könnyen szétszedhető, sőt széteső vacakok apró alkatrészei balesetet is okozhatnak a gyermek kezében. Az idei betiltott játékok listáján – ami egyébként már a vámkezelésnél bővülhet – olyan babacsörgők és csipogó játékfigurák is szerepeltek, amelyek a megengedettnél nagyobb mennyiségben tartalmaztak nem engedélyezett, enyhén toxikus ftálsav-észter lágyítót, amely a szervezetbe kerülve egészségkárosító hatású. Márpedig a célcsoport, akinek e szemeteket gyártják, előszeretettel vesz mindent a szájába. Résen kell lenni: a kinyomható szemű babák vásárlását úgy előzhetjük meg, hogy magunk is megtapogatjuk az üzletben a gyanús darabokat – ha a mi kezünkben szétesik, a gyerekében sokkal gyorsabban fog.

A három említett üzlet közül kettő közel van egymáshoz a Pozsonyi úton: a „Bolt, amilyen régen volt…” a hagyományos, rusztikusabb darabokat kínálja, kicsi területen, de nagy választékban. Egy békebeli trafik és egy angolszász-németalföldi ajándékbolt bájának egyvelege, alig pár lépésre a városszerte egyre népszerűbb Pozsonyi Pagonytól. A Pagony fő profilja elvileg a gyermekkönyv, de játékot, CD-t, kazettákat is kínálnak, csakúgy mint színvonalas gyermekprogramokat, elsősorban az alternatív irányzatok – abból is a Waldorf-pedagógia – hatását tükrözve. Be lehet menni, és nem kell venni: ezzel az erénnyel kevés pesti üzlet dicsekedhet. Olvasgathatok, nézelődhetek, részt vehetek a programban (amiről egyébként kérésre e-mailben értesítenek), elengedhetem a gyereket a mesesarokban játszani, anélkül, hogy vásárlásra lennék kötelezve. Vagy tucatszor voltam már a Pagonyban, de csak két-három alkalommal vásároltam – könyvet, mert itt a választék rétegízlés alapján válogatott: nem kell silány fércművek áttekintésével fárasztani a szemem, nagyjából nyolcvan százalék elgondolkodtat, melyiket is válasszam.

A harmadik „kulthely” a Visegrádi utcai Fairplay-játékbolt. Fennállása igazolja Grastyán Endre idegfiziológus tételét: az ő állatkísérletei mutatták ki, hogy számos, a létfenntartáshoz tökéletesen felesleges tevékenység olyan élettani hatásokkal jár, amelyek nélkülözhetetlenek az egészséghez. Cherfas és Lewin negyedszázada megjelent művéből (címe: Nemcsak munkával él az ember) is tudhatjuk: a játék az egyik létezési módunk, akár gyerekek vagyunk, akár felnőttek.

A Fairplay filozófiája ezt az elvet szolgálja, és nem a forgalomnövekedését. A vezetés pontosan tudja, a játék hogyan alapoz és integrál a fejlődésben, milyen a hatása a mozgásos játékoknak, a fogalmi játékoknak, a színes és az egyszínű kiválogatós játékoknak, a logikai, ügyességi és társasjátékoknak, a konstrukciós és szerepjátékoknak. Mindent – vagy legalábbis majdnem mindent – ki lehet próbálni a tágas, több részre tagolt beltérben. Hagyományos – európai, keleti, dél-amerikai eredetű – és legújabb fejlesztésű logikai játékok, kezdőknek és ínyenceknek egyaránt. S ha éppen arra sétál a mindig elegáns és kifogástalan megjelenésű boltvezető, Cseke Miklós – aki feleségével együtt évtizedek óta elkötelezett terjesztője a színvonalas játékkultúrának –, még professzionális és szórakoztató kommentárokban is részünk lehet. Családi bolt családoknak: a Fairplay rendszerben gondolkodik, nem pénztárcában.

S ha valaki azt gondolja fenti sorok olvastakor, hogy ez itt a reklám helye: ugyan kérem. A játék az élmény, nem a vásárlás.

Ajánlom másnak
támogass

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

A tudatos vásárló 12 pontja

Környezettudatosságra fel! – Videón a Tudatos Vásárló 12 pontja

A vásárlás a Te döntésed, a pénzed szavazat: Te döntöd el, mit és kit támogatsz. És mit nem. Lista, szatyor, mennyiség, javíttatás, újrahasznosítás és társai – 12 szempont, amit érdemes észben tartani vásárláskor. Tudatos vásárlás 12 lépésben.

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok