fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Húsvétváró ökovásár Lengyelországban

| Tudatos Vásárló

Idén immár 15. alkalommal rendezik meg Wrocław-ban Európa egyik legnagyobb ökovásárát március 16-23. között.  

A helyi termelőktől az ökogazdákon át a környezetvédemi szervezetekig sokféle kiállítóval találkozhatunk. Több mint 40 féle workshopon különböző termékek előállításának folyamatával is megismerkedhetnek a látogatók. A 2001 óta rendszeresen, immár évi két alkalommal – tavasszal és ősszel – megrendezett fenntartható életmódot és helyi vállalkozásokat támogató wrocławi ökovásár gyökerei a 14. századig nyúlnak vissza. Mondhatni egész Európából jöttek ide kereskedők kicserélni portékáikat. Az évszázadok alatt nemcsak az áruk cserélődtek, hanem a népek kulturális szokásai is.

Ezt a multikulturális hagyományt kívánta újjáéleszteni és környezettudatos formában kibővíteni FER civil szervezet: a cél Európa egyik legnagyobb ökovásárának létrehozása. Ennek fényében nem meglepő, ha a résztvevők széles skálájával találkozhatunk: helyi termelők, ökológiai gazdálkodók, kézművesek, népművészek, kulturális-, környezetvédő- és természetvédő szervezetek.

Az információs pultnál számos oktatási anyag közül válogathatunk. A gyerekek is sokat tanulhatnak, hiszen az EkoJarmark nagy hangsúlyt fektet a környezeti nevelésre és tájékoztatásra: az adott terméket ki és hol készítette, mennyire hasznos, tényleg szükségem van-e rá, tudom-e később újrahasználni. Ehhez hasonló alapvető kérdésekre hívják fel a figyelmet a szervezők. A vásárban elsősorban helyi, zöld termékekkel találkozhatunk, amelyeket környezetbarát módon, a hagyományokat tiszteletben tartva állítottak elő.

Ezek után nem meglepő, hogy ez az ökovásár egyben workshop is.  Személyesen beszélgethetünk a gyártókkal, termelőkkel, és kipróbálhatjuk néhány kézműves termék elkészítését is. Közel 40 kiállító termékeinek nyújt megjelenési lehetőséget a vásár – élelmiszereknek, kozmetikumoknak, ruháknak, ékszereknek vagy éppen konyhai berendezéseknek. 

 

Legyen illatosító vagy gyertya – a lényeg, hogy természetes alapanyagból készüljön.

És nemcsak a kínálat sokféle, de a megszerezhető ismeret is. A fogyasztói pontokon folyamatosan tájékozódhatunk, hogy az adott típusú termék vásárlásakor mit kell keresni és mit kerülni. Olyan érdekes dolgokra kaphatunk választ, mint például:

  • Mik azok az ehető kozmetikumok?

  • Hogyan változtathatod meg úgy az étrendedet, hogy klímabarát legyen?

  • Milyen növények termeszthetők városi kertészetekben?

Mindent ki lehet próbálni, meg lehet kóstolni, a standoknál széles a kínálat.

 

Képek a vásárról

A vásár honlapja

Tetszett a cikk, szeretnél még több akciót? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 2500 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

 

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

 

 

 

 

 

A cikk a Making cities resilient: chance of urban areas in Central European Countries programunk keretében készült. A projektet az International Visegrad Fund támogatja.

 

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára